Ο Ντέιβιντ Χάρις, επικεφαλής της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) μιλάει στον «Ε.Κ»

O κ. David Harris (φωτογραφία αρχείου: Ευρωκίνηση/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ).

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Ντέιβιντ Χάρις (David Harris), επικεφαλής της Αμερικανο-Εβραϊκής Επιτροπής (AJC) από το 1990, μίλησε στον «Ε.Κ.» για την ένοπλη επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ την περασμένη εβδομάδα, έκανε λόγο για τζιχαντιστές, ενώ χαρακτήρισε τον αντισημιτισμό «ασθένεια» που απειλεί να καταστρέψει τη Δημοκρατία.

«Εθνικός Κήρυξ»: Μέσα σε μια εβδομάδα είδαμε τρία περιστατικά. Αυτό στο Πίτσμπουργκ, τους βάνδαλους που ζωγράφισαν μια σβάστικα και έγραψαν συνθήματα στο Μπρούκλιν αλλά και το γκράφιτι σε ιστορική συναγωγή του Μπρούκλιν λίγη ώρα πριν από προεκλογική εκδήλωση υποψηφίων της περιοχής. Θεωρείτε ότι πρόκειται για «μηνύματα» από τους εξτρεμιστές;

Ντέιβιντ Χάρις: Ναι, είναι σίγουρο ότι υπάρχουν εκεί έξω εξτρεμιστές και από ό,τι φαίνεται νιώθουν δυνατοί λόγω των διαφορών που υπάρχουν στη χώρα μας, τη μείωση του δημόσιου λόγου και το εύρος του κυβερνοχώρου.

Οσον αφορά τους κινδύνους για την εβραϊκή κοινότητα, έχουμε επικεντρωθεί σε τρία πράγματα: την άκρα δεξιά, την άκρα αριστερά, και τους τζιχαντιστές. Την ίδια στιγμή, στον απόηχο της τραγωδίας του Πίτσμπουργκ, ας μην ξεχνάμε την αμέριστη αλληλεγγύη και συμπαράσταση από τους Αμερικανούς όλων των κοινωνικών στρωμάτων, μεταξύ αυτών του Συμβουλίου Ελληνοαμερικανικής Ηγεσίας (HALC) και της Ελληνορθόδοξης Εκκλησίας.

Τι δυναμική και συγκινητική απάντηση σε εκείνους που επιδιώκουν να μας χωρίσουν και να μας φοβίσουν! Μαζί, επιβεβαιώνουμε τα καλύτερα των αμερικανικών αξιών – ενότητα, αμοιβαίο σεβασμό και κοινό πεπρωμένο.

«Ε.Κ.»: Και οι ηγέτες πολλών κρατών από τον υπόλοιπο κόσμο, εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους για το Πίτσμπουργκ. Και όπως δήλωσε κάποιος: «Ο αντισημιτισμός είναι ο χειρότερος εχθρός μας και πρέπει να παλέψουμε με όλα τα πιθανά μέσα για την εξάλειψή του. Πώς ερμηνεύετε αυτή την ‘πάλη’»;

Ντ. Χάρις: Ηταν εξαιρετικά ευχάριστο για εμάς στην Αμερικανική Εβραϊκή Επιτροπή να λαμβάνουμε συνεχώς μηνύματα αλληλεγγύης και υποστήριξης από τόσους πολλούς ηγέτες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων, μεταξύ άλλων, της Αυστρίας, του Αζερμπαϊτζάν, του Κάβο Βέρντε, της Κολομβίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιαπωνίας, του Κουρδιστάν, της Πολωνίας, της Σαουδικής Αραβίας (ναι, Σαουδική Αραβία!), της Σιγκαπούρης, της Νότιας Κορέας και της Ουκρανίας.

Ο αγώνας κατά του αντισημιτισμού, αναμφισβήτητα η αρχαιότερη κοινωνική παθολογία του κόσμου, συνεχίζεται. Και απαιτεί διαρκή προσοχή από τις κυβερνήσεις και τις κοινωνίες των πολιτών, αποσαφήνιση του στόχου, και ενότητα. Ο αντισημιτισμός είναι μια ασθένεια που αρχίζει με επιθέσεις κατά των Εβραίων, γίνεται ανεξέλεγκτος, αναπτύσσεται και επιδιώκει να καταστρέψει το ίδιο το ύφασμα και τις ίνες της Δημοκρατίας και του πλουραλισμού.

«Ε.Κ.»: Ο Σιμόν Πέρες σάς έχει παρομοιάσει ως τον Πρωθυπουργό του εξωτερικού της εβραϊκής κοινότητας. Τι μήνυμα στέλνετε σε όλους αυτούς τους ανθρώπους που αισθάνονται φόβο μετά από αυτά τα περιστατικά;

Ντ. Χάρις: Είναι κατανοητό, φυσικά, να ανησυχούμε μετά από ένα τόσο τρομακτικό γεγονός, όπως αυτό του Πίτσμπουργκ. Αλλά η άποψή μας είναι ότι πρέπει να ζούμε τη ζωή μας, να συνεχίσουμε τις καθημερινές δραστηριότητές μας, να μη δείχνουμε φόβο και να υπερηφανευόμαστε για την ζωντανή παρουσία της εβραϊκής κοινότητας στην Αμερική. Οι αντισημίτες πρέπει να ξέρουν ότι είμαστε πολύ ισχυρότεροι και πιο ανθεκτικοί από αυτούς. Δεν θα πτοηθούμε και δεν θα φοβηθούμε.

«Ε.Κ.»: Πώς θα περιγράφατε τις σχέσεις του Ισραήλ και της Ελλάδας;

Ντ. Χάρις: Με μια λέξη; Εξαιρετική. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1980, δεν υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον, αλλά τα τελευταία 28 χρόνια, οι διμερείς σχέσεις «απογειώθηκαν» και τώρα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα ζητημάτων. Πράγματι, ο δεσμός μεταξύ των δύο χωρών έχει δημιουργήσει μια ισχυρή στρατηγική σχέση. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις μπορεί να αλλάζουν – από το ΠΑΣΟΚ μέχρι τη Νέα Δημοκρατία και τον ΣΥΡΙΖΑ – ωστόσο οι καλές σχέσεις όχι μόνο υφίστανται, αλλά δυναμώνουν.

«Ε.Κ.»: Βλέπετε επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα από την Εβραϊκή κοινότητα;

Ντ. Χάρις: Οι Αμερικανοεβραίοι, όπως και άλλοι Αμερικανοί, επενδύουν στο εξωτερικό χωρίς να βασίζονται στο συναίσθημα, αλλά σε υγιείς επιχειρηματικές ευκαιρίες. Οσο περισσότερο η Ελλάδα επαναφέρει την εμπιστοσύνη και δημιουργείται ένα ευνοϊκό επενδυτικό κλίμα, τόσο πιο πιθανό θα είναι να προσελκύσει νέους επενδυτές, Εβραίους και μη.

«Ε.Κ.»: Τι θαυμάζετε από την Ελλάδα;

Ντ. Χάρις: Μεγάλωσα περιτριγυρισμένος από γνώσεις για την πολιτική, τη φιλοσοφία, τον πολιτισμό, τη λογοτεχνία αλλά και την αισθητική συμβολή της αρχαίας Ελλάδας στον κόσμο μας. Αισθάνομαι πάντα «γεμάτος» από αυτή την εξαιρετική κληρονομιά.

Επιπλέον, η γυναίκα μου και εγώ αγαπάμε την Ελλάδα. Και η αλήθεια είναι ότι συναντηθήκαμε για πρώτη φορά εξαιτίας ενός ταξιδιού που έκανε το 1975 στην Κεφαλονιά. Η εκπληκτική ομορφιά της χώρας και η ζεστασιά των ανθρώπων αποτελεί ένα αναπόσπαστο δεσμό για εμάς και μας υπενθυμίζει ξανά και ξανά τη φυσική συγγένεια μεταξύ Ελλήνων και Εβραίων.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available