Ο ομογενής αρχιτέκτονας Νικηφόρος Τσοντάκης μιλάει στο «Περιοδικό»

Ο Νικηφόρος Τσοντάκης γεννήθηκε το 1955 στο χωριό Κωσταδιανά, 25 χιλιόμετρα δυτικά των Χανίων.

Μετά από 4 χρόνια η οικογένειά του μετανάστευσε στο Μόντρεαλ του Καναδά για μια καλύτερη ζωή. Ξεκίνησε τις σπουδές του ως μηχανικός και στη συνέχεια μπήκε στην Αρχιτεκτονική. Δούλεψε για αρκετά πρότζεκτ στο Κεμπέκ, διετέλεσε πρόεδρος του Nick Tsontakis Architects στο Μόντρεαλ. Το 1995 μετακόμισε στην Αριζόνα, μια πόλη που αγάπησε πολύ καθώς του θυμίζει την αγαπημένη του Κρήτη.

Εως σήμερα έχει σχεδιάσει περισσότερα από 500 πρότζεκτ στον Καναδά, την Αμερική και την Ευρώπη. Με τη μοναδική του προσέγγιση στην αρχιτεκτονική κατάφερε να αποκτήσει μεγάλη φήμη στον τομέα του. Εχει κερδίσει τοπικούς, εθνικούς και παγκόσμιους διαγωνισμούς και η δουλειά του έχει δημοσιευθεί σε πολλά περιοδικά αρχιτεκτονικής.

Μερικά από τα πιο γνωστά έργα του είναι το Wittenberge Rathausplatz στο Wittenberge, της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, 100.000 τετραγωνικών μέτρων, Η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος στον Καναδά, η Αγία Τριάδα στην πόλη Λαβάλ του Κεμπέκ, το εστιατόριο «Μήλος» στο Μόντρεαλ και άλλα.

Γεννηθήκατε στην Κρήτη, μεγαλώσατε στον Καναδά και ζείτε στην Αριζόνα. Ποια θεωρείτε πατρίδα σας;

Η οικογένειά μου μετανάστευσε στον Καναδά όταν ήμουν 4 χρόνων. Ηθελαν να έχουμε περισσότερες ευκαιρίες από ότι είχαν αυτοί.

Ακολούθησα κι εγώ το παράδειγμά τους ερχόμενος με τη σειρά μου στην Αμερική το 1995. Τα παιδιά και τα εγγόνια μου έχουν περισσότερες επιλογές. Αγαπώ και τις τρεις χώρες και νιώθω πολύ τυχερός που έχω εμπειρίες ζωής σε κάθε μια από αυτές.

Πώς και επιλέξατε την Αριζόνα ως τόπο διαμονής;

Οταν αποφάσισα να φύγω από το Κεμπέκ ήρθα στην Αριζόνα πρώτα. Ηταν ένα από τα τέσσερα μέρη της Αμερικής που ήθελα να δω. Αμέσως μαγεύτηκα από την ομορφιά της. Και μου θύμιζε αρκετά την Κρήτη. Μου αρέσει ο καιρός και η ηλιοφάνεια που έχει εδώ όλο τον χρόνο.

Εχετε σχεδιάσει κατοικίες για πολλούς Αμερικανούς κροίσους και διάσημους. Πείτε μας μερικούς από αυτούς.

Εχω σχεδιάσει τα σπίτια για πολλούς διάσημους και ευκατάστατους πελάτες.

Δεν μπορώ όμως να αποκαλύψω περισσότερα λόγω σεβασμού της ιδιωτικότητάς τους.

Ποιο είναι το πιο περίεργο σχέδιο που σας έχουν ζητήσει να φτιάξετε; Και ποιο το πιο δύσκολο;

Το πιο ασυνήθιστο πρότζεκτ που έχω αναλάβει είναι το «manta-ray» στην κορυφή του βουνού Μάμι της Αριζόνα. Πρόκειται για ένα σχέδιο, ακόμη δεν έχει χτιστεί όμως το 2013 που δημοσιεύθηκε σε περιοδικά, βιβλία και ιστοσελίδες είχε πάνω από 1 εκατομμύριο χιτς. Ελπίζω μια μέρα να βρεθεί ο πελάτης που θα επιλέξει να μείνει εκεί και να χτιστεί και το σπίτι.

Δεν αντιμετωπίζω δυσκολία στα πρότζεκτ που κάνω, μόνο προκλήσεις. Εμείς οι αρχιτέκτονες είμαστε δημιουργικοί στο να λύνουμε προβλήματα. Οσο πιο μεγάλη η πρόκληση, τόσο το καλύτερο.

Νικηφόρος Τσοντάκης

 Πώς σχολιάζετε την αρχιτεκτονική της Αθήνας;

Η Ελλάδα έχει πολλούς ταλαντούχους αρχιτέκτονες και σχεδιαστές. Μπορείς να αισθανθείς την έμπνευση όταν βλέπεις τη δουλειά τους.

Λόγω της οικονομικής κρίσης όμως οι δουλειές έχουν μειωθεί και μόνο οι κορυφαίοι αναδεικνύονται. Παρόλα αυτά είμαι θερμός υποστηρικτής των συναδέλφων μου στην Ελλάδα.

Τι κάνει μια πόλη αισθητικά ωραία;

Πιστεύω πως οι πόλεις αποκτούν το χαρακτήρα τους από την ιστορία τους, το περιβάλλον τους, την αρχιτεκτονική τους και τον τρόπο που χρησιμοποιούν τους χώρους τους.

Σαν αρχιτέκτονας μου αρέσει να βλέπω διατηρητέα κτίρια λόγω της αισθητικής τους και της διαχρονικής ομορφιάς τους. Χρειαζόμαστε περισσότερο σχέδιο στη ζωή μας και πρέπει να εξάψουμε τη φαντασία του κόσμου μέσα από τη δουλειά μας.

Σε ποιο μέρος του κόσμου θα θέλατε να ζήσετε;

Εχοντας ζήσει στην Αμερική, στον Καναδά και στην Ελλάδα προτιμώ να περνώ χρόνο σε αυτές τις τρεις χώρες. Εχω φίλους και εμπειρίες μιας ζωής σε κάθε μια από αυτές και προσπαθώ να τις επισκέπτομαι όσο συχνότερα γίνεται.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available