Ο Μόλερ ολοκλήρωσε την έρευνα για τη Ρωσία, αλλά δεν θα απαγγείλει επιπλέον κατηγορίες

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, William Barr (AP Photo/Jose Luis Magana)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο ειδικός εισαγγελέας, Ρόμπερ Μόλερ (Robert Mueller) ολοκλήρωσε την πολυαναμενόμενη έρευνα για τη Ρωσία και παρέδωσε την τελική αναφορά στον υπουργό Δικαιοσύνης, Ουίλιαμ Μπαρ (William Barr).

Ο Μόλερ δεν θα απαγγείλει νέες κατηγορίες σε σύνδεση με την έρευνά του για τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, όπως μετέδωσαν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης CNN, CBS και ABC, επικαλούμενα αξιωματούχους του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ο Μόλερ χρησιμοποίησε την εξουσία του για να ασκήσει διώξεις, έπειτα από αδικήματα που προέκυψαν από την έρευνα του, απαγγέλοντας κατηγορίες σε μια σειρά συνεργατών του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, ανάμεσα σε άλλους, στον πρώην επικεφαλής της προεκλογικής καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, Πολ Μάναφορτ.

Η έρευνα, που έριξε τη σκιά της στην Προεδρία Τραμπ, όπως επεσήμανε το «ΑΡ», παραμένει «απόρρητη», σημαίνει το τέλος των ανακρίσεων της ομάδας του Μόλερ, ωστόσο πλέον ξεκινά μία «μάχη» για περισσότερες δημόσιες αντιδικίες κυρίως σε πολιτικό επίπεδο.

Ο Λευκός Οίκος σχολίασε την ολοκλήρωση της έρευνας, σημειώνοντας ότι τα επόμενα βήματα «εξαρτώνται από τον υπουργό Δικαιοσύνης Μπαρ».

Οι Δημοκρατικοί απαιτούν τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της έκθεσης

Τα ηγετικά στελέχη των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο απαιτούν τη δημοσιοποίηση ολόκληρης της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, δηλώνοντας ότι οι Αμερικανοί «έχουν το δικαίωμα να μάθουν την αλήθεια».

Με κοινή τους ανακοίνωση, η Δημοκρατική πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην Γερουσία Τσακ Σούμερ τονίζουν ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ δεν πρέπει να επιτρέψει στον Λευκό Οίκο να «αναμιχθεί» στα επόμενα βήματα.

«Τώρα που ο ειδικός εισαγγελέας Μάλερ κατέθεσε την έκθεσή του στον υπουργό Δικαιοσύνης είναι επιτακτική ανάγκη για τον κύριο Μπαρ να δώσει ολόκληρη την έκθεση στη δημοσιότητα και να παράσχει το υποκείμενο έγγραφο και ευρήματα στο Κογκρέσο», αναφέρουν η Πελόζι και ο Σούμερ.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπαρ δεν πρέπει να δώσει στον πρόεδρο Τραμπ, στους δικηγόρους του, ή στο επιτελείο του μια ‘γρήγορη ματιά’ των ευρημάτων είτε των αποδεικτικών στοιχείων του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ και δεν θα πρέπει να επιτραπεί στον Λευκό Οίκο να αναμιχθεί στις αποφάσεις για τα ποια μέρη αυτών των ευρημάτων ή αποδείξεων θα δημοσιοποιηθούν», συμπληρώνουν.

Σε επιστολή του προς το Κογκρέσο ο Μπαρ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να δώσει το συντομότερο μέσα στο Σαββατοκύριακο τα κυριότερα συμπεράσμα της έκθεσης.

Ειδικότερα, η εκπρόσωπος Τύπου, Σάρα Σάντερς (Sarah Sanders) ανέφερε «ανυπομονούμε η διαδικασία να πάρει το δρόμο της». «Ο Λευκός Οίκος δεν έχει λάβει ή δεν έχει ενημερωθεί για την αναφορά του ειδικού ανακριτή», πρόσθεσε.

Για 22 μήνες ο κ. Μόλερ ερεύνησε της κατηγορίες περί ρωσικής ανάμειξης στις προεδρικές εκλογές του 2016 και άλλα πιθανά παραπτώματα από άτομα στην «τροχιά» του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο κ. Μπαρ έχει πει ότι θα παράσχει ενημερώσεις για τα ακόμη «απόρρητα» ευρήματα στο Κογκρέσο, ακόμη και εντός του Σαββατοκύριακου.

Οι δικηγόροι του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, Ρούντι Τζουλιάνι και Τζέι Σέκουλοου, δηλώνοντας «ικανοποιημένοι» με την υποβολή της έκθεσης του Μόλερ, τόνισαν επίσης ότι ο κ. Μπαρ είναι αυτός που «θα καθορίσει τα κατάλληλα επόμενα βήματα».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available