Τρισάγιο Μητροπολίτη Ευάγγελου για τον πιλότο – Οι εκδηλώσεις στον Αγιο Θωμά (βίντεο)

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Στέλιος Λάμπρου.

Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης κ. Ευάγγελος στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στην πανηγυρίζουσα κοινότητα του Αγίου Θωμά στην πόλη Τσέρι Χιλ της Νέας Ιερσέης τέλεσε Νεκρώσιμο Τρισάγιο τιμώντας τη μνήμη του αδικοχαμένου σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου.

Ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος μίλησε με λόγια φιλόφρονα και συγκινητικά για το χαμένο παλληκάρι, τον ήρωα σμηναγό ο οποίος έπεσε εν ώρα καθήκοντος με το πολεμικό του αεροσκάφος πλησίον της Σκύρου.

Επίσης, στον ήρωα Γιώργο Μπαλταδώρο αναφέρθηκε με συγκίνηση και με δάκρυα στα μάτια ο εκπρόσωπος της Ελλάδος, γενικός πρόξενος στη Νέα Υόρκη Δρ. Κωνσταντίνος Κούτρας. Στο τέλος του Τρισάγιου όλο το εκκλησίασμα με επικεφαλής τον Μητροπολίτη κ. Ευάγγελο έψαλλε τον εθνικό ύμνο της Ελλάδος.

Μιλώντας στον «Εθνικό Κήρυκα», ο ιερατικός προϊστάμενος Αρχιμανδρίτης Χριστόφορος Οικονομίδης, ο οποίος ιερατεύει με ευδοκίμηση στην κοινότητα επί τρία έτη, είπε, πως «ήταν ένα ευλογημένο και εξαιρετικό τριήμερο στην κοινότητά μας. Την Παρασκευή είχαμε μία πολύ όμορφη και κατανυκτική αναστάσιμη συναυλία στον Αγιο Θωμά, την οποία διηύθυνε ο πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Παπαχρόνης από την Ελλάδα με ιεροψάλτες από την Ελλάδα και από τη Μητρόπολή μας.

»Αυτή η συναυλία διοργανώθηκε από την Ιερά Μητρόπολη Νέας Ιερσέης και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη μας κ. Ευάγγελο, αλλά ήταν προς τιμήν των πενήντα χρόνων της ενορίας μας τα οποία ήταν πέρυσι βέβαια, αλλά ακόμα εξακολουθούν οι εκδηλώσεις».

Ο π. Χριστόφορος είπε ότι «χορωδία απέδωσε ύμνους όλων των Κυριακών του Πεντηκοσταρίου μέχρι και της Αναλήψεως». Συμπλήρωσε πως «είχαμε αρκετό κόσμο και πάντοτε ευχαριστιούνται οι άνθρωποι όταν έχουμε τέτοιες εκδηλώσεις διότι είναι αυτό το οποίο λείπει από την περιοχή μας, το άκουσμα της Βυζαντινής παραδοσιακής μουσικής που κι αν ακόμα μερικοί δεν καταλαβαίνουν Ελληνικά παρόλα αυτά μόνο το άκουσμά τους τους ικανοποιεί και τους ηρεμεί».

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Στέλιος Λάμπρου.

Είπε ακόμα, πως «στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος, συμμετείχαν όλοι οι ιερείς της μείζονος Φιλαδελφείας. Μαζί μας ήταν και ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος ο κ. Κωνσταντίνος Κούτρας, ο οποίος μας τίμησε με την παρουσία του όπως μας τιμά πάντοτε».

Ο π. Χριστόφορος πρόσθεσε ότι «τιμήθηκε και η γραμματέας της κοινότητάς μας η κυρία Ελπίδα Χριστοδουλάκη, η οποία υπηρετεί στην κοινότητα επί τριάντα και πλέον έτη». Επίσης, ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος χειροθέτησε σε αναγνώστη τον κ. Γεώργιο Ηλιάδη.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Στέλιος Λάμπρου.

Υπογραμμίζεται ότι το έτος 2017 η κοινότητα συμπλήρωσε πενήντα χρόνια ζωής, δράσεως και διακονίας στον Ελληνισμό της περιοχής. Ηταν 1η Οκτωβρίου 1967 όταν τελέσθηκε η πρώτη Θεία Λειτουργία στον νέο Ιερό Ναό του Αγίου Θωμά. Στην πραγματικότητα όμως η ιστορία της Κοινότητας αρχίζει αρκετές δεκαετίες πριν, το έτος 1929, όταν οι Ελληνες της περιοχής συγκεντρώθηκαν στην πόλη του Κάμντεν της Νέας Ιερσέης και ίδρυσαν το «Αμερικανικό-Ελληνικό Ορθόδοξο Κέντρο».

Αμεσος στόχος τους ήταν η δημιουργία μιας Ενορίας με κέντρο της τον Ιερό Ναό. Ο π. Χριστόφορος σε παλαιότερη συνέντευξή του είχε πει στον «Ε.Κ.» ότι «οι πρώτοι Ελληνες, οι ιδρυτές, ήξεραν καλά πως δεν μπορεί να υπάρξει Ελληνική Κοινότητα χωρίς Εκκλησία. Ηξεραν καλά πως μόνο γύρω από τον Χριστό θα μπορέσουν να μείνουν ενωμένοι, αγαπημένοι και ευλογημένοι ώστε να συνεχίσουν την σκληρή ζωή, σε αυτήν την Χώρα των ονείρων και της ελπίδας.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ/Στέλιος Λάμπρου.

Λιγότερες από 200 οικογένειες ξεκίνησαν, αλλά ήταν όλοι μια οικογένεια. Με λίγα χρήματα, αλλά πολλή αγάπη, κατάφεραν να επιτύχουν και να εξαπλωθούν. Χοροί, χαρές, μαγειρέματα, παιχνίδια, συγκεντρώσεις, γέλια, απλότητα, ειλικρίνεια, συγχωρητικότητα, εχεμύθεια, προστασία, μα πάνω απ’ όλα πίστη στον Θεό ήταν τα χαρακτηριστικά τους.

Ηξεραν καλά ότι ο Ελληνας έχει βαθειά χαραγμένη μέσα του, στο DNA του, την πίστη στον Θεό. Γι΄ αυτό και όπου κι αν πήγαν οι Έλληνες, από άκρο έως άκρου της γης, πρώτα έχτισαν την Εκκλησία και μετά το σπίτι τους». Σήμερα περισσότερες από χίλιες οικογένειες ζουν στην ευρύτερη περιοχή και τα μέλη συνεχώς αυξάνονται.

Η φροντίδα και η αγωνία του π. Χριστοφόρου είναι οι νέες γενιές. Τόνισε πως «κύριο μέλημα και αγωνία μας είναι η Νεολαία μας. Με την Χάρη του Θεού, έχουμε πολλά παιδιά κάθε Κυριακή στην Εκκλησία. Κάθε χρόνο τελούμε περισσότερες από 50 Βαπτίσεις. Το Κατηχητικό μας Σχολείο έχει εγγεγραμμένα περισσότερα από 200 παιδιά όλων των ηλικιών, ενώ το Ελληνικό μας Σχολείο έχει 150 παιδιά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available