Ο ελληνικής καταγωγής Χάρι Μαρκόπουλος και η φερόμενη απάτη της «General Electric»

(AP Photo/Richard Drew, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο ομογενής Χάρι Μαρκόπουλος (Harry Markopolos), ο οποίος έγινε γνωστός για τις αποκαλύψεις του σχετικά με την πιο σοβαρή και δραματική απάτη στη Wall Street, αυτή του χαλκευμένου πυραμιδοειδούς επενδυτικού σχήματος του Μπέρναρντ Μέιντοφ (Bernie Madoff), κατηγόρησε την περασμένη εβδομάδα την «General Electric» ότι απέκρυψε απώλειες σχεδόν 40 δισ. δολαρίων από την μακροχρόνια ασφαλιστική της δραστηριότητα.

Οι μετοχές της «General Electric» υποχώρησαν περισσότερο από 11% την Πέμπτη μετά την ανακοίνωση του ομογενή ορκωτού λογιστή, η οποία συνοδευόταν από μια έκθεση που κατηγορεί τον όμιλο για απάτη. Ο Μαρκόπουλος δήλωσε ότι τα κρυφά βιβλία που αναφέρονται στην έκθεση είναι η μεγαλύτερη περίπτωση λογιστικής απάτης που είχε ερευνήσει ποτέ, σύμφωνα με το «CNN».

«Στην πραγματικότητα, η λογιστική απάτη της ‘GE’ είναι 38 δισεκατομμύρια δολάρια και αντιπροσωπεύει πάνω από το 40% της χρηματιστηριακής κεφαλαιοποίησης της εταιρείας, καθιστώντας την πολύ πιο σοβαρή από την απάτη της ‘Enron’ ή της ‘WorldCom’», σημειώνει ο Μαρκόπουλος στην έκθεση.

Το σκάνδαλο της «Enron» οδήγησε την εταιρεία παροχής ενέργειας σε άτακτη χρεοκοπία το 2001, ενώ η «Telecom WorldCom» χρεοκόπησε το 2002 μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με απάτες που εμπλέκονταν, αναφέρει το «CNN».

Η έκθεση του Μαρκόπουλου αποκαλύπτει επίσης ότι το αρχικό βιβλίο ισολογισμών της «GE» έχει αρκετά μελανά σημεία και θα χρειαστούν μεγάλα ποσά για την αποπληρωμή μελλοντικών αποζημιώσεων, σύμφωνα με έκθεση της «Barron’s».

«Η ‘GE’ έχει διαπράξει μια λογιστική απάτη δεκαετιών, παρέχοντας επιλεκτικά τους αριθμούς των επιχειρηματικών της μονάδων, εξαλείφοντας παράλληλα το κόστος των πωληθέντων προϊόντων της», ανέφερε ο Μαρκόπουλος.

Η «GE» αρνήθηκε κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς.

«Οι ισχυρισμοί του κ. Μαρκόπουλου είναι αβάσιμοι», δήλωσε ο όμιλος μέσω ανακοίνωσης. Η «GE» υποστήριξε ότι «δεν έχουμε συναντηθεί, δεν έχουμε μιλήσει και δεν είχαμε στο παρελθόν οποιαδήποτε επαφή με τον κ. Μαρκόπουλο και είμαστε εξαιρετικά απογοητευμένοι που ένα άτομο χωρίς άμεση γνώση των εσωτερικών της ‘GE’ αποφάσισε να προβεί σε τόσο σοβαρούς και αβάσιμους ισχυρισμούς».

Ο Χάρι Μαρκόπουλος γεννήθηκε στο Ερι της Πενσιλβάνιας, έλαβε το πτυχίο πανεπιστημίου από το Loyola College στο Μέριλαντ και το μεταπτυχιακό του στα Χρηματοοικονομικά από το Boston College. Εργάστηκε στη «Rampart Investement Management» από το 1991 μέχρι το 2004 και επίσης ως ανεξάρτητος οικονομικός ανακριτής απατών. Είναι επίσης οικονομικός αναλυτής και πιστοποιημένος ερευνητής οικονομικών υποθέσεων.

Οσον αφορά το σκάνδαλο Μέιντοφ, ο Χάρι Μαρκόπουλος, είχε επισημάνει ήδη από το 1999 τις παρατυπίες του Μπέρναρντ Μέιντοφ. Το 2005, σε αποκαλυπτικό έγγραφο δεκαεπτά σελίδων, ο κ. Μαρκόπουλος επανήλθε και κατέγραψε λεπτομερώς πώς ο μεγαλοαπατεώνας εξαπατούσε την πελατεία του.

Τα σενάρια που πιθανώς ίσχυαν, σύμφωνα με τον κ. Μαρκόπουλο, ήταν δύο. Το πρώτο: Οταν ένας πελάτης έδινε εντολή αγοράς μιας μετοχής σε συγκεκριμένη τιμή, η εταιρεία του Μέιντοφ, «Madoff Securities», την αγόραζε νωρίτερα για λογαριασμό της. Εάν ανέβαινε, την κρατούσε, ειδάλλως χρέωνε τη ζημία στο χαρτοφυλάκιο του πελάτη. Το δεύτερο; Οτι η «Madoff Securities» ήταν το μεγαλύτερο «σχήμα Πόνζι» του Κόσμου…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available