Ο Πάπας Φραγκίσκος ανησυχεί για την Υεμένη – Επίσκεψή του στα Η.Α.Ε.

(AP Photo/Gregorio Borgia)

Ο πάπας Φραγκίσκος, ο οποίος επισκέπτεται τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, δήλωσε ότι παρακολουθεί με μεγάλη ανησυχία την ανθρωπιστική κρίση στην Υεμένη και κάλεσε όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις διεθνείς συνθήκες και να διασφαλίσουν ότι οι προμήθειες τροφίμων φθάνουν στον λαό της Υεμένης που υποφέρει.

«Ο πληθυσμός είναι εξουθενωμένος από την μακροχρόνια σύρραξη και πάρα πολλά παιδιά υποφέρουν από την πείνα, αλλά δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση στα αποθέματα τροφίμων. Η κραυγή αυτών των παιδιών και των γονέων τους υψώνεται μέχρι τον Θεό», είπε ο Πάπας ενώπιον δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων που είχαν συγκεντρωθεί το πρωί της Κυριακής στην πλατεία του Αγίου Πέτρου για τον καθιερωμένο κυριακάτικο χαιρετισμό του στους πιστούς στο Βατικανό.

«Κάνω έκκληση σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές και στη διεθνή κοινότητα να πιέσουν επειγόντως ώστε να γίνουν σεβαστές οι συμφωνίες που έχουν συναφθεί, να διασφαλιστεί η διανομή των τροφίμων και (όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές) να εργαστούν για το καλό του πληθυσμού. Υπάρχουν παιδιά που πεινούν, διψούν, δεν έχουν φάρμακα», πρόσθεσε.

Τα ΗΑΕ έχουν διαδραματίσει έναν κεντρικό ρόλο στην υπό τη Σαουδική Αραβία στρατιωτική συμμαχία που διεξάγει εδώ και σχεδόν τέσσερα χρόνια πόλεμο κατά του συνδεόμενου με το Ιράν κινήματος των Χούτι στην Υεμένη σε μια πολεμική σύγκρουση, η οποία έχει ωθήσει την φτωχότερη χώρα στην Χερσόνησο στο χείλος του λιμού.

Ο Φραγκίσκος είναι ο πρώτος πάπας που μεταβαίνει στην Αραβική Χερσόνησο και αναμένεται ότι θα εκφωνήσει δύο δημόσιες ομιλίες.

Αντιπρόσωποι και από τις δύο αντιμαχόμενες πλευρές στην Υεμένη συναντήθηκαν χθες σε ένα πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα σε μια προσπάθεια, που τελεί υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, για την εφαρμογή της απόσυρσης των στρατευμάτων από την πόλη με το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, την Χοντάιντα, η οποία συμφωνήθηκε στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Δεκεμβρίου αλλά έχει «παγώσει», δήλωσε αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών.

Τα Ηνωμένα Εθνη επιβλέπουν την εφαρμογή της εκεχειρίας και την απόσυρση των στρατευμάτων από τη συγκεκριμένη πόλη, που είναι το βασικό σημείο εισόδου για όλες τις εισαγωγές στη χώρα, με την ελπίδα ότι θα καταλήξει στην εξεύρεση πολιτικής λύσης στον πόλεμο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available