Ο Καινούργιος Χρόνος

Πυροτεχνήματα την Πρωτοχρονιά επάνω από το Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Πηγή: SNFCC.

Αρχισε πάλι ένας καινούργιο έτος. Εορτασμοί, απολογισμοί, προσδοκίες, αποφάσεις είναι στην ημερήσια διάταξη.

Εν τούτοις, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ημερολογιακοί αυτοί διαχωρισμοί δεν είναι τίποτα άλλο από μια προσπάθεια του ανθρώπου να χαράξει μια πορεία και να διαχειριστεί την ύπαρξή του μέσα στην απεραντοσύνη του χωροχρόνου που τον περιβάλλει.

Η ροή, η πορεία του χρόνου συνεχίζεται αδιάκοπη χωρίς να γνωρίζει πρωτοχρονιές και εορτασμούς.

Και όλοι μας βαδίζουμε μαζί του φορτωμένοι πάντοτε με τις ίδιες αρετές και ελαττώματα. Οπως μας θυμίζει και ο μεγάλος Καβάφης, η πόλη, το σύνολο δηλαδή του χαρακτήρα και της φύσης μας, μας ακολουθεί όσο προχωράμε, όπου και εάν πηγαίνουμε.

Ομως, το μέλλον, απεριόριστο και άγνωστο, απλώνεται εμπρός μας και το μόνο βέβαιο είναι ότι θα φέρει αλλαγές, αφού όπως καλά γνωρίζουμε τίποτα δεν μένει στατικό και αναλλοίωτο.

Εχοντας όλοι μας υπόψη τις βέβαιες αυτές αλλαγές προχωράμε προς το άγνωστο μέλλον με ελπίδες, ευχές, υποσχέσεις, ενίοτε και προβλέψεις που, όπως έχει καθιερωθεί, τις εκφράζουμε παραδοσιακά και απλόχερα την Πρωτοχρονιά, τον πλασματικό αυτόν, φτιαγμένο από τον άνθρωπο, σταθμό.

Εκείνο όμως που είναι ανεξάρτητο από οιαδήποτε Πρωτοχρονιά, πρέπει να είναι κυρίως η αποφασιστικότητά μας, με βάση την αυτογνωσία, τη συνείδηση δηλαδή της φύσης μας και του χαρακτήρα μας, να αντιμετωπίσουμε και να διαχειριστούμε τις αλλαγές αυτές και τις εξελίξεις με τις οποίες θα μας φέρει αντιμέτωπους το μέλλον. Αλλαγές στην προσωπική και οικογενειακή μας ζωή, προβλέψιμες και μη, αλλά και αλλαγές στο πολιτικό, οικονομικό και γενικότερο περιβάλλον που βιώνουμε.

Και η αποφασιστικότητα αυτή καλό θα είναι να μη συνδέεται με Πρωτοχρονιές αλλά με καθημερινή ετοιμότητα για συνεχή, αποτελεσματική προσαρμογή.

Αυτό ίσως είναι και το πιο σημαντικό δίδαγμα και συμπέρασμα από την Πρωτοχρονιά που μόλις διαβήκαμε.

Πέραν από οποιοδήποτε απολογισμό και προοπτική, εκείνο που έχει μέγιστη σημασία είναι η συνειδητοποίηση της συνεχιζόμενης ροής του χρόνου και των βέβαιων αλλαγών τις οποίες θα επιφέρει.

Μόνο έτσι μπορεί κανείς να είναι ανά πάσα στιγμή, κάθε ημέρα, κάθε μήνα, έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτό που θα φέρει το μέλλον.

Με αυτές τις σκέψεις δεν μπορεί κανείς να μη στρέψει την προσοχή του και στη δοκιμαζόμενη πατρίδα, η οποία εκτός από τη σκληρή καθημερινή πραγματικότητα είναι βέβαιο ότι σύντομα θα βρεθεί μπροστά σε δύσκολα διλήμματα και αποφάσεις.

Οσο καλές και εάν είναι οι παραδοσιακές ευχές, απαραίτητο είναι εν προκειμένω οι Ελληνες να γνωρίζουν ότι, ανεξάρτητα από Πρωτοχρονιές, μόνο με τη γενικότερη συνετή πολιτεία τους και την ψήφο τους θα μπορέσουν να διαμορφώσουν μια νέα, καλύτερη, πιο στέρεη πολιτική και οικονομική κατάσταση για τον τόπο και το έθνος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available