Ο Ντόναλντ Τραμπ χαιρετίζει το τέλος του «χαλιφάτου» του Ισλαμικού Κράτους

Ο πρόεδρος Τραμπ με αντίγραφο ενός χάρτη που δείχνει ποιες εκτάσεις ήταν πριν κατειλημμένες από τον ISΙS, στο αεροδρόμιο του Παλμ Μπιτς της Φλόριντα, την Παρασκευή. (AP Photo/Carolyn Kaster)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Λευκός Οίκος διαβεβαίωσε ότι η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος έχασε τον τελευταίο θύλακά της στη Συρία.

«Το εδαφικό χαλιφάτο του Ισλαμικού Κράτους εξαλείφθηκε στη Συρία» δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Σάρα Σάντερς, ενώ στην ερώτηση αν η τζιχαντιστική οργάνωση έχασε το 100% των εδαφών που ήλεγχε, η Σάντερς απάντησε «ναι».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ παρουσίασε στους δημοσιογράφους χάρτες με τα εδάφη, που κάποτε είχαν υπό τον έλεγχό τους οι τζιχαντιστές. «Εδώ είναι το Ισλαμικό Κράτος την Ημέρα των Εκλογών (των προεδρικών εκλογών του 2016) κι εδώ είναι αυτά που έχουμε σήμερα» εξήγησε συγκρίνοντας διαφορετικούς χάρτες, ο δεύτερος εκ των οποίων, που παρουσίαζε την κατάσταση όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα, δεν αποτυπώνει την παραμικρή παρουσία του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Κράτους.

«Μπορείτε να κρατήσετε τον χάρτη. Συγχαρητήρια… Καιρός ήταν» σημείωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος απευθυνόμενους στους δημοσιογράφους, μόλις αποβιβάστηκε από το προεδρικό αεροσκάφος Air Force One, προτού μεταβεί στην ιδιωτική κατοικία του στο Μαρ α Λάγκο, στη Φλόριδα.

Σε επικοινωνία με το Γαλλικό Πρακτορείο, το υπουργείο Αμυνας των ΗΠΑ δεν έχει προς το παρόν σχολιάσει σχετικά.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) που στηρίζουν οι ΗΠΑ φωτογραφίζονται σε μία ταράτσα με θέα την Μπαγούζ, που εκκαθαρίστηκε από τους ισλαμιστές. (AP Photo/Maya Alleruzzo)

Λίγο νωρίτερα ο Ρεπουμπλικανός Πρόεδρος έγραψε στο Twitter:

«Το Ισλαμικό Κράτος χρησιμοποιεί το Διαδίκτυο τόσο καλά όσο σχεδόν κανείς άλλος, όμως όλοι εκείνοι που είναι επιρρεπείς στην προπαγάνδα του Ισλαμικού Κράτους γνωρίζουν ότι έχουν ολοκληρωτικά νικηθεί σε κάθε επίπεδο.
»Δεν υπάρχει τίποτα που να μπορείτε να θαυμάσετε σε εκείνους, θα προσπαθούν πάντα να προβάλουν μια αναλαμπή μοχθηρής ελπίδας, αυτοί είναι όμως οι χαμένοι που μόλις που αναπνέουν».
«Σκεφτείτε το προτού καταστρέψετε τη ζωή σας και εκείνη των οικογενειών σας», συμπλήρωσε.

Η εξολόθρευση του τελευταίου οχυρού των Ισλαμιστών στο Μπαγούζ στην Ανατολική Συρία σηματοδοτεί το τέλος του αυτοαποκαλούμενου χαλιφάτου των μαχητών, το οποίο στην ακμή του είχε καλύψει μεγάλα τμήματα της Συρίας και του Ιράκ. Η εκστρατεία για την ανάκτηση της επικράτειας από τις ΗΠΑ και τους εταίρους της διήρκησε πέντε χρόνια και δύο αμερικανικές προεδρίες, και σύμφωνα με το «Associated Press» ρίχθηκαν πάνω από 100.000 βόμβες και σκοτώθηκε άγνωστος αριθμός ανταρτών και άοπλων πολιτών.

Ο έλεγχος της επικράτειας και των πλουτοπαραγωγικών πηγών, όπως οι πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, είχαν δώσει στο Ισλαμικό Κράτος πολλά έσοδα και την άνεση να επιτίθενται στον υπόλοιπο κόσμο. Παρόλα αυτά, εάν η Ιστορία είναι ένας οδηγός, η νίκη επί του ISIS θα μπορούσε να αποδειχθεί βραχύβια εκτός εάν το Ιράκ και η Συρία καθορίσουν ένα πρόβλημα που προκάλεσε τη γέννηση του εξτρεμιστικού κινήματος, όταν οι κυβερνήσεις στρέφουν εναντίον αλλήλων εθνικές ή αιρετικές ομάδες.
Ο συνασπισμός από 74 κράτη που πολέμησε το χαλιφάτο ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Σάββατο ότι από την έναρξη των δραστηριοτήτων το 2014, 7,7 εκατομμύρια άνθρωποι απελευθερώθηκαν σε μια περιοχή περίπου 110.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Ο διοικητής των δυνάμεων του συνασπισμού, Αμερικανός αντιστράτηγος Πολ Λακαμέρα (Paul LaCamera) δήλωσε ότι «το τέλος του αποκαλούμενου χαλιφάτου είναι ένα ιστορικό στρατιωτικό επίτευγμα».

Πηγές: «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available