Ο επικεφαλής της Fed χαρακτηρίζει την αμερικανική οικονομία «ανθεκτική»

Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ καταθέτει στο Κογκρέσο, την Τρίτη. (AP Photo/Alex Brandon)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας (Fed) Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell) επέστρεψε την Τετάρτη στο Καπιτώλιο για να καταθέσει στη Γερουσία σχετικά με την Οικονομία, τη νομισματική πολιτική και τις οικονομικές ρυθμίσεις, ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων.

Ο κ. Πάουελ έκανε τις ίδιες εκτιμήσεις και αναφορές που έκανε και στην αρμόδια επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής, μία ημέρα πριν.

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας εμφανίστηκε αρκετά αισιόδοξος για τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας στην πρώτη για φέτος εξαμηνιαία ομιλία του στο Κογκρέσο, αν και αναφέρθηκε στην πιθανή απειλή από τον κοροναϊό στην Κίνα καθώς και στις ανησυχίες για τη μακροπρόθεσμη υγεία της οικονομίας.

Το δεύτερο εξάμηνο του 2019 η «οικονομία φάνηκε ανθεκτική στις παγκόσμιες αντιξοότητες που εντάθηκαν το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε ο Πάουελ στην Επιτροπή Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών της αμερικανικής Βουλής, καθώς αυξήθηκε περαιτέρω η οικονομική δραστηριότητα και ενδυναμώθηκε η αγορά απασχόλησης.

Με κινδύνους όπως η αβεβαιότητα για την εμπορική πολιτική να εξασθενούν και την παγκόσμια ανάπτυξη να σταθεροποιείται, ο Πάουελ άφησε να εννοηθεί ότι δεν βλέπει λόγο για προσαρμογή των αμερικανικών επιτοκίων εκτός κι αν υπάρξουν νέες εξελίξεις που θα οδηγήσουν σε «ουσιαστική επανεξέταση» των σημερινών προοπτικών.

Ωστόσο, πρόσθεσε ότι «παρακολουθούμε στενά την εμφάνιση του κοροναϊού, που θα μπορούσε να οδηγήσει σε αναταραχή στην Κίνα η οποία να εξαπλωθεί στην υπόλοιπη παγκόσμια οικονομία».

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available