Ο ανακριτής Μόλερ ενδιαφέρεται ουσιαστικά για την συνάντηση Μάναφορτ και Κιλιμνίκ

O κ. Ρόμπερτ Μόλερ. (AP Photo/J. Scott Applewhite, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ειδικός ανακριτής με εισαγγελικά καθήκοντα Ρόμπερτ Μόλερ και η ομάδα ερευνών του, κατηγορούν τον Πολ Μάναφορτ, πρώην πρόεδρο της προεκλογικής εκστρατείας του πρόεδρου Ντόναλντ Τραμπ για μία προσπάθεια απόκρυψης ενός ραντεβού του με συνεργάτη του που φέρεται να είχε σχέσεις με τις ρωσικές μυστικές υπηρεσίες, σύμφωνα με το Politico.

Η προσπάθεια αυτή, καταλογίζεται στον Μάναφορτ ακόμη και μετά την παραδοχή της ενοχής του και την υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας με την ομάδα του Μόλερ, σύμφωνα με το περιεχόμενο ενός νέου δικαστικού εγγράφου.

Το έγγραφο αποτελεί μία περίληψη της δικαστικής ακρόασης κεκλεισμένων των θυρών που έγινε την Δευτέρα και διήρκησε αρκετές ώρες.

Στο ίδιο έγγραφο, η ομάδα του Μόλερ ισχυρίζεται ότι όταν ο Μάναφορτ ενημερώθηκε σχετικά με τις εξελίξεις της έρευνας από τους εισαγγελείς, αλλά κι από πράκτορες του FBI, διαφάνηκε ότι ο ίδιος προσπαθούσε να αποφύγει την γνωστοποίηση πληροφοριών από μέρους του, οι οποίες θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για τον Κονσταντίν Κιλιμνίκ.

Πρόκειται για ένα πρόσωπο ρωσο-ουκρανικής καταγωγής που είχε ουσιαστικό ρόλο στις δραστηριότητες πολιτικού συμβούλου, που ανέπτυξε ο Μάναφορτ στην Ουκρανία.

“Νομίζω ότι ο κ. Μάναφορτ ξεπέρασε τα όρια στην περίπτωση αυτή…, με το να μην θέλει να παρέχει κάποια απόδειξη η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε βάρος του κ. Κιλιμνίκ,” δήλωσε ο αναπληρωτής ειδικός ανακριτής Άντριου Γουέισμαν στην δικαστή Έϊμι Μπέρμαν Τζάκσον στην διάρκεια της ακρόασης η οποία διήρκησε για περισσότερες από τέσσερις ώρες, ενώ συμπεριέλαβε και ένα διάλειμμα για μεσημβρινό γεύμα.

Η ομάδα έρευνας του Μόλερ κατηγορεί τον Μάναφορτ ότι παραβίασε την συμφωνία συνεργασίας του με τις ανακριτικές και εισαγγελικές αρχές, υποστηρίζοντας ότι είπε επανειλημμένα ψέματα στην διάρκεια των καταθέσεων που έδωσε τόσο στους ανακριτές, όσο κι ενώπιον ομάδας ενόρκων (grand jury) την προηγούμενη χρονιά.

Από την πλευρά τους, οι δικηγόροι υπεράσπισης του Μάναφορτ υποστηρίζουν ότι οι οποιασδήποτε παρανοήσεις προκλήθηκαν από σύγχυση ή “ομιχλώδη μνήμη” και δεν ήταν συνέπεια μιας εσκεμμένης προσπάθειας παραπλάνησης των αρχών.

Η ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών που έγινε την Δευτέρα λειτούργησε σαν ένα φόρουμ για τους δικηγόρους της υπεράσπισης του Μάναφορτ προκειμένου να ενημερωθούν λεπτομερώς για τις τελευταίες κατηγορίες για ψευδορκία που έχουν απαγγελθεί σε βάρος του πελάτη τους, πριν από την ανακοίνωση της ποινής του σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Ουάσινγκτον, που έχει προγραμματιστεί από την Τζάκσον για την 13η Μαρτίου.

Επιπρόσθετες ακροάσεις για τις κατηγορίες κατά του Μάναφορτ θα πραγματοποιηθούν και σήμερα, ενώ η Τζάκσον έχει προγραμματίσει ακόμη μία δικαστική ακρόαση κεκλεισμένων των θυρών για την επόμενη Τετάρτη.

Ο Μάναφορτ παραδέχτηκε την ενοχή του για την διάπραξη συνωμοσίας σε βάρος των ΗΠΑ, αλλά και την διάπραξη συνωμοσίας για την παρεμπόδιση του έργου της δικαιοσύνης. Παράλληλα, αναμένεται η ανακοίνωση της ποινής του για την καταδίκη του από ομοσπονδιακό δικαστήριο στην Βιρτζίνια το καλοκαίρι, σχετικά με κατηγορίες για φορολογική και τραπεζική απάτη. Ο δικαστής που χειρίζεται την υπόθεση αυτή, ανέβαλε την επίσημη ημέρα ανακοίνωσης της ποινής του, μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση σχετικά με τις κατηγορίες ψευδορκίας του, στις ανακριτικές αρχές.

Στην διάρκεια της δικαστικής ακρόασης που έγινε την Δευτέρα, οι ανακριτές ξεκαθάρισαν ότι θεωρούν τις σχέσεις που έχει ο Μάναφορτ με τον Κιλιμνίκ ως μία σημαντική διάσταση της έρευνας του Μόλερ προκειμένου να διαπιστωθεί αν υπήρξε εμπλοκή της Ρωσίας στην προεκλογική εκστρατεία του 2016.

“Αυτό αναφέρεται κατά την άποψή μου στον πυρήνα της έρευνας που διεξάγει το γραφείο του ειδικού ανακριτή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γουέισμαν απαντώντας σε ερωτήσεις της δικαστού Τζάκσον, αναφορικά με την σπουδαιότητα που έχουν για την έρευνα, οι επαφές που είχε ο Μάναφορτ.

Οι πλήρεις διάλογοι μεταξύ των μελών της ομάδας του Μόλερ, αλλά και των απαντήσεων που έδωσε ο Μάναφορτ στην διάρκεια της ίδιας ακρόασης, είναι δύσκολο να παρουσιαστούν εξαιτίας του υλικού που έχει αφαιρεθεί από το κείμενο που δημοσιοποιήθηκε χθες.

Ωστόσο, η ομάδα του Μόλερ φαίνεται να επιμένει για τις προσπάθειες που έγιναν στην διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, αλλά και μετά από αυτή σχετικά με την προώθηση ενός σχεδίου ειρήνευσης για την επίλυση του προβλήματος στην Ουκρανία, μετά από την ρωσική κατάληψη της Κριμαίας.

Μερικοί άνθρωποι που είχαν μακροχρόνιους δεσμούς με τον πρόεδρο Τραμπ εργάστηκαν επίσης για την προώθηση του ίδιου ειρηνευτικού σχεδίου. Μεταξύ αυτών, ο πρώην προσωπικός δικηγόρος και μεσάζοντας του Τραμπ, Μάικλ Κόεν, αλλά κι ο Φέλιξ Σέιτερ, ένας εργολάβος που είχε εμπλοκή στις προσπάθειες για την κατασκευή ενός Πύργου Τραμπ στην Μόσχα.

Ο Γουέισμαν δήλωσε την Δευτέρα, ότι η ομάδα του ειδικού ανακριτή έχει ουσιαστικές αμφιβολίες για τα όσα έχει δηλώσει ο Μάναφορτ στις καταθέσεις του, σχετικά με μία συνάντηση που είχε με τον Κιλιμνίκ στις 2 Αυγούστου του 2016 σε κλαμπ της Νέας Υόρκης (Grand Havana Club).

Ο Γουέισμαν εξέφρασε επίσης την έκπληξή του για το πως ο Μάναφορτ είχε το χρόνο για μία τέτοια συνάντηση, με δεδομένες τις υποχρεώσεις που είχε κατά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, ως πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ.

“Υπάρχει μία προσωπική συνάντηση σε ασυνήθιστο χρόνο με κάποιον που είναι πρόεδρος της προεκλογικής εκστρατείας και ξοδεύει τον χρόνο του και το κάνει αυτό προσωπικά. Η συνάντηση αυτή, αλλά και το τι συνέβη στην διάρκειά της, ενδιαφέρει ουσιαστικά τον ειδικό ανακριτή,” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γουέισμαν.

Στο ίδιο δικαστικό έγγραφο αναφέρεται ότι τόσο ο Μάναφορτ, όσο κι ο Ρικ Γκέιτς που ήταν αναπληρωτής του για μεγάλο χρονικό διάστημα, χρησιμοποίησαν διάφορες τακτικές απόκρυψης προκειμένου να αποκρύψουν την συνάντησή τους με τον Κιλιμνίκ.

Ο Μόλερ ανέλαβε την ευθύνη διεξαγωγή της έρευνας του FBI για την Ρωσία μετά την απόλυση του πρώην διευθυντή του Τζέιμς Κόμεϊ από τον πρόεδρο Τραμπ τον Μάιο του 2017.

Ο ίδιος, πέρα από τα ανακριτικά έχει και ειδικά εισαγγελικά καθήκοντα για την απαγγελία κατηγοριών μετά από την σύμφωνη γνώμη ειδικού σώματος ενόρκων.

Πηγή: Politico, ΑΠΕ-ΜΠΕ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available