Ο Ελληνας με το υψηλότερο IQ στον Κόσμο

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Την πρώτη θέση στον κατάλογο των πιο έξυπνων ανθρώπων του Κόσμου κατέχει ένας Ελληνας. Γεννημένος στα Ιωάννινα, ο ψυχίατρος Ευάγγελος Κατσιούλης, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, άγγιξε το εκπληκτικό νούμερο των 198 μονάδων στο τεστ νοημοσύνης (IQ). Στατιστικά το ποσοστό αυτό καταλαμβάνει ένας στα

ΑΘΗΝΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Την πρώτη θέση στον κατάλογο των πιο έξυπνων ανθρώπων του Κόσμου κατέχει ένας Ελληνας. Γεννημένος στα Ιωάννινα, ο ψυχίατρος Ευάγγελος Κατσιούλης, που ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη, άγγιξε το εκπληκτικό νούμερο των 198 μονάδων στο τεστ νοημοσύνης (IQ).
Στατιστικά το ποσοστό αυτό καταλαμβάνει ένας στα 30 δισ. ανθρώπους, αν υποθετικά υπήρχαν τόσοι άνθρωποι και εξετάζονταν όλοι. Στη δεύτερη θέση πάντως στον κατάλογο του «World Genius Directory» βρίσκεται ο Αμερικανός Rick Rosner με 192.
Ξεκίνησε να λαμβάνει μέρος στα διάφορα διεθνή διαγωνίσματα σε νεαρή ηλικία από το 2000. Το 2003 όμως κατάφερε μέσα από ένα σκληρό τεστ που γίνεται στη Γαλλία να έρθει πρώτος με επίδοση 49 στα 54 και να ανακηρυχθεί ως ο άνθρωπος με το υψηλότερο IQ! Και παρά το γεγονός ότι από το 2009 δεν λαμβάνει πια μέρος σε δοκιμασίες νοημοσύνης εν τούτοις παραμένει ως ο άνθρωπος με το υψηλότερο καταγεγραμμένο IQ!
Οπως λέει στον «Ε.Κ.», «ουσιαστικά μιλάμε για καταγεγραμμένες και αναγνωρίσιμες επιδόσεις νοημοσύνης. Μπορεί να υπάρχουν άνθρωποι πιο έξυπνοι από εμένα. Αλλά είναι ωστόσο γεγονός ότι στον συγκεκριμένο κατάλογο που μιλάμε και χωρίς καμία αλαζονεία παραμένω με την υψηλότερη επίδοση».
Η συμμετοχή στη δοκιμασία έγινε ηλεκτρονικά με καταγραφή των ταυτοτήτων των υπολογιστών (IPs) ώστε να μην μπορεί κάποιος να συμμετέχει διπλά ή να παραποιεί την ταυτότητά του.
Σε σχετική ερώτηση του «Ε.Κ.», αν αυτός ο διαγωνισμός είναι αποδεκτός από όλους, η απάντηση είναι «ναι» και όπως εξηγεί ο κ. Κατσιούλης λαμβάνουν μέρος χιλιάδες άνθρωποι από όλο τον Κόσμο.
Στην απορία μας πόσο μπορεί να είναι ο μέσος όρος IQ στους ανθρώπους, ο κ. Κατσιούλης μας λέει ότι είναι το 100, με απόκλιση 15 συν, πλην. Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν IQ από 85 έως 115 δηλαδή.
Τον ρωτήσαμε, επίσης, τι τον ξεχωρίζει από τους άλλους «κανονικά ευφυείς» ανθρώπους. Παίρνετε δηλαδή πιο γρήγορα στροφές, που λέμε; ’Η έχει σχέση το πώς σκέφτεστε όταν πρόκειται για δύσκολα προβλήματα;.
«Εχω μία ευαισθησία στο αν απαντήσω σε αυτή την ερώτηση, γιατί πρέπει να αποφύγω να απαντήσω προκαλώντας το ενδιαφέρον των ψυχιάτρων», μας λέει και συνεχίζει: «Είναι και η δουλειά μου αυτή. Το σίγουρο είναι ότι η διαφορά έγκειται στο βάθος μίας ανάλυσης, της ποιότητας στην επεξεργασία μίας πληροφορίας και της ταχύτητας στην επεξεργασία της πληροφορίας, που διαπιστώνω ότι είναι αρκετά έντονες στην περίπτωσή μου. Και προσωπικά προσπαθώ να τις κάνω και χρήσιμες. Γιατί, ξέρετε, σκέψεις που δεν εκφράζονται, δεν εκδηλώνονται ως δημιουργικότητα ή παραγωγικότητα μπορεί να γίνουν και επικίνδυνες».
– Αρα αυτό βοηθάει και στο επάγγελμά σας στην κατάρτισή σας…, επισημαίνουμε.
«Αυτό μπορεί», μας λέει, «να είναι ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο μια πολύ χρήσιμη ποιότητα στη σχέση λειτουργίας της σκέψης και λειτουργίας του εγκεφάλου, όπως μπορεί να επιδεινώσει και τα πάντα αν χρησιμοποιηθεί με εσφαλμένο τρόπο από τους ανθρώπους. Αν δεν εκφραστεί δηλαδή και δεν βρει κάποιο πρόσφορο έδαφος ώστε να πάρει σάρκα και οστά, να αποτελέσει κύρια παράμετρο μίας δημιουργίας, μίας έκφρασης, μίας κινητοποίησης κ.λπ. Ο πολλαπλασιασμός των ανέκφραστων σκέψεων και η επίταση αυτών μπορεί να προκαλέσει προβλήματα».
Στην ερώτηση «αν με αυτό τον δείκτη ευφυίας τον ενδιαφέρει η ενασχόλησή του στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο», μας απάντησε ότι τον ενδιαφέρει πολύ η επικοινωνία με άλλους ανθρώπους, ως άνθρωπο και επιστήμονα. «Κι αυτό προσπαθώ να το εκφράζω όσο το δυνατό περισσότερο. Οστόσο οι γενικές συνθήκες εργασίας και έρευνας σε ένα πανεπιστήμιο στην Ελλάδα είναι αμφισβητήσιμες. Προσωπικά επί του παρόντος, επειδή ολοκληρώνω και την ειδικότητά μου στην Ψυχιατρική και για προσωπικούς μου λόγους, επιμένω να μένω εδώ και προσπαθώ να κάνω τη ζωή μου και τη ζωή των άλλων λίγο καλύτερη. Εν γένει, όμως, από την εμπειρία των δυόμιση χρόνων στην Αγγλία ως ειδικευόμενος γιατρός δεν θα έλεγα ότι οι συνθήκες εδώ είναι και οι καλύτερες».
Να σημειωθεί ότι ο κ. Κατσιούλης έκανε διδακτορικό στο εργαστήριο της Γενικής Βιολογίας της Ιατρικής του Αριστοτελείου, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στη Φιλοσοφική Σχολή, ολοκλήρωσε μεταπτυχιακό στην Ιατρική Πληροφορική και τελειώνει την ειδικότητά του στη Ψυχιατρική στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.
– Φανταζόμαστε θα έχετε πολλά να κάνετε τώρα με την κρίση που αυξάνει τα ψυχολογικά προβλήματα, σχολιάσαμε…
Οπως μας είπε, όμως, «οι ψυχολόγοι, κυρίως, έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των άμεσων απότοκων της γενικής κρίσης, αλλά είναι γεγονός ότι τα περιστατικά που φτάνουν στον ψυχίατρο είναι αυξημένα. Αλλά θα έλεγα ότι είναι και λίγο χειριστικά τα πράγματα, καθώς πολλοί άνθρωποι αποφεύγουν ή δικαιολογούν μία επαγγελματική δυστοκία, ακόμα και την ανεργία με ψυχιατρικά θέματα ή απαιτούν συγκεκριμένες διαγνώσεις, λίγο πιο έντονα ίσως τελευταία. Αλλά το άγχος σίγουρα, το στρες σαν έννοια, μπορεί να ωθήσει σε έξαρση το οποιοδήποτε υποκείμενο ψυχολογικό θέμα».
Αξίζει να σημειώσουμε, επίσης, ότι ο κ. Κατσιούλης με άλλους εθελοντές δημιούργησαν πρόσφατα μία ομάδα, με τη μορφή μη κερδοσκοπικής εταιρείας, με το όνομα «Ανάδειξη, Ακαδημία Ανώτερης Αξιολόγησης (ΑΑΑΑ.gr)» που στοχεύει να εντοπίζει, να ανιχνεύει και να ενημερώνει τα χαρισματικά παιδιά και τα παιδιά με υψηλή νοημοσύνη. Να προσφέρει πρόσθετες εκπαιδευτικές ευκαιρίες, όπως και να εμπλουτίσει το ισχύον εκπαιδευτικό σύστημα.
Οπως λέει ο κ. Κατσιούλης, «υπάρχει επίσης η παράμετρος της ψυχολογικής υποστήριξης για παιδιά, που ενδεχομένως – λόγω ασύγχρονης ανάπτυξης μίας ή δύο παραμέτρων της προσωπικότητάς τους, ή της όλης διανοητικής τους κατάστασης μπορεί να υπολείπονται συγκριτικά σε κάποιους τομείς. Ετσι αυτά τα παιδιά μπορεί να παρουσιάζουν κάποια μικρά ψυχολογικά ή μεγάλα προβλήματα. Εχουμε εθελοντές παιδοψυχολόγους που συζητούν και εκτιμούν το παιδί με τη συναίνεση πάντα των γονέων και ενδεχομένως μπορούν να συμβάλλουν στο μέγιστο βαθμό στην πρόοδο των παιδιών. Οι ικανότητες των παιδιών, η εκπαίδευση που λαμβάνουν και οι επιθυμίες των παιδιών θα αποτελέσουν τη βάση μίας ακόμα δράσης της ομάδας, της παροχής επαγγελματικών συμβούλων για την καλύτερη δυνατή μελλοντική επαγγελματική επιλογή και σταδιοδρομία του παιδιού. Οπότε αν μπορέσουμε να δώσουμε τέτοιες οδηγίες και εφόδια στο παιδί έχουμε πιάσει το στόχο της ομάδας. Που είναι να γεμίσουμε μία Ελλάδα με Ελληνες ικανούς, σε λειτουργικές θέσεις, άξιους να βοηθήσουνε αρχικά τον εαυτό τους, τους άλλους και εν γένει την κοινωνία. Ουσιαστικά θέλουμε να αποκαταστήσουμε μία αξιοκρατία, ως γνήσιοι απόγονοι του Πλάτωνα, που έχει κλυδωνιστεί εδώ και καιρό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available