Ο ομογενής Μάικλ Τζόνσον τιμήθηκε με το «Jaharis Service Award» για το 2018

Ο κ. Michael Johnson παρέλαβε το 2018 Jaharis Service Award από την εκτελεστική διευθύντρια του Jaharis Family Foundation, Peggy Sotirhos Nicholson. Δεξιά διακρίνεται ο ιδρυτής και πρόεδρος του Washington Oxi Day Foundation, Andy Manatos. Πηγή φωτογραφιών: Washington Oxi Day Foundation.

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Σε μία συγκινητική τελετή που έλαβε χώρα στο Εθνικό Μνημείο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στην Ουάσιγκτον, στα τέλη Οκτωβρίου, ο ομογενής Μάικλ Τζόνσον (Michael Johnson) τιμήθηκε με το «Jaharis Service Award» για το 2018.

Το εν λόγω βραβείο δίδεται κάθε χρόνο κατά τους εορτασμούς του «Washington Oxi Day Foundation» για την Ημέρα του ΟΧΙ (#OXIcourage) στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ στη μνήμη της ζωής και της κληρονομιάς του Μιχάλη Τζαχάρη (Michael Jaharis) και σε αναγνώριση μίας προσωπικότητας για την αφοσιωμένη του υπηρεσία στην πατρίδα μας κατά τον Πόλεμο της Κορέας, για τις πολλές συνεισφορές του, στο πνεύμα του Μ. Τζαχάρη, στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, στις ΗΠΑ και τον Κόσμο.

Το «Jaharis Service Award» δόθηκε στον κ. Τζόνσον από την εκτελεστική διευθύντρια του «Jaharis Family Foundation», Πέγκυ Σωτήρχου Νίκολσον (Peggy Sotirhos Nicholson).

Υπενθυμίζεται πως το βραβείο αυτό έχουν λάβει στο παρελθόν ο κ. Τζον Παγιάβλας (John Payiavlas) το 2016 και ο κ. Πίτερ Βλάχος (Peter Vlachos) το 2017.

Η κ. Elaine Jaharis έδωσε το 2017 Jaharis Service Award στον κ. Peter Vlachos.
Η κ. Peggy Nicholson έδωσε το 2016 Jaharis Service Award στον κ. John Payiavlas.

Κατά την τελετή, μαζί με τον κ. Τζόνσον, τιμήθηκαν και τρεις βετεράνοι του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, ένας Αμερικανός, ένας Ελληνας και ένας Ελληνοαμερικανός.

Ειδικότερα, ήταν ο 101 χρόνων Αμερικανός Σελεστίνο Αλμέντα (Celestino Almeda), μετά από πρόταση του γερουσιαστή, Μπομπ Ντόουλ (Bob Dole) -ο οποίος επίσης έχει τιμηθεί-, ο 97χρονος υποναύαρχος, Θεόδωρος Λυμπεράκης (Theodoros Lymberakis), ο οποίος πολέμησε μαζί με τα αμερικανικά στρατεύματα κατά την ιστορική μάχη της «D-Day» και μετά θάνατον ο ομογενής, μέλος της σημαντικής «OSS» («προγόνου» της CIA), Αλέξανδρος Γεωργιάδης (Alexander Georgiades).

Ο Μάικλ Τζόνσον

Ο Μάικλ Τζόνσον (Michael S. Johnson) υπηρέτησε στον Πόλεμο της Κορέας από τον Σεπτέμβριο του 1950 έως τον Δεκέμβριο του 1952. Είχε ολοκληρώσει την βασική του εκπαίδευση στο Fort Dix της Ιερσέης και μετατέθηκε στο Fort Belvoir της Βιρτζίνια όπου δίδαξε φωτογραμμετρία και αεροφωτογραφία.

Τον Ιούνιο του 1951 μετατέθηκε στο Σχέδιο Ειδικών Οπλων των Ενόπλων Δυνάμεων (Armed Forces Special Weapons Project, AFSWP), που είχε βάση στο Πεντάγωνο.

Ο κ. Michael Johnson

Συνεργάστηκε με την Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας (Atomic Energy Commission, AEC) και ενεπλάκη σε πρόγραμμα στο πεδίο δοκιμών της Νεβάδα κατά το οποίο έγιναν πυροδοτήσεις 15 ατομικών βομβών, από 1 έως 31 κιλοτόνους, ώστε να γίνουν οι πρώτες μετρήσεις της θερμότητας και των επιδράσεων της έκρηξης.

Ο Τζόνσον παρείχε συμβουλές (ως ανεξάρτητος αξιωματικός) και κατέστη μάρτυρας των 15 εκρήξεων, μία εκ των οποίων ήταν στο μέγεθος των βομβών που έπεσαν στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι.

Γεννήθηκε στο Maryville, του Μιζούρι το 1926. Ο πατέρας του μετανάστευσε στην Αμερική στα 14 του χρόνια, το 1903. Ο Τζόνσον αποφοίτησε από το Ohio State University το 1949 με πτυχίο και μεταπτυχιακό στη Γεωλογία.

Ο κ. Michael Johnson

Είχε μία πετυχημένη καριέρα στη βιομηχανία πετρελαίου και αερίου και μεταξύ άλλων συμμετείχε στην ανακάλυψη του «Parshall Oil Field» στη Βόρεια Ντακότα, ενός εκ των μεγαλύτερων κοιτασμάτων στη Βόρεια Αμερική.

Το 2008 έλαβε το σημαντικό «Βραβείο Εξαιρετικού Εξερευνητή» (Outstanding Explorer Award) από την Αμερικανική Ενωση Γεωλόγων Πετρελαίου (American Association of Petroleum Geologists).

Οι προσπάθειες εξερεύνησής του για πάνω από 57 χρόνια περιλαμβάνουν 10 ανακαλύψεις πετρελαίου σε όλο το εύρος της περιοχής του Rocky Mountain, καθώς και προγράμματα σε Ελλάδα, Ιταλία, Γουατεμάλα, Παναμά και Καναδά.

Για 60 χρόνια ο Τζόνσον είναι ενεργός υποστηρικτής του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας στις ΗΠΑ. Είναι μέλος του «FAITH», υπηρετεί στο συμβούλιο της «Ηγεσίας των 100» και έχει θητεύσει για πάνω από 20 χρόνια στο Αρχιεπισκοπικό Συμβούλιο, όπου αρχικά γνωρίστηκε με τον αείμνηστο Μιχάλη Τζαχάρη.

Ο κ. Andy Manatos με τον κ. Michael Johnson.

Είναι μέλος του Τάγματος του Αγίου Ανδρέα (Order of Saint Andrew) από το 1980 και αποτελεί μεγάλο οικονομικό υποστηρικτή της Αρχιεπισκοπής, μεταξύ άλλων θεσμών.

Τελευταία ο Τζόνσον ζει στο Ντένβερ με την σύζυγό του, με την οποία έχουν παντρευτεί πριν από 59 χρόνια. Εχουν δύο παιδιά, την Αλίσια (Alicia) και τον Μαρκ (Mark) και δύο εγγόνια.

Μιχάλης Τζαχάρης

O Εμμανουήλ Μιχάλης Τζαχάρης (Emmanuel Michael Jaharis), ο οποίος έφυγε από την ζωή το 2016, γεννήθηκε στο Evanston του Ιλινόις. Οι γονείς του ήταν μετανάστες από την Αγία Παρασκευή της Λέσβου.

Λίγο μετά την αποφοίτησή του από το Κολλέγιο, τον Ιούνιο του 1950, ο Τζαχάρης εκλήθη να υπηρετήσει στον Αμερικανικό Στρατό κατά τον Πόλεμο της Κορέας και βρέθηκε στο Zell am See, της Αυστρίας, όπου βοήθησε στη διαχείριση της ιατρικής και φαρμακευτικής υποστήριξης.

Ο αείμνηστος, Μιχάλης Τζαχάρης με τη σύζυγό του, Μαίρη.

Μετά τη θητεία του, ενώ εργαζόταν με πλήρη απασχόληση ως εκπρόσωπος φαρμακευτικών πωλήσεων έλαβε το πτυχίο του ως Juris Doctor -όντας νυχτερινός φοιτητής- από το College of Law του DePaul University.

Το 1988 ίδρυσε την «Kos Pharmaceuticals», οδηγώντας την ομάδα του σε πρωτοπόρες και καινοτόμες φαρμακευτικές θεραπείες για καρδιαγγειακές ασθένειες.

Παράλληλα με την σκληρή εργασία του για τη βελτίωση της ζωής εκατομμυρίων ανθρώπων μέσω των φαρμάκων, ο Τζαχάρης, με την σύζυγό του Μαίρη, εργάστηκαν ακοπίαστα και προσέφεραν γενναιόδωρα τις υπηρεσίες τους για το κοινό καλό και φιλανθρωπικά έργα.

Το 1986, ο Μιχάλης και η Μαίρη ίδρυσαν το «Jaharis Family Foundation, Inc».

Ο Τζαχάρης υπήρξε πρότυπο για το πώς μπορεί κανείς να προσφέρει χρόνο, ενέργεια και ευφυία στην επίτευξη του στόχου για έναν καλύτερο Κόσμο.

Η οικογένεια Τζαχάρη διακρίνεται για τις μεγάλες δωρεές της, με σκοπό την προαγωγή του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας. Ο Μιχάλης Τζαχάρης υπήρξε αντιπρόεδρος του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου της Αρχιεπισκοπής Αμερικής και ιδρυτής του Ταμείου «Πίστη: Για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available