Τα αμερικανικά ΜΜΕ εστίασαν εκτός από τα επεισόδια και στη μαζικότητα του συλλαλητηρίου

(AP Photo/Yorgos Karahalis)

ΑΘΗΝΑ. Τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης κάλυψαν εκτενώς το συλλαλητήριο της Κυριακής στο Σύνταγμα, δίνοντας κυρίως έμφαση στα επεισόδια αλλά και στη μαζικότητα του συλλαλητηρίου αν και ανέφεραν μόνο την εκτίμηση της Αστυνομίας για 60.000 πολίτες.

Ειδικότερα, το «Αssociated Press» έγραψε ότι διαδηλωτές συγκρούστηκαν με την Αστυνομία έξω από ελληνικό κοινοβούλιο στη διάρκεια του συλλαλητηρίου. Τουλάχιστον 25 αστυνομικοί τραυματίστηκαν και συνελήφθησαν επτά άτομα.

Οι διαδηλωτές πετούσαν πέτρες, φωτοβολίδες, χρώματα και άλλα αντικείμενα στους αστυνομικούς, που απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Ο κόσμος ανέφερε ότι έπεσε μεγάλη ποσότητα δακρυγόνων που άδειασε τον χώρο από διαδηλωτές μπροστά στη Βουλή. Το γραφείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία κατηγορεί «ακροδεξιά στοιχεία και μέλη της Χρυσής Αυγής» για τις συγκρούσεις στο συλλαλητήριο.

Η εφημερίδα «The New York Times», ανέφερε ότι «μία ειρηνική διαδήλωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων την Κυριακή στην Αθήνα, μετατράπηκε σε βίαιη, καθώς διαδηλωτές αποπειράθηκαν να μπουν στο Κοινοβούλιο χρησιμοποιώντας δοκάρια, γκλομπ, βόμβες μολότοφ και άλλα αντικείμενα κατά των δυνάμεων ασφαλείας σύμφωνα με την Αστυνομία».

Η «ΝΥΤ» αναφέρει ακόμη ότι «ο συντηρητικός πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η συγκέντρωση αυτή είναι ‘μία διαδήλωση για τη δημοκρατία, για την Ελλάδα, για αυτό που όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σωστό’. Ωστόσο, γύρω στις 3 μ.μ. αναφέρεται από πολίτες ότι ξέσπασαν συγκρούσεις και από βίντεο που προβάλλονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης φαίνεται ότι η Αστυνομία χρησιμοποίησε δακρυγόνα εναντίον ορισμένων διαδηλωτών. Οι αστυνομικές αρχές δηλώνουν ότι έχουν τραυματιστεί 10 στελέχη τους».

H αμερικανική εφημερίδα αναφέρει ότι σύμφωνα με δημοσκοπήσεις το 70% των Ελλήνων είναι αντίθετο με τη Συμφωνία, γεγονός που δείχνει ότι ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα συνεχίσει να αντιμετωπίζει κοινωνικές αναταραχές για το ζήτημα αυτό. Παρά τις φωνές που αντιτίθενται καθώς και τη διχαστική κοινωνική και πολιτική αντίδραση, ο κ. Τσίπρας σε συνέντευξη στην εφημερίδα «Αυγή», επιμένει πως πρόκειται για μια «ιστορική συμφωνία» που η έγκρισή της αποτελεί «ιστορικό καθήκον».

Η «ΝΥΤ» αναφέρει και από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, τον ευρωβουλευτή της Γιώργο Κύρτσο, ο οποίος με μήνυμά του στο Twitter κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «αγνοεί προκλητικά και επίμονα τη βούληση του ελληνικού λαού» και καλεί τους πολίτες να λάβουν μέρος στο συλλαλητήριο της Αθήνας.

Ο κ. Τσίπρας επιμένει ότι θα ολοκληρώσει η κυβέρνηση την τετραετή θητεία της τον Οκτώβριο αλλά οι αναλυτές πιστεύουν ότι θα αγωνιστεί να περάσει οποιαδήποτε μέτρα, καθώς πλέον η κυβέρνησή του είναι μειοψηφική εφόσον έχει αποχωρήσει ο εταίρος του κυβερνητικού συνασπισμού, Πάνος Καμμένος. Ο κ. Τσίπρας θα καταφύγει στην υποστήριξη ανεξάρτητων βουλευτών αλλά και βουλευτών από την αντιπολίτευση, προκειμένου να επικυρώσει τη Συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, εκτιμά η «ΝΥΤ».

Η εφημερίδα «Washington Post» αναφέρει ότι «η Συμφωνία των Πρεσπών αντιμετωπίζει ένα ακόμα εμπόδιο, που είναι η ψηφοφορία στο ελληνικό κοινοβούλιο για την επικύρωσή της, αυτή την εβδομάδα. Αμερικανοί αξιωματούχοι και πολιτικοί αναλυτές είναι όλο και πιο αισιόδοξοι ότι μία από τις πιο επίπονες πολιτικές διαμάχες στην Ευρώπη πρόκειται να τερματιστεί επίσημα, καθώς η πΓΔΜ θα μετονομαστεί σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας.

»Ωστόσο καθώς η Συμφωνία αναδύεται, εδραιώνεται η αντίσταση απέναντί της, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, όπου σήμερα Κυριακή, συγκρούστηκαν οι αντίπαλοι στο συλλαλητήριο της Αθήνας. Εκτός των Βαλκανίων, η Συμφωνία έχει ευρεία υποστήριξη από τη Δύση, και για μήνες, Αμερικανοί και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι εργάζονται στην Αθήνα και στα Σκόπια προκειμένου να προωθήσουν τη Συμφωνία. Από πολλούς φορείς χάραξης πολιτικής θεωρούνται τα Βαλκάνια ως πεδίο μάχης στον αγώνα επιρροής με τη Ρωσία και υποστηρίζουν ότι η ένταξη της πΓΔΜ στην Ε.Ε. συνιστά παράγοντα σταθερότητας στην περιοχή, ενώ ενδέχεται να αποτελέσει και προηγούμενο για μελλοντικό συμβιβασμό, ο οποίος θα διευκολύνει την επίλυση και άλλων διαφορών».

Ο Γουές Μίτσελ, αναπληρωτής γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων των ΗΠΑ, δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σθεναρά τη Συμφωνία των Πρεσπών και εκτιμούν ότι θα επικυρωθεί από το ελληνικό κοινοβούλιο.

«Είμαι πολύ σίγουρος ότι είμαστε σε καλό δρόμο. Θα μπορούσε να είναι το μεγαλύτερο επίτευγμα στα Βαλκάνια, η μεγαλύτερη συμβολή στη σταθερότητα από το Ντέιτον», την ειρηνευτική συμφωνία του 1995 για την Βοσνία – Ερζεγοβίνη.

Οι Ελληνες λένε ότι ο Τσίπρας θεωρεί τη Συμφωνία για το όνομα ως μία κληρονομιά που θέλει να αφήσει. «Ισως ο υπολογισμός του να είναι: Θα πληρώσω ένα συγκεκριμένο τίμημα, αλλά αυτό θα καταστήσει την εικόνα μου ως κυρίαρχη προσωπικότητα στην Κεντροαριστερά αλλά και ως πολιτικού εκτός συνόρων. Κάτι που συμβαίνει τώρα, εφόσον έχει επωφεληθεί σημαντικά εκτός Ελλάδας», αναφέρει ο Θάνος Ντόκος, γενικός διευθυντής ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ιδρυμα Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτική) στην Αθήνα.

Βεβαίως εκτενείς αναφορές έκαναν το «Bloomberg», η «Guardian» και άλλα.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available