Ο μεγαλοεκδότης Μακλάτσι υπέβαλε αίτηση πτώχευσης

Αντίτυπα της εφημερίδας «Miami Herald» που ανήκει στον ΜακΚλάτσι, o οποίος υπέβαλε αίτηση για υπαγωγή στο πτωχευτικό άρθρο 11. (AP Photo/Wilfredo Lee, File)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. («ΑΡ»). Ο εκδότης των «Miami Herald», «The Kansas City Star» και μίας σειράς ακόμη άλλων εφημερίδων σε όλες τις ΗΠΑ υπέβαλε αίτημα για υπαγωγή στο πτωχευτικό άρθρο 11.

Τα περίπου 30 γραφεία εφημερίδων της εταιρείας ΜcClatchy Co. στα οποία περιλαμβάνονται επίσης οι εφημερίδες «The Charlotte Observer», «The News & Observer» στο Raleigh και «The Star-Telegram» στο Fort Worth, θα συνεχίσουν να εργάζονται ως συνήθως καθώς ο εκδότης αναδιοργανώνεται κάτω από την προστασία του άρθρου 11.

Οι ρίζες του εκδότη πάνε πίσω στο 1857, όταν πρωτοεκδόθηκε μία 4σέλιδη εφημερίδα στο Σακραμέντο Καλιφόρνιας, και μετά ακολούθησε η «California Gold Rush», που έγινε «Τhe Sacramento Bee».

Η εταιρεία έχει λάβει 50 εκατ. δολάρια μόλις υπήχθη στο άρθρο 11 (debtor-in-possession financing) από την πιστωτική εταιρεία Encina Business Credit. Αυτό, σε συνδυασμό με τις κανονικές ταμειακές ροές, θα παράσχει αρκετά μετρητά για την εταιρεία, που εξακολουθεί να εδρεύει στο Σακραμέντο, ώστε να συνεχίσει να λειτουργεί.

«Οταν τα τοπικά ΜΜΕ υποφέρουν από τις προκλήσεις της βιομηχανίας, οι κοινότητες υποφέρουν: η πόλωση αυξάνεται, η κοινωνική συνοχή ξεφτίζει, και το κόστος δανεισμού αυξάνεται για τις τοπικές κοινότητες», δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής Γκρεγκ Φόρμαν (Craig Forman). Κινούμαστε με ταχύτητα και επικεντρωνόμαστε προς όφελος όλων των μετόχων και των κοινοτήτων μας».

Η McClatchy αναμένει έσοδα για το τέταρτο τρίμηνο 183,9 εκατομμύρια δολάρια, μειωμένα κατά 14% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Τα έσοδά του, του 2019 αναμένεται να μειωθούν κατά 12,1% σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Αυτό θα σήμαινε ότι τα έσοδα του εκδότη θα μειωθούν για έκτη συνεχή χρονιά.
Επίσης η εταιρεία αναμένεται να αποσυρθεί από το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ως και να εμπορευτεί ιδιωτικά.

Η αίτηση υπαγωγής στο πτωχευτικό άρθρο 11 υποβλήθηκε στο Πτωχευτικό Δικαστήριο της νότιας περιφέρειας της Νέας Υόρκης. Το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης χρειάζεται έγκριση από τους βεβαιωμένους δανειστές, κατόχους ομολόγων και το Pension Benefit Guaranty Corp.

Η εταιρεία McClatchy έχει υποφέρει καθώς οι αναγνώστες έχουν απαρνηθεί τις παραδοσιακές συνδρομές και λαμβάνουν τα νέα από το Διαδίκτυο και όπως και άλλοι εκδότες προσπαθεί να ανταποκριθεί στα αιτήματα των καιρών.

Οι ψηφιακές συνδρομές αυξάνονται σχεδόν 50% χρόνο με το χρόνο, ανέφερε η McClatchy, και τώρα οι συνδρομές είναι σχεδόν ίσα μοιρασμένες μεταξύ του συνολικού κοινού και των διαφημιστικών εσόδων, με τον ψηφιακό τομέα να αντιπροσωπεύει το 40% αυτών των εσόδων και να αυξάνεται. Η εταιρεία έχει πάνω από 200.000 ψηφιακούς συνδρομητές και πάνω από 500.000 πληρωμένες ψηφιακές πελατειακές σχέσεις.

Ανεξάρτητες εφημερίδας και αλυσίδες εφημερίδων αγωνίζονται να επιβιώσουν. Η εκτιμώμενη συνολική κυκλοφορία καθημερινών εφημερίδων στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένων των εκτυπώσεων και των ψηφιακών, το 2018 μειώθηκε κατά 8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος σε 28,6 εκατομμύρια ευρώ την εβδομάδα. Η κυριακάτικη κυκλοφορία μειώθηκε 9% σε 30,8 εκατομμύρια, σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο Pew για τη Δημοσιογραφία και τα Μέσα Ενημέρωσης.

«Η McClatchy παραμένει μια ισχυρή εταιρεία που λειτουργεί με μια διαρκή δέσμευση για ανεξάρτητη δημοσιογραφία που καλύπτει πέντε γενιές της οικογένειάς μου», δήλωσε ο πρόεδρος Kevin McClatchy, ο τρισέγγονος του ιδρυτή της εταιρείας James McClatchy.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available