Ο κόσμος κουράστηκε

Συγκέντρωση της ΓΣΕΕ για την εργατική πρωτομαγιά, Τετάρτη 1 Μαϊου 2019 (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Ο κόσμος λιγοστός. Ο παλμός υποτονικός. Τα συνθήματα χωρίς πάθος. Τα συλλαλητήρια στο κέντρο της Αθήνας για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς ήταν από τα μικρότερα σε όγκο και σε δυναμική που έχουν καταγραφεί ποτέ τα τελευταία χρόνια.

Γιατί όμως; Ο καιρός ήταν καλός, ενώ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα (πάρα τα όσα διακηρύσσει η κυβέρνηση για έξοδο από την κρίση κτλ) εξακολουθεί να είναι προβληματική, άρα οι εργαζόμενοι έχουν λόγο (τουλάχιστον θεωρητικά) να συμμετέχουν σε συγκεντρώσεις και πορείες, όπως της Τετάρτης, για την διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους.

Οι ερμηνείες που μπορεί να δοθούν για την αποχή του κόσμου είναι πολλές. Ισως έπαιξε ρόλο το ότι η φετινή Πρωτομαγιά ήρθε μόλις τρεις ημέρες μετά την Κυριακή του Πάσχα και πολλοί Αθηναίοι δεν είχαν επιστρέψει ακόμα από τις πασχαλινές διακοπές τους.

Ισως να έχει παίξει ρόλο και το γεγονός ότι πολλοί από τους πρωταγωνιστές των διαδηλώσεων των προηγούμενων ετών πλέον έχουν καταλάβει κυβερνητικές θέσεις κάθε είδους και άρα δεν έχουν λόγο να συντονίζουν διαδηλώσεις οι οποίες ουσιαστικά στρέφονται εναντίον τους, εναντίον της κυβέρνησης δηλαδή.

Υπάρχει ωστόσο και μια άλλη εξήγηση, η οποία μάλλον είναι πιο πειστική: Ο πολύς κόσμος πλέον κουράστηκε από τη συμμετοχή σε τέτοιου είδους διαδηλώσεις. Κατάλαβε, και με το πέρασμα της πολυετούς οικονομικής κρίσης, ότι οι πορείες στο κέντρο της Αθήνας δεν παράγουν πλούτο και δεν του λύνουν τα προβλήματά του.

Συνειδητοποίησε ότι τέτοιου είδους διαδηλώσεις το μόνο που κάνουν είναι να χτίζουν πολιτικές καριέρες, με τον ίδιο, τον απλό πολίτη να παίξει τον ρόλο του κομπάρσου και στο τέλος ο ίδιος να είναι ο μόνος χαμένος της υπόθεσης.

Με άλλα λόγια, ο ρομαντισμός των προηγούμενων χρόνων έδωσε τη θέση του στον ρεαλισμό. Σε αυτό βέβαια ίσως να συνέβαλε και ο κυνικός τρόπος διακυβέρνησης της «πρώτης φοράς αριστερά», που με τρόπο άτσαλο και άκομψο γκρέμισε διάφορους μύθους με τους οποίους είχε πορευθεί για χρόνια η ελληνική κοινωνία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available