Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ κατηγορείται για σεξισμό

Ο Μάικλ Μπλούμπεργκ. (AP/Phelan M. Ebenhack, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («WP»). Ο δισεκατομμυριούχος πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ για χρόνια μαχόταν ισχυρισμούς γυναικών για χυδαία σεξουαλικά σχόλια, υποστηρίζει η εφημερίδα «Washington Post».

Καθώς ο Μπλούμπεργκ γιόρταζε τα 48α γενέθλιά του το 1990, μία κορυφαία βοηθός του στην εταιρεία που ίδρυσε, τον παρουσίασε με ένα φυλλάδιο βρώμικων, σεξιστικών φράσεων που τα απέδωσε σε αυτόν.

«Ενας καλός πωλητής είναι σαν ένας άνθρωπος που προσπαθεί να πάρει γυναίκες σε ένα μπαρ λέγοντας, ‘θέλετε να …; Δέχεται πολλές αρνήσεις αλλά και ….», φέρεται να έχει πει ο Μπλούμπεργκ σύμφωνα με το φυλλάδιο. Ο Μπλούμπεργκ ισχυρίστηκε επίσης ότι οι υπολογιστές των οικονομικών πληροφοριών της εταιρείας του θα κάνουν τα πάντα, συμπεριλαμβανομένου και του στοματικού σεξ. Υποθέτω ότι αυτό βάζει πολλά από εσάς τα κορίτσια εκτός δουλειάς».
Εκείνη την εποχή, κάποιοι υπάλληλοι του Μπλούμπεργκ είπαν ότι γέλασαν με τα σχόλια στο φυλλάδιο των 32 σελίδων, «Το πνεύμα και η σοφία του Μάικλ Μπλούμπεργκ», ως τη μάτσο πλευρά ενός από τους πιο «ήρεμους» άνδρες της Wall Street.

Αλλοι, ωστόσο, είδαν τα σχόλια ως πιο σκοτεινά. Υποβλήθηκαν αρκετές μηνύσεις στα χρόνια που πέρασαν, υποστηρίζοντας ότι οι γυναίκες υφίσταντο διακρίσεις εις βάρος της εταιρείας πληροφοριών των επιχειρήσεων του Μπλούμπεργκ, συμπεριλαμβανομένης μιας υπόθεσης που υποβλήθηκε από ομοσπονδιακή υπηρεσία και την οποία υπέβαλε μία πρώην υπάλληλος, που κατηγορούσε τον Μπλούμπεργκ για τη δημιουργία μιας κουλτούρας σεξουαλικής παρενόχλησης και ταπείνωσης.
Η πιο προβεβλημένη υπόθεση ήταν από πρώην πωλήτρια που μήνυσε τον Μπλούμπεργκ και την εταιρεία του, επικαλούμενη τις διακρίσεις στο χώρο εργασίας. Υποστήριξε ότι ο Μπλούμπεργκ τής είπε «να το σκοτώσει» όταν έμαθε ότι ήταν έγκυος. Ο Μπλούμπεργκ αρνήθηκε τον ισχυρισμό της κάτω από όρκο και έφθασε σε μια εμπιστευτική συμφωνία με την πωλήτρια.

Η «Washington Post» πήρε συνέντευξη από έναν πρώην υπάλληλο του Μπλούμπεργκ, τον Ντέιβιντ Ζίλενζιγκερ (Zielenziger), που ως αυτόπτης μάρτυρας δεν είχε μιλήσει προηγουμένως δημόσια, ο οποίος είπε ότι η συμπεριφορά του Μπλούμπεργκ απέναντι στη γυναίκα ήταν «εξωφρενική. Κατάλαβα γιατί αμύνθηκε».
Η «Washington Post» ερεύνησε χιλιάδες δικαστικά έγγραφα βάσει του νόμου Freedom of Information και οι συνεντεύξεις με τους μάρτυρες υπογραμμίζουν τον τρόπο με τον οποίο ο Μπλούμπεργκ και η εταιρεία του αντιμετώπισαν τις μηνύσεις. Ορισμένες διευθετήθηκαν, άλλες έκλεισαν υπέρ του Μπλούμπερκ και άλλες απορρίφθηκαν για τυπικούς λόγους. Οι ισχυρισμοί δεν περιλαμβάνουν κατηγορίες για ακατάλληλη σεξουαλική συμπεριφορά, αλλά επικεντρώθηκαν γύρω από την κουλτούρα που είχε καλλιεργήσει ο Μπλούμπεργκ στον χώρο εργασίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available