Ο «Εθνικός Κήρυκας» στα τμήματα των Γάλλων ψηφοφόρων στο Μόντρεαλ

Δρακόντεια μέτρα ασφαλείας γύρω από το κολλέγιο Στάνισλας στο Ούτρεμοντ του Μόντρεαλ. Το χώρο μπορούσαν να προσεγγίσουν μόνο οι έχοντες δικαίωμα ψήφου. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/Ζώης Μαρίνος.

Του Ζώη Μαρίνου.

ΜΟΝΤΡΕΑΛ. Η επαρχία του Κεμπέκ στον Καναδά είναι η πολυπληθέστερη γαλλόφωνη περιοχή στην βόρεια Αμερική. Και είναι δεκάδες χιλιάδες οι Γάλλοι υπήκοοι που είχαν δικαίωμα ψήφου στις προεδρικές εκλογές. Το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας στο Μόντρεαλ τους υπολογίζει στους 57.842.

Όπως συνέβη στον πρώτο γύρο των εκλογών στις 23 Απριλίου, έτσι και τώρα, χιλιάδες ψηφοφόροι στην περιοχή του Μόντρεαλ σχημάτισαν ουρές από το πρωί του Σαββάτου για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, απόδειξη του ειδικού βάρους της εκλογικής αναμέτρησης και του αυξημένου ενδιαφέροντος των Γάλλων ομογενών του Κεμπέκ.

Αργότερα, προς το απογευμα, η κατάσταση εξομαλύνθηκε και ο χρόνος αναμονής ήταν πολύ μικρότερος.

Ο «Ε.Κ.» βρέθηκε έξω από το κολέγιο Στάνισλας, στην περιοχή Ούτρεμοντ του Μόντρεαλ, εκεί όπου από τις 8 το πρωί και υπό βροχή, Γάλλοι εκλογές περίμεναν την σειρά τους – έως και μια ώρα- για να ψηφίσουν σ’ ένα από τα 24 εκλογικά τμήματα. Ένας ειδικός διάδρομος είχε προβλεφθεί ώστε να διευκολύνονται οι ηλικιωμένοι ψηφοφόροι, οι έγκυες γυναίκες και οι οικογένειες με μικρά παιδιά.

Στον πρώτο γύρο των γαλλικών εκλογών ψήφισαν στο Μόντρεαλ περίπου 23.000 πολίτες, όπως πληροφορήθηκε ο «Ε.Κ.» από το Γενικό Προξενείο της Γαλλίας. Εκτιμήσεις λένε ότι αυτή την φορά οι εκλογείς θα είναι περισσότεροι. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞΗ/Ζώης Μαρίνος.

Δρακόντεια τα μέτρα ασφαλείας στην λεωφόρο Βαν Χόρν και στην παράλληλη οδό Λαζουά, με τους αστυνομικούς να μην επιτρέπουν την πρόσβαση στον χώρο των εκλογικών τμημάτων παρά μόνο σε όσους αποδεδειγμένα είχαν δικαίωμα ψήφου.

Τηλεοπτικές κάμερες, απεσταλμένοι ξένων ειδησεογραφικών δικτύων και δημοσιογράφοι από τα εθνικά μέσα ενημέρωσης του Καναδά βρίσκονταν στο σημείο για να καταγράψουν την προσέλευση των εκλογέων αλλά και τις εκτιμήσεις τους για το αποτέλεσμα και τις επιπτώσεις αυτών των εκλογών.

«Αγωνία για τις κάλπες στην Γαλλία», έγραφε το Σάββατο ο «Ε.Κ.». Και οι Γάλλοι εκλογείς στο Μόντρεαλ δεν βρίσκονταν μακριά απ’ αυτή την παραδοχή. Επισημαίνοντας ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα έχει τεράστια σημασία όχι μόνο για το μέλλον της Γαλλίας αλλά και για το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Εκλογείς βγαίνουν από το κτίριο που φιλοξενούσε τα 24 εκλογικά τμήματα. Οι περισσότεροι είναι διστακτικοί να αποκαλύψουν τι ψήφισαν. Στην επαρχία Κεμπέκ υπάρχουν 54.842 Γάλλοι υπήκοοι με δικαίωμα ψήφου. Φωτογραφία: ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ/ Ζώης Μαρίνος.

«Μακρόν και Λεπέν είναι δυο υποψήφιοι που κινούνται σε τελείως διαφορετικές κατευθύνσεις. Και αυτό καθιστά εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αυτές τις εκλογές», λέει ο Κουεντίν Ζανέλ, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο πανεπιστήμιο UQAM του Μόντρεαλ.

Οι περισσότεροι από τους εκλογείς, στα «πηγαδάκια» που έχουν σχηματιστεί στην διασταύρωση Βαν Χορν και Ντόλαρ, εκφράζουν την προτίμηση τους στον 39χρονo Εμμανουέλ Μακρόν. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και ένθερμοί υποστηρικτές της Λεπέν.

«Ο Μακρόν μοιάζει σ’ έναν βαθμό με τον καναδό πρωθυπουργό Τζαστίν Τριντό. Είναι εξωστρεφής, υπέρμαχος της επιχειρηματικότητας και της ανοικτής Γαλλίας. Η Λεπέν βρίσκεται στο αντίθετο άκρο. Εναντιώνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στους μετανάστες, θέλει μια Γαλλία κλειστή και απομονωμένη από τον κόσμο», λέει ο καθηγητής Ζανέλ.

Δίπλα από το κολλέγιο Στάνισλας περνούν αυτοκίνητα που ανεμίζουν την γαλλική σημαία. Και όσο περνάει η ώρα οι ουρές αραιώνουν. «Στον πρώτο γύρο προσπάθησα δυο φορές να ψηφίσω αλλά δεν τα κατάφερα εξαιτίας της μεγάλης αναμονής», λέει η 55χρονη Κατρίν, οικονομική αναλύτρια. «Αλλά αυτή την φορά θα ψηφίσω». Έχει ακούσει τα ρεπορτάζ που προεξοφλούν άνοδο της αποχής των εκλογέων στον δεύτερο γύρο της αναμέτρησης. «Για το Μόντρεαλ, τουλάχιστον, δεν πιστεύω ότι αυτό θα επαληθευτεί», είναι η γνώμη της.

Αργά το απόγευμα η βροχή έχει σταματήσει. Έξω από το κολλέγιο Στάνισλας περνούν αυτοκίνητα που ανεμίζουν την γαλλική σημαία και πουθενά δεν υπάρχουν φωτογραφίες ή άλλο προεκλογικό υλικό των δυο υποψηφίων καθώς η γαλλική νομοθεσία το απαγορεύει. Τα περιπολικά κρατούν αποκλεισμένο τον χώρο και λίγοι μόνο από τους εκλογείς λένε φωναχτά τι ψήφισαν ή θα ψηφίσουν. Το μικρό «γκάλοπ» κλίνει υπέρ του Μακρόν.

Εκλογικό τμήμα λειτούργησε το Σάββατο για τους Γάλλους εκλογείς στην πρωτεύουσα του Καναδά Οττάβα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *