Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου στον «Ε.Κ.» για την τούρκικη εισβολή στην Κύπρο

Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος. Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.»/Θεόδωρος Καλμούκος.

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο Μητροπολίτης Αγίου Φραγκίσκου κ. Γεράσιμος με ειδική εγκύκλιό του προς τις κοινότητες της Μητρόπολής του ζητά από τους ιερείς να τελέσουν επιμνημόσυνες δεήσεις για την ανάπαυση των ψυχών των αποθανόντων κατά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο το 1974.

Ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος δήλωσε στον «Εθνικό Κήρυκα» πως «αυτή η προσπάθεια γίνεται κάθε χρόνο όχι μόνο για να θυμόμαστε την κυπριακή τραγωδία, αλλά να σκεπτόμαστε τι θα κάνουμε για να την ανατρέψουμε αυτή την τραγωδία και να μην συνεχίζεται». Συνέχισε λέγοντας πως «οφείλουμε να δώσουμε σημασία τι γίνεται στην Κύπρο αυτή τη στιγμή» και ότι «η Εκκλησία δεν πρέπει να παραμένει με σταυρωμένα τα χέρια και να μην λέγει τίποτε».

Οταν τον ρωτήσαμε τι πιστεύει ο ομογενειακός μας λαός εκεί στη Δυτική Περιφέρεια των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος είπε, πως «αν εκδώσω εγκύκλιο και κάνω κινητοποίηση ο κόσμος θα ανταποκριθεί, διαφορετικά δεν λένε τίποτε, χρειάζεται μία πρωτοβουλία, παρότρυνση ότι δεν πρέπει και δεν μπορούμε να ξεχνούμε την εισβολή και τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου».

Αναφορικά με το προχτεσινό ναυάγιο των συναντήσεων στην Ελβετία, είπε πως «τα παρακολουθώ βέβαια όλα και τα διαβάζω, αλλά δεν μπορώ και δεν πρέπει να εκφέρω λόγο για πολιτικής φύσεως ζητήματα» και συμπλήρωσε πως «το μόνο που μπορώ να πω είναι να δούμε τι θα γίνει από εδώ και πέρα τώρα, θα ανοίξει κάποια άλλη προοπτική για λύση ή θα μείνουμε εδώ που είμαστε αυτή τη στιγμή».

Κάθε χρόνο ο Μητροπολίτης κ. Γεράσιμος πηγαίνει σε διαφορετική κοινότητα και περιοχή όπου τελεί αρχιερατική θεία Λειτουργία και τελεί το μνημόσυνο. Είπε ότι «την Κυριακή που μας έρχεται 16 Ιουλίου θα πάμε στο Castro Valley στον ιερό Ναό της Αναστάσεως όπου θα Λειτουργήσω και θα κάνω και το μνημόσυνο και μάλιστα φέτος θα μνημονεύσουμε επίσης και εκείνους οι οποίοι σφαγιάσθηκαν και κρεμάστηκαν τον Ιούλιο του 1821 από τους Τούρκους».

Οταν υπενθυμίσαμε ότι φέτος συμπληρώνονται 43 χρόνια από την εισβολή των Τούρκων στην Κύπρο, είπε ότι «είναι απίστευτο πώς πέρασαν τόσα χρόνια και πως από τότε άλλαξε η ζωή των ανθρώπων της Κύπρου για παντοτινά». Τόνισε πως «μιλούμε για καταστροφή, κατατρεγμούς, διωγμούς, γκρέμισμα σπιτιών, απώλεια εργασιών. Καταστροφή ναών και προσκυνημάτων, όλα αυτά είναι υπενθυμίσεις των μαύρων ημερών που διαρκούν 43 ολόκληρα χρόνια».

Οπως ανέφερε, «ενώ εμείς εδώ στην Αμερική απολαμβάνουμε τόσες πολλές ελευθερίες, πολλές άλλες περιοχές στον κόσμο υποφέρουν από σκλαβιά». Υπογράμμισε ακόμα πως «δεν πρέπει ποτέ να παίρνουμε την ελευθερία που απολαμβάναμε ως δεδομένη» και μέσω του «Εθνικού Κήρυκα» κάνει έκκληση όπως «θυμόμαστε πάντοτε εκείνους των οποίων τα δικαιώματά τους έχουν αφαιρεθεί και εξακολουθούν να διώκονται».

Ο κ. Γεράσιμος τόνισε, μεταξύ άλλων, πως «οι ομογενείς μας εδώ στη Δυτική Περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών, όπως φυσικά και παντού στην Αμερική έχουν μεγάλη αγάπη, σεβασμό και εκτίμηση για την Κύπρο και φυσικά λατρεύουν την Ελλάδα και το Κυπριακό που παραμένει άλυτο επί 43 χρόνια, τους δημιουργεί πόνο και αγωνία. Παλαιότερα που ήταν πιο νωπό το θέμα κάναμε και ημερίδες αφιερωμένες στο Κυπριακό με ιδιαίτερα ικανοποιητική συμμετοχή των ανθρώπων μας».
Και συμπλήρωσε, πως «έχουμε πολύ καλούς ανθρώπους στην Ομογένειά μας, και ευχαριστώ τον Θεό γι’ αυτό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *