Ο Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης Ευάγγελος μιλά για τον αείμνηστο Ιωάννη Σακελλάρη

Από αριστερά οι Τζέιμς Λογοθέτης, Κιμ Γκουαντάγκνο (αντικυβερνήτης) Μητροπολίτης Ευάγγελος, Ιωάννης Σακελλάρη (τιμώμενος), Τζον Κούρογλου, Ζωή Λογοθέτη και Γιώργος Σιαμπούλης Φωτογραφία αρχείου: «Ε.Κ.» / ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗ

Το λυπητερό μαντάτο του αιφνίδιου θανάτου του Ιωάννη Σακελλάρη βρήκε τον Μητροπολίτη Νέας Ιερσέης Ευάγγελο στο Οικουμενικό Πατριαρχείο στην Κωνσταντινούπολη, όπου έχει μεταβεί για τη συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου η οποία διεξάγεται αυτές τις ημέρες.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον «Εθνικό Κήρυκα» και φανερά λυπημένος για την απώλεια ενός καλού φίλου, του πιστού ανθρώπου και υποστηρικτή της Μητρόπολης του αειμνήστου Ιωάννη Σακελλάρη, είπε πως «με πολλή θλίψη και λύπη πληροφορήθηκα τον θάνατο του Ιωάννη εδώ στην Κωνσταντινούπολη όπου βρίσκομαι για την Ιερά Σύνοδο».

Πρόσθεσε πως «ο Ιωάννης Σακελλάρης ήταν ένας πραγματικός άρχοντας πιστός και συνειδητός Ορθόδοξος χριστιανός και μεγάλος Ελληνας».

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος τόνισε πως «έχει καταγραφεί μέσα στην ψυχή μου ως ένας μεγάλος και αθόρυβος εργάτης τόσο της Εκκλησίας, όσο και της Ελλάδος και των εθνικών θεμάτων του Ελληνισμού».

Είπε ακόμα πως «μου φαίνεται κυριολεκτικά απίστευτο πως έφυγε ο Γιάννης Σακελλάρης» και πρόσθεσε πως «αφού να φαντασθείτε ότι πριν λίγες μόνο μέρες συνδειπνήσαμε και συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου. Κόψαμε μάλιστα και τη βασιλόπιτα στον Πανγκριγκόριαν. Ηταν χαρούμενος που πήγα, τα είπαμε, ανταλλάξαμε ευχές, ειλικρινά μου είναι δύσκολο να πιστέψω ότι έφυγε».

Οταν τον ρωτήσαμε ποιες ήταν οι τελευταίες τους συζητήσεις, ο Μητροπολίτης Ευάγγελος είπε «αγκαλιές και φιλιά, ευχές και ευχαριστίες» και συμπλήρωσε ότι «μου έδινε τόσες ευχές και με τέτοιον τρόπο που τώρα που το σκέπτομαι είναι σαν να με αποχαιρετούσε, λες και προαισθανόταν κάτι. Μάλιστα όταν έφτασα στην Κωνσταντινούπολη βρήκα ένα μήνυμά του στο τηλέφωνο στο οποίο ευχόταν χρόνια πολλά για τον πατέρα μου την γιορτή του Αγίου Ιωάννη. Του απάντησα ευχαριστώντας τον και λέγοντάς του πως όταν επιστρέφω από το Πατριαρχείο θα βρεθούμε για να γευματίσουμε μαζί και να τα πούμε».

Ο Μητροπολίτης Ευάγγελος υπογράμμισε πως «ο Γιάννης ήταν ένας καλός άνθρωπος με όλη τη σημασία ης λέξεως και επίσης καλός και αφοσιωμένος φίλος» και συμπλήρωσε «είναι μεγάλη απώλεια για την Εκκλησία και την Ομογένεια γενικά και για τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης».

Πρόσθεσε πως «ήταν αγωνιστής για την Ομογένεια και τον Ελληνισμό, με υψηλό ήθος και αισθήματα φιλανθρωπίας προς πάσα κατεύθυνση και φυσικά σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη». Υπογράμμισε ότι «η παρουσία και η συμβολή του στην ανάπτυξη και ανάδειξη του Οργανισμού Πανγκριγκόριαν ήταν καθοριστικής σημασίας, διότι είχε όραμα και έβλεπε μπροστά και ήξερε πώς να αντεπεξέρχεται στις όποιες δυσκολίες».

Οταν ο κ. Ευάγγελος εκλέχτηκε Μητροπολίτης Νέας Ιερσέης, όχι Μητροπολιτικό Οίκημα υπήρχε για τη στέγαση των γραφείων και υπηρεσιών της Μητρόπολης, αλλά ούτε ένα δωμάτιο για να δεχθεί ιερείς, μέλη κοινοτικών συμβουλίων, αξιωματούχους, καθότι ο Μητροπολίτης Σίλας όλα τα χρόνια στεγαζόταν στην Αρχιεπισκοπή. Ηταν ο Οργανισμός Πανγκριγκόριαν που παρείχε τα πρώτα γραφεία, επί ενοικίω φυσικά, στον Μητροπολίτη Ευάγγελο για να μπορέσει να ξεκινήσει την ποιμαντορία του στη Νέα Ιερσέη κι όπως είπε «ο Γιάννης Σακελλάρης μαζί με άλλους γνωστούς και φίλους συνέβαλλαν στο ξεκίνημα».

Στην ερώτηση αν θα παραστεί στη Νεκρώσιμη Ακολουθία του, ο Μητρόπολης Ευάγγελος απάντησε «ναι, βέβαια, επιστρέφω το βράδυ της Τρίτης και η Νεκρώσιμη Ακολουθία θα γίνει την Τετάρτη κι αυτός είναι ο λόγος που καθυστερεί η κηδεία διότι δεν μπορώ να έλθω πιο νωρίς».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available