Ο καθηγητής, ο πολιτικός και η ζημιά που έγινε

Από τη συνάντηση του κ. Παυλόπουλου με τον κ. Ερντογάν το Δεκέμβριο του 2017 στην Αθήνα. Φωτογραφία: Ευρωκίνηση/Γιώργος Κονταρίνης.

Μόνο που δεν τράβηξαν… πιστόλια. Αυτό έδειχναν, όχι μόνο τα λόγια τους, αλλά και η γλώσσα του σώματός τους (body language).

Επί επτά λεπτά ο καθηγητής Πρόεδρος της Ελλάδας και επί 17 λεπτά ο πολιτικός Πρόεδρος της Τουρκίας, είχαν μια ανοιχτή σύγκρουση σε μείζονα εθνικά θέματα, σε ζωντανή μετάδοση της τηλεόρασης, που θα μείνει μεν στην Ιστορία, αλλά ως παράδειγμα προς αποφυγήν, στην καλύτερη περίπτωση.

Την κουβέντα την άρχισε ο Ερντογάν, ο οποίος σε συνέντευξή του στον «Σκάι» και στον Αλέξη Παπαχελά, έθεσε θέμα επαναδιαπραγμάτευσης της Συμφωνίας της Λωζάννης, του ακρογωνιαίου λίθου δηλαδή των ελληνοτουρκικών σχέσεων για σχεδόν 100 χρόνια.

Μια αδιανόητη αξίωση, ακόμη και πριν λίγα χρόνια. Προφανώς ο πρόεδρος Παυλόπουλος θεώρησε ότι όφειλε να δώσει μια ισχυρή απάντηση στον Τούρκο ομόλογό του.

Να κάνει τον Ελληνα να αισθανθεί υπερήφανος, δικαιωμένος.

Αλλά και ως καθηγητής της Νομικής θεώρησε ότι βρήκε την ευκαιρία να αναλύσει στον κακώς πληροφορημένο, ίσως να πίστευε Ερντογάν, τους λόγους για τους οποίους «για μας αυτή η Συνθήκη είναι αδιαπραγμάτευτη, δεν χρειάζεται ούτε αναθεώρηση, ούτε επικαιροποίηση, καλύπτει πλήρως τα ζητήματα».

Και έτσι επί επτά ολόκληρα λεπτά, χωρίς να κοιτάζει τον Ερντογάν, ανέλυε τις ελληνικές θέσεις.

Οταν επιτέλους ο Παυλόπουλος τελείωσε, την σκυτάλη πήρε ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος -χωρίς επίσης να κοιτάζει τον Παυλόπουλο- και με το γνωστό υπεροπτικό του ύφος που τον βλέπουμε να χρησιμοποιεί σε βάρος των εσωτερικών του αντιπάλων, πρόβαλε απαράδεκτες θέσεις που δυναμιτίζουν τις σχέσεις των δυο χωρών επικίνδυνα.

Μεταξύ των άλλων απαράδεκτων είπε ότι «στόχος μας (είναι) να βρεθεί μια βιώσιμη λύση στην Κύπρο, το ίδιο και στο Αιγαίο»!

Οσον αφορά την Θράκη, εκεί πια έκανε πολλά βήματα για την μελλοντική της αμφισβήτηση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο Ερντογάν μετέφερε ένα ήπιας μορφής τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά. Τόσο απαράδεκτα προκλητικές είναι οι θέσεις του. Το ερώτημα είναι σε τι εξυπηρετούσε η δημόσια, μάλλον ερασιτεχνική, διαπραγμάτευση που ξεκίνησε ο Ελληνας Πρόεδρος;

Κι ενώ πιθανόν ο λαός θα πει «μπράβο στον Παυλόπουλο, του τα είπε», η ουσία είναι ότι έδωσε και στον Ερντογάν την ευκαιρία να απαντήσει και να θέσει δημόσια αυτά που θα έλεγε ιδιωτικά, με αποτέλεσμα να παγιωθούν οι θέσεις και από τις δυο μεριές, καθιστώντας την όποια διαπραγμάτευση ακόμα πιο δύσκολη, ανεβάζοντας σε επικίνδυνο σημείο τις σχέσεις των δυο χωρών.

Η Ιστορία είναι γεμάτη με κρίσεις που ξεκίνησαν από λάθη χειρισμών.

Ας ελπίσουμε ότι δεν διετελέσθη ένα τέτοιου μεγέθους λάθος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *