Ο Μαδούρο καταγγέλλει νέα «κυβερνοεπίθεση»

Χιλιάδες υποστηρικτές του προέδρου Μαδούρο διαδήλωσαν υπέρ του, το Σάββατο, μετά από κάλεσμά του. (AP/Ariana Cubillos)

ΚΑΡΑΚΑΣ. Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδούρο, κατήγγειλε νέα «κυβερνοεπίθεση», που εμπόδισε το Σάββατο την αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης σε ολόκληρη την χώρα, η οποία επλήγη πριν από 48 ώρες από γενικευμένο μπλακ άουτ.

«Σήμερα, 9 Μαρτίου, είχαμε προχωρήσει κοντά στο 70% (της αποκατάστασης) όταν δεχθήκαμε το μεσημέρι μία άλλη κυβερνοεπίθεση κατά μίας ενεργειακής πηγής που λειτουργούσε τέλεια. Αυτό ματαίωσε ό,τι είχαμε καταφέρει», εξήγησε μπροστά σε χιλιάδες οπαδούς του συγκεντρωμένους στο κέντρο του Καράκας.
Στο μεταξύ, ολάκερες οικογένειες είχαν σταθμεύσει κατά μήκος του κυριότερου αυτοκινητόδρομου Φρανσίσκο Φαχάρδο στο Καράκας στην προσπάθειά τους να εντοπίσουν τηλεφωνικό δίκτυο, μία υπηρεσία που κατέστη σπάνια από την Πέμπτη εξαιτίας της πρωτόφαντης γενικής βλάβης στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος στη χώρα.

«Ο γιος μου και τα αδέλφια μου είναι εκτός Βενεζουέλας και θέλουν να μάθουν νέα. Επίσης κι εγώ θέλω να μάθω πληροφορίες γιατί δεν γνωρίζουμε το παραμικρό απ’ ό,τι συμβαίνει στη χώρα. Εδώ υπάρχουν τηλεφωνικές συνδέσεις και υπάρχει δίκτυο», εξηγεί η Μπερνανδέτ Ραμίρες, η οποία έφτασε στην περιοχή μαζί με κάποιους γείτονές της.

Η γιγάντια βλάβη στην ηλεκτρική παροχή, που σημειώθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, έχει επηρεάσει τη λειτουργία των κινητών τηλεφώνων και την πρόσβαση στο Ιντερνετ.

Ο αυτοανακηρυχθείς πρόεδρος της Βενεζουέλας, Χουάν Γκουαϊδό, στην αντικυβερνητική διαδήλωση του Σαββάτου. AP Photo/Fernando Llano

Καθ’ όλη τη διάρκεια της Παρασκευής επίσης, πλήθος κόσμου συνέρρεε σε μία περιοχή του Καράκας που διέθετε φωτοβολταϊκά κάτοπτρα για να φορτίσει τις μπαταρίες των κινητών τηλεφώνων. Εκτός από τις τηλεπικοινωνίες ιδιαίτερα επλήγη η παροχή νερού, ενώ έχουν αρχίσει να επηρεάζονται και τα τρόφιμα στη χώρα με το τροπικό κλίμα.

Εκεί όμως που η διακοπή ρεύματος έχει προκαλέσει τα μεγαλύτερα προβλήματα είναι τα νοσοκομεία: τουλάχιστον 15 άνθρωποι με νεφρική ανεπάρκεια έχουν χάσει τη ζωή τους το τελευταίο 48ωρο, καθώς δεν λειτουργούν τα μηχανήματα αιμοδιάλυσης κι επειδή τα περισσότερα νοσοκομεία δεν διαθέτουν εφεδρικές γεννήτριες, ή αυτές δεν λειτουργούν, σημειώνει η ΜΚΟ για την ποιότητα υγείας Codevida.

Η κρατική εταιρεία ηλεκτρισμού Corpoelec κατήγγειλε, χωρίς να προσθέτει άλλα στοιχεία, «σαμποτάζ» στο υδροηλεκτρικό εργοστάσιο του Γκούρι, ένα από τα μεγαλύτερα στην Λατινική Αμερική και το κυριότερο στη χώρα.

Πηγές: «ΑΜΠΕ», «Reuters»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available