Ο Μόλερ με τα κατηγορητήρια αναγκάζει τον Τραμπ να δράσει

O κ. Ρόμπερτ Μόλερ. (AP Photo/Andrew Harnik).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι κατηγορίες που απήγγειλε το γραφείο του ειδικού ανακριτή, Ρόμπερτ Μόλερ, που ερευνά την υπόθεση της «Ρωσίας» σε 13 Ρώσους και ρωσικές οντότητες ουσιαστικά ασκούν πίεση στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αναλάβει δράση επί του θέματος, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η εφημερίδα «Washington Post» σε δημοσίευμά της.

Το έγγραφο των 37 σελίδων του κ. Μόλερ επισημαίνει ότι τα κίνητρα των Ρώσων ήταν να πλήξουν την Χίλαρι Κλίντον και να βοηθήσουν τον Τραμπ όσο το δυνατόν περισσότερο.

Από τις λεπτομέρειες προκύπτει ότι οι Ρώσοι έκαναν προσπάθειες να πλήξουν την αμερικανική Δημοκρατία: είτε δημιουργώντας ψεύτικούς λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, είτε προωθώντας διαφημίσεις στο Διαδίκτυο. Οι προσπάθειες ήταν μικρές και μεγάλες και απλώνονταν παντού. Οι Ρώσοι μάλιστα φέρονται να είχαν πληρώσει έναν διαδηλωτή να παριστάνει την Χίλαρι σε στολή φυλακής.

Για περισσότερο από έναν χρόνο ο Τραμπ τα απέρριπτε όλα αυτά ως «ψεύτικες ειδήσεις». Εφτασε μάλιστα στο σημείο να κατηγορήσει το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και τον ειδικό ανακριτή για κυνήγι μαγισσών.

Η αντίδραση του Προέδρου την Παρασκευή στο άκουσμα της απαγγελίας αυτών των κατηγοριών ήταν σε προσωπικό τόνο. «Η Ρωσία ξεκίνησε την καμπάνια της εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών το 2014, πολύ πριν εγώ ανακοινώσω ότι θα είμαι υποψήφιος για την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών», έγραψε σε τουίτ του. «Τα αποτελέσματα των εκλογών δεν επηρεάστηκαν. Η καμπάνια του Τραμπ δεν έκανε κάτι κακό. Δεν υπήρξε συμπαιγνία».

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στο κατηγορητήριο, δεν δίνεται απάντηση στο αν οι αμερικανικές εκλογές επηρεάστηκαν από την εμπλοκή της Ρωσίας. Ωστόσο, για μια εκλογική αναμέτρηση που κρίθηκε από έναν μικρό αριθμό ψήφων σε Πενσιλβάνια, Μίσιγκαν και Ουισκόνσιν ποιος μπορεί να πει τι ακριβώς ήταν αυτό που έκανε τη διαφορά;

Kανείς δεν μπορεί να πει τι ήταν αυτό που έκανε τους Αμερικανούς να ψηφίσουν με τον τρόπο που ψήφισαν. Ωστόσο, τα κατηγορητήρια του Μόλερ καθιστούν ξεκάθαρο ότι κάτι συνέβη και αυτό θα πρέπει να ανησυχεί τους Αμερικανούς, ανεξάρτητα από τις πολιτικές τους προτιμήσεις.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος δεν έχει κάνει προς το παρόν τίποτα γι’ αυτό. Δεν έχει κάνει τίποτα για να θωρακίσει τη χώρα από πιθανές παρόμοιες επιθέσεις στο μέλλον.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα της «Washington Post», ο Ντόναλντ Τραμπ ως πρόεδρος είναι υποχρεωμένος να αναλάβει δράση γύρω απ’ αυτό το θέμα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *