Ο «Ελ Τσάπο» φέρεται να δωροδόκησε τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού με 100 εκατ. δολάρια

O κ. Enrique Pena Nieto το 2015 (AP Photo/Alexandre Meneghini, File).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με 100 εκατομμύρια δολάρια φέρεται ότι είχε δωροδοκήσει ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν (Joaquin -El Chapo- Guzman)  τον πρώην πρόεδρο του Μεξικού, Ενρίκε Πένια Νιέτο (Enrique Pena Nieto), σύμφωνα με τα όσα κατέθεσε μάρτυρας στη δίκη του Μεξικανού βαρόνου ναρκωτικών.

Ο Αλεξ Σιφουέντες, ο οποίος υπήρξε το «δεξί χέρι» του Γκουσμάν για δύο χρόνια, μίλησε για τη φερόμενη δωροδοκία στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της Νέας Υόρκης την Τρίτη, εξεταζόμενος κατ’ αντιπαράσταση από έναν εκ των δικηγόρων του Γκουσμάν.

Σύμφωνα με δημοσιογράφους που βρίσκονταν μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου του Μπρούκλιν, ο Νιέτο είχε μάλιστα ζητήσει 250 εκατομμύρια δολάρια πριν συμβιβαστεί στα 100 εκατομμύρια δολάρια.

Οπως ισχυρίστηκε ο Σιφουέντες, η παράδοση έγινε στην Πόλη του Μεξικού τον Οκτώβριο του 2012 από έναν φίλο του «Ελ Τσάπο».

Ο Σιφουέντες εργάστηκε ως γραμματέας του και για δύο χρόνια κρυβόταν από τις Αρχές μαζί του στα βουνά του Μεξικού, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Συνελήφθη στο Μεξικό το 2013 και αργότερα εκδόθηκε στις ΗΠΑ, όπου παραδέχθηκε την ενοχή του για τη διακίνηση ναρκωτικών σε μια συμφωνία με εισαγγελείς.

Οταν ρωτήθηκε αν είχε αποκαλύψει στις αρχές του 2016 στις αμερικανικές Αρχές ότι ο Γκουσμάν κανόνισε τη δωροδοκία, ο μάρτυρας απάντησε καταφατικά.

Ο Γκουσμάν κατηγορείται ότι κρύβεται πίσω από το καρτέλ Σιναλόα, τον μεγαλύτερο προμηθευτή ναρκωτικών των ΗΠΑ, σύμφωνα με τους εισαγγελείς. Ο Πένια Νιέτο ήταν πρόεδρος του Μεξικού από τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι τον Νοέμβριο του 2018. Στο παρελθόν κατείχε το αξίωμα του κυβερνήτη της Πολιτείας του Μεξικού.

Η δίκη του 61χρονου Γκουσμάν ξεκίνησε τον περασμένο Νοέμβριο αφού ο βαρόνος των ναρκωτικών εκδόθηκε από το Μεξικό στις ΗΠΑ ώστε να δικαστεί για διακίνηση κοκαΐνης, ηρωίνης και άλλων ναρκωτικών στη χώρα, ως αρχηγός του καρτέλ Σιναλόα.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, ο «Ελ Τσάπο» κατάφερε να εξελίξει το καρτέλ Σιναλόα στη «μεγαλύτερη οργάνωση διακίνησης ναρκωτικών στον Κόσμο», η οποία διαθέτει χιλιάδες μέλη σε πέντε ηπείρους και παρασκευάζει και διακινεί αμέτρητους τόνους ηρωίνης, μεθαμφεταμινών και μαριχουάνας ανά τον Κόσμο, αποκομίζοντας κέρδη δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μία αμφιλεγόμενη συνέντευξή του στον ηθοποιό Σον Πεν το 2015 για λογαριασμό του περιοδικού «Rolling Stone», ο «Ελ Τσάπο» είχε πει μεταξύ άλλων: «Παρέχω περισσότερη ηρωίνη, μεθαμφεταμίνες, κοκαΐνη και μαριχουάνα από οποιονδήποτε άλλο στον Κόσμο. Εχω έναν στόλο από υποβρύχια, αεροπλάνα, φορτηγά και πλοία».

Η κυβέρνηση του Μεξικού εκτιμά πως ο Γκουζμάν ελέγχει μία αυτοκρατορία της οποίας η αξία ανέρχεται στα 14 δισεκατομμύρια δολάρια. Βρίσκεται τακτικά σε λίστες με τους πιο ισχυρούς ανθρώπους του Κόσμου, ενώ κατά το παρελθόν το περιοδικό «Forbes» τον είχε εντάξει στους πλουσιότερους ανθρώπους του Κόσμου, υπολογίζοντας την προσωπική του περιουσία στο 1 δισ. δολάρια.

Ο Γκουζμάν συνελήφθη για πρώτη φορά το 1993 στη Γουατεμάλα, εκδόθηκε στο Μεξικό και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 20 ετών και 9 μηνών για διακίνηση ναρκωτικών, συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση και δωροδοκίες. Αργότερα καταδικάστηκε επίσης για παράνομη οπλοχρησία και για τη δολοφονία ενός καρδιναλίου, αν και για την τελευταία αυτή κατηγορία τελικά αθωώθηκε.

Στη φυλακή ο Γκουζμάν συνέχισε ουσιαστικά να διευθύνει το καρτέλ της Σιναλόα μαζί με τον αδελφό του, Αρτούρο. Το 2001 κατάφερε να αποδράσει. Εκτιμάται ότι η απόδραση του στοίχισε έως και 2,5 εκατομμύρια δολάρια, ενώ πάνω από 70 εργαζόμενοι στη φυλακή φέρονται να ενεπλάκησαν σε αυτήν, μεταξύ αυτών και ο διευθυντής της.

Παρότι καταζητούμενος, ο Γκουζμάν παρέμεινε ασύλληπτος για 13 ολόκληρα χρόνια, προτού συλληφθεί μετά από μεγάλη κοινή επιχείρηση από τις μεξικανικές και αμερικανικές Αρχές, σε ένα ξενοδοχείο στο Μαζατλάν. Για μία ακόμα φορά φυλακίστηκε, αυτή τη φορά με αυστηρότερους όρους: Απομονωμένος για 23 ώρες κάθε μέρα, χωρίς παράθυρο και χωρίς επαφή με άλλους κρατουμένους.

Ομως και πάλι τα κατάφερε: Το βράδυ της 11ης Ιουλίου 2015 μπήκε στο ντους, το μοναδικό μέρος του κελιού του που δεν «έπιαναν» οι κάμερες. Μετά από 25 λεπτά που δεν είχε δώσει σημεία ζωής, οι φύλακες μπήκαν στο κελί του και διαπίστωσαν πως δεν ήταν εκεί.

Είχε αποδράσει μέσω ενός τούνελ που ξεκινούσε από το ντους του κελιού και οδηγούσε έξω από τη φυλακή. Η επιχείρηση αυτή ήταν ακόμα πιο ακριβή για τον Γκουζμάν, καθώς εκτιμάται ότι του στοίχισε περίπου 50 εκατομμύρια δολάρια.

Αυτή τη φορά, όμως, δεν έμεινε για πολύ ελεύθερος. Συνελήφθη ξανά στην πόλη Λος Μότσις, μετά από μία αιματηρή ανταλλαγή πυροβολισμών μεταξύ μελών καρτέλ και Μεξικανών πεζοναυτών.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available