Ο Κόμεϊ προσπαθούσε να κρατήσει τον Τραμπ σε απόσταση

Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ AP Photo/Andrew Harnik.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώην διευθυντής του Ομοσπονδιακού Γραφείου Ερευνών (FBI), Τζέιμς Κόμεϊ φέρεται να προσπαθούσε να κρατήσει σε απόσταση τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, διαβλέποντας ότι ο τελευταίος προσπαθούσε να χτίσει μεταξύ τους μια «προσωπική σχέση» ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η έρευνα της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας για την υπόθεση της Ρωσίας.

Αυτό αναφέρουν σε δημοσιεύματά τους οι εφημερίδες «New York Times» και «Washington Post» επικαλούμενες ανώνυμες πηγές του περιβάλλοντος του Τζέιμς Κόμεϊ. Πάντως, προχθές ο Αμερικανός Πρόεδρος, ερωτηθείς σχετικά με το αν είχε ζητήσει από τον Κόμεϊ να σταματήσει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, απάντησε αρνητικά «όχι, όχι» αλλά δεν θέλησε να επεκταθεί και αμέσως ζήτησε από τους δημοσιογράφους να περάσουν στην επόμενη ερώτηση.

Ως προς τις νέες αποκαλύψεις σχετικά με τη σχέση Τραμπ – Κόμεϊ, η «Washington Post» αναφέρει ότι ο πρώην επικεφαλής του FBI προετοιμαζόταν πάρα πολύ για τις επικείμενες συζητήσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο, κάνοντας εξάσκηση εκ των προτέρων σε πιθανές ερωτήσεις που θα μπορούσε να δεχθεί, ενώ μετά τις συναντήσεις που είχαν κρατούσε σημειώσεις των όσων είχαν λεχθεί.

Από την πλευρά της, η «ΝΥΤ» αναφέρει ότι εβδομάδες αφότου ο Τραμπ ανέλαβε τα καθήκοντά του, τηλεφώνησε στον Κόμεϊ και τον ρώτησε για το πότε οι ομοσπονδιακές υπηρεσίες θα δήλωναν δημοσίως ότι εκείνος δεν αποτελούσε αντικείμενο έρευνας.

Σύμφωνα με δύο άτομα που γνωρίζουν το περιεχόμενο της τηλεφωνικής αυτής συνομιλίας και τα οποία επικαλείται ανώνυμα η εφημερίδα, ο Κόμεϊ είπε στον Πρόεδρο πως αν ήθελε να μάθει λεπτομέρειες για τις έρευνες του FBI δεν θα έπρεπε να επικοινωνήσει απευθείας με εκείνον αλλά να ακολουθήσει τις διαδικασίες που προβλέπονται, δηλαδή να αποστείλει ο σύμβουλος του Λευκού Οίκου τα σχετικά αιτήματα στο υπουργείο Δικαιοσύνης.

Αφού εξήγησε στον κ. Τραμπ το πώς πρέπει να γίνονται οι επικοινωνίες μεταξύ του Λευκού Οίκου και του FBI, ο Κόμεϊ είχε πιστέψει ότι είχε θέσει ξεκάθαρα όρια. Είχαν προηγηθεί επικοινωνίες με τον Πρόεδρο και άλλους αξιωματούχους του Λευκού Οίκου κατά τις οποίες ο Κόμεϊ αισθανόταν ότι έθεταν σε κίνδυνο την ανεξαρτησία της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας, σε μια περίοδο μάλιστα που ο ίδιος επέβλεπε τις έρευνες για πιθανές σχέσεις συνεργατών της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ με Ρώσους αξιωματούχους.

Εν τω μεταξύ, όπως προαναφέρθηκε, ο πρόεδρος Τραμπ, αρνήθηκε χθες ότι ζήτησε από τον Τζέιμς Κόμεϊ, να τερματίσει την έρευνα για τον Μάικλ Φλιν, σχετικά με ενδεχόμενη εμπλοκή του σε επαφές της προεκλογικής ομάδας Τραμπ με Ρώσους. «Οχι, όχι, επόμενη ερώτηση», ήταν η απάντησή του, όταν ερωτήθηκε σχετικά κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου, την Πέμπτη, με τον πρόεδρο της Κολομβίας, Χουάν Μανουέλ Σάντος.

Ακόμη, νωρίτερα, ο Πρόεδρος των ΗΠΑ δήλωσε πως ο διορισμός ειδικού ανακριτή για να ηγηθεί της έρευνας για ενδεχόμενη ρωσική ανάμιξη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές «βλάπτει τρομακτικά τη χώρα μας», καθώς δείχνει πόσο διχασμένες είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.

«Πιστεύω ότι βλάπτει τρομακτικά τη χώρα μας, καθώς δείχνει ότι είμαστε μια διχασμένη και σε σύγχυση χώρα», είπε, εκφράζοντας την ελπίδα του η έρευνα να προχωρήσει γρήγορα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *