Ο ομογενής Δρ. Στίβεν Καλκάνης για τον όγκο στον εγκέφαλο – Η περίπτωση της Μενούνος

Η Μαρία Μενούνος (Photo by Jordan Strauss/Invision/AP, FILE).

«Δεν υπάρχει πιο σοβαρή διάγνωση στην ιατρική για ανθρώπους από αυτή για όγκο στον εγκέφαλο, καθώς δεν είναι μόνο θέμα ιατρικής, που χρήζει θεραπείας, αλλά στην πραγματικότητα επηρεάζει και την ψυχή όλης της προσωπικότητας του ανθρώπου», επεσήμανε ο ομογενής, Δρ. Στίβεν Καλκάνης (Dr. Steven Kalkanis), επικεφαλής νευροχειρουργικής στο Henry Ford Health System και ιατρικός διευθυντής στο Henry Ford Cancer Institute στο Ντιτρόιτ, μιλώντας στο Today και τον A. Pawlowski.

«Οι όγκοι στον εγκέφαλο είναι τρομεροί με πολλούς τρόπους», συμφώνησε ο Δρ. Glenn Lesser, νευροογκολόγος στο Wake Forest Baptist Health του Winston-Salem, North Carolina. «Μπορεί να είναι πολύ επιθετικοί και να σκοτώσουν γρήγορα ανθρώπους», πρόσθεσε.

Το άρθρο επεσήμανε πως ο Μάιος είναι μήνας εγρήγορσης για όγκους στον εγκέφαλο και έθετε το παράδειγμα της ομογενούς, Μαρίας Μενούνος (Maria Menounos), ως ενδεικτικό του πόσο απρόσμενη, τυχαία και τρομακτική είναι η φύση τους.

Υπενθυμίζεται πως η κ. Μενούνος διαγνώσθηκε με όγκο στον εγκέφαλο, μεγέθους όσο ένα μπαλάκι του γκολφ, το οποίο ωθούσε τα νεύρα του προσώπου της το 2017, ενώ είχε ζαλάδες, πονοκεφάλους και πρόβλημα στην ομιλία. Η δε μητέρα της, Λίτσα, έχει καρκίνο.

Περί τους 700.000 Αμερικανούς ζουν με όγκο στον εγκέφαλο και εκτιμάται πως ακόμη 79.000 θα διαγνωσθούν με την ίδια πάθηση το 2018, σύμφωνα με στοιχεία της National Brain Tumor Society. Επηρέαζουν το ίδιο, άντρες και γυναίκες, όλων των ηλικιών και εθνικοτήτων, λένε οι ειδικοί. Ο γερουσιαστής, John McCain κατέστη ένας από τους πιο γνωστούς ασθενείς.

Η αντιμετώπιση πρέπει να είναι άμεση καθώς ο εγκέφαλος έχει περιορισμένο χώρο και δεν υπάρχει επιλογή. Ακόμη και ένας καλοήθης όγκος μπορεί να πιέσει και να καταστρέψει περιβάλλοντα εγκεφαλικό ιστό προκαλώντας σημαντικές βλάβες.

Γιατί δημιουργούνται;

Κυρίως, πρόκειται για ένα τυχαίο γεγονός, συμφωνούν ο Δρ. Στίβεν Καλκάνης και ο Δρ. Glenn Lesser. «Πρόκειται για ένα λάθος στην κυτταρική διαίρεση το οποίο μπορεί να συμβεί ανά πάσα στιγμή. Ευτυχώς, είναι σπάνιο», δήλωσε ο Δρ. Καλκάνης.

Οι όγκοι στον εγκέφαλο «χτυπούν» ανθρώπους, χωρίς ιστορικό στην οικογένεια, συνήθως. Επί του παρόντος δεν υπάρχει γνωστός τρόπος για να μειωθεί ο κίνδυνος, σύμφωνα με την American Cancer Society.

Το πιο σημαντικό που μπορείς να κάνεις είναι να μην αγνοήσεις τα προειδοποιητικά σημάδια, τα οποία εξαρτώνται από το πού βρίσκεται ο όγκος.

Τα 5 κυριότερα από αυτά για τα οποία επαγρυπούν οι ειδικοί είναι:

  1. Πονοκέφαλοι οι οποίοι χειροτερεύουν, σε άτομα με καλή υγεία πριν, ενώ μπορεί να συνοδεύονται από ναυτία και εμετούς. «Ολος ο κόσμος έχει πονοκεφάλους, οποότε ο καθένας με πονοκέφαλο δεν πρέπει να ανησυχεί για όγκο στον εγκέφαλο», διευκρίνισε πάντως ο Δρ. Καλκάνης, τονίζοντας το «επίμονο» και τη «χειροτέρευση» της πάθησης, που συνοδεύονται και από άλλα συμπτώματα, τα οποία χρήζουν εξέτασης.
  2. Αδυναμία, μούδιασμα ή προβλήματα ισορροπίας, που εμφανίζονται ξαφνικά.
  3. Αλλαγές στην ικανότητα όρασης.
  4. Κρίσεις.
  5. Σύγχυση ή αλλαγές στην ψυχολογική κατάσταση.

Θεραπεία

Οι ασθενείς με κακοήθεις όγκους, όπως γλοιοβλάστωμα χρειάζονται επέμβαση για την αφαίρεση της ορατής πάθησης, ενώ έπειτα προχωρούν σε ακτινολοβία και χημειοθεραπεία.

Οι καλοήθεις όγκοι μπορεί να χρειάζονται μόνο επέμβαση.

Οι ασθενείς με γλοιοβλάστωμα μπορούν να χρησιμοποιήσουν και το «Optune», μία συσκευή σαν καπέλο που στέλνει μικρής έντασης ηλεκτρικό ρεύμα στον εγκέφαλο και προσφέρει πλεονέκτημα ως προς την επιβίωση, ανέφερε ο Δρ. Lesser.

Ωστόσο χρειάζονται, απεγνωσμένα περισσότερες επιλογές στον τομέα αυτό, που είναι πίσω σε σχέση με άλλες μορφές καρκίνου, πρόσθεσε ο ίδιος.

Σε κάθε περίπτωση, οι γιατροί συνεχίζουν να μαθαίνουν. «Αν και η διάγνωση ενός όγκου στον εγκέφαλο είναι πολύ τρομακτική, δεν υπήρξε ποτέ περίοδος, που να υπήρχε περισσότερη ελπίδα», τόνισε ο Δρ. Καλκάνης.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available