Ο «ιθύνων νους» του ΚΕΠ, Ηρακλής Κρεμμύδας, στον «Ε.Κ.»: Να δημιουργούμε και να εξάγουμε πολιτισμό

(Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ηρακλής Κρεμμύδας θεωρείται ένας «ιθύνων νους» για το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, αλλά, επιπλέον, κι ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής στους κόλπους του ιστορικού ομογενειακού οργανισμού. Μιλώντας στον «Ε.Κ.», στέκεται στη σημασία που έπαιξε το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού (ΚΕΠ) στην καλλιτεχνική έκφραση αλλά και τη διατήρηση του ύφους της ελληνικής κουλτούρας στην Ομογένεια, τονίζοντας πως οι Ελληνες της Νέας Υόρκης θα πρέπει να εξακολουθήσουν να το στηρίζουν, προκειμένου να συνεχιστεί η προσφορά του. Παράλληλα, καλεί το κοινό να δώσει το «παρών» στην παράσταση «Η Κυρά της Ρω», που θα ανέβει στις 14 Μαρτίου, στο «Queens Theatre».

Κύριε Κρεμμύδα, κατ’ αρχήν να μιλήσουμε για τη δική σας σχέση με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, του οποίου ηγείστε και αφιερώνετε χρόνο και ιδέες εδώ και πολλά χρόνια.

Κατ’ αρχήν, θα πρέπει να τονίσω ότι το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού με βοήθησε να γίνω καλύτερος άνθρωπος και να αφήσω ποιοτικότερη κληρονομιά στα παιδιά και τα εγγόνια μου. Το μόνο που μπορώ να πω είναι ότι βάζω ένα λιθαράκι στο οικοδόμημα που είχαν αφήσει οι προηγούμενοι, από την εποχή της Ελένης Παϊδούση και της Αννας Γιαννετάκη, που συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξέλιξη του ΚΕΠ. Το επίτευγμα είναι ότι μετά από 45 χρόνια να υπάρχει συνέχεια, να το αγκαλιάζει η Ομογένεια και να εκτιμά την προσπάθεια των προηγούμενων. Αυτό κάνουμε και εμείς σήμερα.

(Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Είναι μεγάλη τιμή και ευθύνη να ασχολείσαι με τον μεγαλύτερο πολιτιστικό οργανισμό εκτός Ελλάδας, γιατί το ΚΕΠ έχει προσφέρει πάρα πολλά και είμαι σίγουρος ότι θα το προσφέρει και στο μέλλον. Δεν έχουμε άλλη γραμμή άμυνας από την Παιδεία και τον πολιτισμό μας. Θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συνεργάτες μου και ένα ακόμα μεγάλο ευχαριστώ στους χορηγούς, οι οποίοι στηρίζουν την προσπάθεια του ΚΕΠ στα 45 χρόνια. Χωρίς αυτούς, θα ήταν δύσκολο να επιβιώσουμε. Επίσης, από βάθους καρδιάς, ένα μεγάλο ευχαριστώ στον «Εθνικό Κήρυκα» που στηρίζει την προσπάθειά μας όλα αυτά τα χρόνια.

Παρότι εμπορικά θα μπορούσε να κάνει «εκπτώσεις», το ΚΕΠ επιμένει στο ποιοτικό καλλιτεχνικό προϊόν. Εχει αποδοχή τελικά από την Ομογένεια;

Εγώ νομίζω ότι μπορούμε να κάνουμε εξαγωγή πολιτισμού και πάντα τον πήχυ τον κρατάμε ψηλά και είμαστε ανυπότακτοι. Στηρίζουμε τον πολιτισμό μας και δεν βάζουμε νερό στο κρασί μας. Το αποδεικνύει αυτό που θα κάνουμε στις 14 του Μάρτη, την παράσταση «Κυρά της Ρω», με την Φανή Μπαξεβάνη, που θα γίνει υπό την αιγίδα του υπουργείου Εξωτερικών και του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη. Η Κυρά της Ρω σήμερα είναι πιο επίκαιρη από την εποχή που ζούσε και η κληρονομιά που αφήνει στις επόμενες γενιές είναι τεράστια. Από απλούς και καταφρονεμένους ανθρώπους πηγάζουν οι μεγαλύτερες αξίες.

(Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Να αναφέρουμε και κάποια στοιχεία για αυτήν την παράσταση, η οποία έχει ανακοινωθεί εδώ και αρκετές εβδομάδες. Το κοινό πραγματικά αδημονεί…

Πρωταγωνιστεί στον ρόλο της «Κυράς της Ρω» μια από τις κορυφαίες ηθοποιούς στην Ελλάδα, η Φωτεινή Μπαξεβάνη. Η παράσταση τελεί υπό την αιγίδα που υπουργείου Εξωτερικών και έχει ήδη ανέβει στην Αυστραλία και το Λος Αντζελες. Θα την έχουμε στη Νέα Υόρκη, όπως ανέφερα, στις 14 Μαρτίου, στο Queens Theatre Park, στις 7 το απόγευμα.

Εχουμε δει παραστάσεις στο ΚΕΠ τα τελευταία 5 χρόνια με πολλούς και ταλαντούχους Ελληνες ηθοποιούς της νέας γενιάς. Ποιο είναι το μήνυμα του ΚΕΠ σε αυτούς τους νέους καλλιτέχνες;

Η νέα φουρνιά που φεύγει, δυστυχώς, από την Ελλάδα, μας χτυπάει την πόρτα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Η αγκαλιά μας είναι πάντα ανοικτή και τους θέλουμε κοντά μας, προκειμένου να τους βοηθήσουμε όπως μπορούμε. Η προτελευταία συναυλία που κάναμε, με τον Σωκράτη Μάλαμα, ήταν αφιερωμένη στη νεολαία μας και δεν υπάρχει μεγάλη συναυλία που έχουμε κάνει χωρίς να συμμετέχουν παιδιά από τα ελληνικά σχολεία, τον Αγιο Δημήτριο και αλλού, όπου η συνεισφορά του κ. Χαζήρογλου ήταν 75 παιδιά που δημιούργησαν μια ατμόσφαιρα που οι ομογενείς παίρνουν τηλέφωνο και ρωτάνε πότε θα συμμετάσχει αυτή η χορωδία. Τα χορευτικά των Κρητών, του Hellenic Roots, το χορευτικό των Ποντίων, έχουν κοσμήσει με την παρουσία τους πολλές φορές τις εκδηλώσεις του ΚΕΠ. Από το «Town Hall» μέχρι το «Frank Sinatra Theatre» πάντα συμμετέχουν. Επιδίωξή μας είναι να συμμετέχουν και στο μέλλον γιατί αυτοί είναι το αύριο. Μας προσεγγίζουν πολλοί Ελληνες ηθοποιοί και σίγουρα, μετά την «Κυρά της Ρω», θα κάνουμε μια παράσταση η οποία θα είναι με νέα παιδιά και νέους ηθοποιούς. Να αναφέρω σε αυτό το σημείο ότι διοργανώνουμε, ανά τακτά χρονικά διαστήματα, μουσικές βραδιές με τον Γιώργο Παπαποστόλου και τον Ηλία Μακρινό. Επίσης, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Ελένη Δρίβα, η οποία είναι στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή και είναι υπεύθυνη για το Θέατρο. Παράλληλα, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε και την ποδοσφαιρική ομάδα μας, τον Αστέρα GCC (σ.σ. Greek Cultural Center).

(Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Στο τέλος του 2019, έφυγε από την ζωή ένας καλλιτέχνης που ήταν άρρηκτα συνδεδεμένος με το ΚΕΠ, ο Θάνος Μικρούτσικος. Ποια είναι τα συναισθήματά σας για αυτόν;

Κατ’ αρχήν να αναφέρω ότι, ως Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού, θεωρούμε μεγάλη τιμή ότι διοργανώθηκε η εκδήλωση για τον Θάνο Μικρούτσικο, όταν ακόμη βρισκόταν εν ζωή. Μπορεί να μην κατάφερε να ταξιδέψει στη Νέα Υόρκη, αλλά ένοιωσε το γεγονός και παρακολούθησε τη συναυλία μέσω Skype. Αισθάνομαι τυχερός που τον γνώρισα, είναι μια σχέση που θα κουβαλάω σε όλη μου την ζωή.

Η Ομογένεια έχει αντιληφθεί τη σημασία της αποστολής του ΚΕΠ;

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι πρέπει πρωτίστως να στηρίζουμε το ΚΕΠ οικονομικά. Το πρόβλημα του Πολιτιστικού Οργανισμού λύνεται με τη συμμετοχή των ομογενών και των χορηγών του. Το ΚΕΠ δεν ανήκει σε εμάς, ανήκει στην Ομογένεια και ελπίζουμε να παραμείνει ζωντανό για ακόμη 50 χρόνια και πλέον. Ελπίζουμε στις 14 Μαρτίου, όταν και θα ανέβει η παράσταση «Η Κυρά της Ρω», να «αναγκαστούμε» να ψάχνουμε χώρο για δεύτερη παράσταση. Ηδη, τα εισιτήρια έχουν μεγάλη ζήτηση, οπότε οι ομογενείς θα πρέπει το συντομότερο δυνατόν να εξασφαλίσουν την θέση τους στο Queens Theatre.

Κλείνοντας, ποιο είναι το μήνυμά σας προς την Ομογένεια, με την ιδιότητα ενός ανθρώπου που έχει συνδυάσει το όνομά του με το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού;

Η Ομογένεια είναι η μεγάλη Ελλάδα που ζει και δημιουργεί χιλιάδες μίλια μακριά από την γενέτειρα. Θα ήθελα πρωτίστως να πω ένα απέραντο «ευχαριστώ» εκ μέρους του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού. Πρέπει πάντοτε να υπάρχει σύμπνοια, αγάπη ομόνοια και, επίσης, να έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε εξαγωγή πολιτισμού από την Ομογένεια προς τη γενέτειρα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available