Ο Μιχάλης Δουκάκης αποκαλύπτει προσπάθεια κατάργησης κολεγίου των εκλεκτόρων

Ο Μιχάλης Δουκάκης κατά την βράβευση του στην επέτειο των εκατό χρόνων από την ίδρυση της κοινότητας της Κοιμήσεως της Θεοτόκου του Σόμερβιλ τον Οκτώβριο του 2016. Διακρίνεται ο κ. Βασίλης Γαλάτης. Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/ Θεόδωρος Καλμούκος.

Του Θεοδώρου Καλμούκου.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Με τη συμπλήρωση των πρώτων εκατό ημερών στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ο πρώην κυβερνήτης της Μασαχουσέτης και πρώην Προεδρικός υποψήφιος κ. Μιχάλης Δουκάκης, με συνέντευξή του στον «Εθνικό Κήρυκα» σχολιάζει τις εκλογές και αποκαλύπτει ότι είναι θέμα χρόνου η κατάργηση του κολεγίου των εκλεκτόρων.

Ο κ. Δουκάκης, ο οποίος το 1988 πήρε το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος για την Προεδρία, ενώ σήμερα είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στα Πανεπιστήμια Νορθίστερν της Βοστώνης και της Καλιφόρνιας, είπε ότι «η Χίλαρι Κλίντον κέρδισε την ψήφο του λαού κατά τρία εκατομμύρια ψήφους, αλλά έχομε αυτό το τρελό σύστημα του κολεγίου των εκλεκτόρων».

Υπογράμμισε πως «αυτό το κολέγιο των εκλεκτόρων έπρεπε να είχε καταργηθεί πριν από διακόσια χρόνια. Δεν έχει κανένα νόημα πρέπει να το αποβάλλουμε». Πρόσθεσε πως «αυτό ακριβώς συνέβη λόγω αυτού του απαρχαιωμένου συστήματος και έχουμε τώρα τον Τραμπ στην Προεδρία».

Οταν τον ρωτήσαμε «γιατί το λέτε αυτό, ανησυχείτε;», ο κ. Δουκάκης, είπε: «φυσικά και ανησυχώ ιδιαίτερα για την εξωτερική πολιτική». Συμπλήρωσε πως «μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την πολιτική για το εσωτερικό, αλλά είναι η εξωτερική πολιτική η οποία με προβληματίζει διότι αυτή η κυβέρνηση τραβά από δέκα εφτά διαφορετικές κατευθύνσεις».

Το ζεύγος Κίτι και Μιχάλη Δουκάκη το οποίο έγραψε τη δική του ιστορία στην δημόσια ζωή της Μασαχουσέτης και στην Προεδρική διαδικασία το 1988 φτάνοντας μέχρι το κατώφλι του Λευκού Οίκου. AP Photo/Elise Amendola.

Οταν του ζητήσαμε να γίνει πιο ευκρινής και συγκεκριμένος, απάντησε ως εξής: «Κοιτάξτε, είχαμε τον βομβαρδισμένο στη Συρία και τώρα τι γίνεται; Ποιο είναι το σχέδιο; Εχει ο κ. Τραμπ ένα δεύτερο σχέδιο» και συμπλήρωσε πως «αυτά είναι τα πράγματα τα οποία πρέπει να μας απασχολούν περισσότερο».

Στην ερώτηση ποιοι κατά τη γνώμη του ψήφισαν τον κ. Τράμπ, ο κ. Δουκάκης έδωσε την εξής απάντηση: «Υπήρχαν πολλοί παραδοσιακοί Δημοκρατικοί οι οποίοι για διαφόρους λόγους τον ψήφισαν. Πολλοί από αυτούς τον ψήφισαν σκεπτόμενοι ότι δεν θα εκλεγεί, αλλά πρέπει να ξυπνήσουν οι άνθρωποι».

Είπε ακόμα, πως «οι Δημοκρατικοί δεν είχαμε αποτελεσματική προεκλογική εκστρατεία σε πολλές πόλεις και περιφέρειες. Δεν κάναμε εκστρατεία απευθείας στα λαϊκά στρέμματα που είναι απαραίτητη στις μέρες μας».

Του είπαμε ότι ο αείμνηστος κοινός μας φίλος, ο γερουσιαστής Πολ Τσόγκας, μας είχε πει σε πολλές συνεντεύξεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» πως χρειαζόμαστε ένα τρίτο κόμμα στην Αμερική. «Εσύ πιστεύετε σ’ αυτή την ιδέα;» τον ρωτήσαμε.

Ο κ. Δουκάκης τόνισε: «όχι, όχι, διότι έχουμε ένα δικομματικό σύστημα. Το Δημοκρατικό Κόμμα ξεκάθαρα αντιπροσωπεύει τις αξίες και τις αρχές τις οποίες εγώ και η πλειοψηφία του αμερικανικού λαού πιστεύει, γι’ αυτό ακριβώς και τρία εκατομμύρια επί πλέον Αμερικανοί το ψήφισαν». Ο κ. Δουκάκης επανέλαβε: «γι’ αυτό σας λέγω ότι πρέπει να το αλλάξουμε το σύστημα» και πρόσθεσε πως «είναι δεύτερη φορά αυτή τώρα που μέσα σε δέκα έξι χρόνια ο νικητής της πλειονότητας της ψήφου του λαού δεν έχει γίνει Πρόεδρος».

Οταν τον ρωτήσαμε ποιος και πώς θα αλλάξει αυτό το σύστημα του κολεγίου των εκλεκτόρων, ανέφερε πως «γίνεται αυτή τη στιγμή που μιλούμε μία πολύ δυνατή και σοβαρή προσπάθεια προς τούτο η οποία δεν χρειάζεται να γίνει τροπολογία του Συντάγματος, αλλά με μόνο τον κοινό σκοπό», ενώ αποκάλυψε πως «ήδη βρισκόμαστε στα μισά, αλλά πρέπει να εξακολουθήσουμε να εργαζόμαστε».

Στη συνέχεια, η συζήτησή μας περιστράφηκε γύρω από την Ελλάδα. Οταν τον ρωτήσαμε ποιες είναι οι σκέψεις του σήμερα για την πορεία των πραγμάτων στην Ελλάδα, ο κ. Δουκάκης σχολίασε: «δεν ξέρω τι να σας πω, εξακολουθεί το ίδιο πρόβλημα», και συμπλήρωσε πως «η λιτότητα δεν θα βγάλει τη χώρα από την ύφεση».

Ανέφερε επίσης πως «ελπίζω οι Ευρωπαίοι φίλοι μας συμπεριλαμβανομένων και των φίλων μας στη Γερμανία, να καταλάβουν ότι η συνέχιση αυτών των πολιτικών θα εξακολουθήσει να βυθίζει την Ελλάδα στην κρίση και δεν υπάρχει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο».

Σημειώνεται ότι ο κ. Δουκάκης έχει επανειλημμένως τονίσει πως η σημερινή ακολουθούμενη πολιτική με τα διαρκή μέτρα λιτότητας και υπερφορολόγησης δεν θα βγάλουν πουθενά.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *