Ο Μπάιντεν αστειεύεται και στοχεύει σε ψήφους συνδικάτων

Ο Τζο Μπάιντεν με παιδιά συνδικαλιστών στο βήμα του συνεδρίου της Διεθνούς Αδελφότητας Ηλεκτρολόγων. AP/Manuel Balce Ceneta

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, που βρίσκεται αντιμέτωπος με κατηγορίες ότι ξεπέρασε τα φυσικά όρια με τις γυναίκες, λόγω των χειρονομιών του, προσπάθησε να ελαφρύνει το θέμα σε ομιλία στην Διεθνή Αδελφότητα Ηλεκτρολόγων, αφήνοντας να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος για προεκλογική εκστρατεία ως μετριοπαθής υποψήφιος του Δημοκρατικού Κόμματος που σύρεται προς τα αριστερά.

Μόλις είχε ξεκινήσει να εκφωνεί την ομιλία του και αστειεύτηκε ότι «είχε πάρει άδεια» ώστε να αγκαλιάσει τον πρόεδρο του συνδικάτου Λόνι Στίβενσον. Το ακροατήριο, που απαρτιζόταν κυρίως από άνδρες, ξέσπασε σε γέλια, μόλις άκουσε το αστείο του. Κατόπιν, ο Τζο Μπάιντεν έκανε παρόμοιο χιούμορ, αφού κάλεσε παιδιά από το ακροατήριο στην σκηνή, ενώ αγκάλιασε ένα αγόρι.

Και μπορεί να γέλασε το ακροατήριό του, αλλά θύμωσε ορισμένες από τις ακτιβίστριες γυναίκες που ο κ. Μπάιντεν είχε επιδιώξει να πείσει ότι λαμβάνει υπόψη του τις ανησυχίες τους για το περίφημο στιλ του να χειρονομεί και το οποίο κάποιοι το χαρακτηρίζουν παλαιομοδίτικο.

Μιλώντας στους συνδικαλιστές, αλλά και μετά στους δημοσιογράφους, ο κ. Μπάιντεν υπερασπίστηκε την «προσωπική σύνδεση» στην πολιτική. «Λυπάμαι που δεν κατάλαβα περισσότερα», είπε. «Δεν λυπάμαι για τις προθέσεις του. Δεν λυπάμαι για οτιδήποτε έκανα. Ποτέ δεν υπήρξα ασεβής από πρόθεση σε κάποιον άνδρα ή γυναίκα».

Ο κ. Μπάιντεν δεν απέκλεισε να εισέλθει στην προεκλογική κούρσα για την προεδρία, και είπε ότι οι δικηγόροι του τον προειδοποίησαν να μιλήσει προσεκτικά για τις προθέσεις του, αλλά πρόσθεσε ότι αναμένει «να σταθεί ενώπιον όλων σχετικά σύντομα».

Αφησε δε να εννοηθεί η στρατηγική του. Σε μία ομιλία γεμάτη νοσταλγία, ο Τζο Μπάιντεν κατέστησε σαφές ότι θα βάλει τον εαυτό του έξω από την προοδευτική πτέρυγα και θα αναζητήσει τη στήριξη των παραδοσιακών Δημοκρατικών και των εργαζομένων που στήριξαν το 2016 τον Ντόναλντ Τραμπ.

Ακόμη, ο κ. Μπάιντεν δήλωσε ότι η κριτική για τη δικομματική του τάση προέρχεται από την άκρα αριστερά και ενέταξε την έφεσή του για συμβιβασμό, κάποιες φορές μη δημοφιλές στην εποχή του Τραμπ. Παραπονέθηκε ότι η σύγχρονη πολιτική έχει γίνει «τόσο ελιτίστικη».

«Η απόλυτη πλειοψηφία των μελών του Δημοκρατικού Κόμματος είναι βασικά από φιλελεύθεροι έως μετριοπαθείς με την παραδοσιακή έννοια», δήλωσε ο Τζο Μπάιντεν. Ως προς του πού βρίσκεται ιδεολογικά, λέει ότι «είμαι άνθρωπέ μου ένας Δημοκρατικός Ομπάμπα Μπάιντεν. Και είμαι περήφανος».

Αλλά τα σημάδια των αλλαγών στο κόμμα έχουν γίνει εμφανή σε πρόσφατες καταγγελίες για την ιστορία του Μπάιντεν σχετικά με τη συμπεριφορά του να κάνει δημόσια στοργικές χειρονομίες. Η πρώην βουλευτής της Νεβάδα, Λούσι Φλέρες, δήλωσε ότι αισθάνθηκε άβολα όταν ο Μπάιντεν την φίλησε στο πίσω μέρος της κεφαλής της στο παρασκήνιο σε μια εκστρατεία του 2014. Αντιμετώπισε δεκάδες γυναίκες, από επώνυμες βουλευτίνες μέχρι πρώην υπαλλήλους του γραφείου του που τον επαίνεσαν ως ζεστό, στοργικό και υποστηρικτικό αφεντικό. Αλλά πάλι εμφανίστηκαν μπροστά να εκφράσουν τη δική τους άβολη στιγμή από κάποια στοργική χειρονομία του Μπάιντεν. Ο για 8 χρόνια αντιπρόεδρος υπό τον Μπαράκ Ομπάμα, αναμένεται να ανακοινώσει τα σχέδιά του αργότερα αυτόν τον μήνα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available