Ο Παπαδημούλης διασυνδέει το Κυπριακό με τη Συμφωνία των Πρεσπών

Ο Δ. Παπαδημούλης. Φωτογραφία: Γ. ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ/Eurokinisi

ΛΕΥΚΩΣΙΑ (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Το νήμα για μια νέα προσπάθεια για λύση του Κυπριακού πρέπει να πιαστεί από το σημείο που έμεινε στο Κραν Μοντάνα, λέει ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης, σημειώνοντας παράλληλα ότι η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να λειτουργήσει ως θετικό παράδειγμα και στην περίπτωση της Κύπρου.

Ο κ. Παπαδημούλης βρέθηκε στη Λευκωσία με αφορμή εκδηλώσεις με τίτλο «Ημέρες Μελέτης» της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς (ΕΕΑ/ΒΠΑ).

Μιλώντας στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, ο κ. Παπαδημούλης αναφέρθηκε στη στασιμότητα για το Κυπριακό. Ερωτηθείς σχετικά ανέφερε: «όχι μόνο με προβληματίζει, με ανησυχεί γιατί όσο περνάει ο χρόνος, εδραιώνονται τα διχοτομικά τετελεσμένα και κερδίζει έδαφος η πάγια θέση της Τουρκίας και το δόγμα του Ραούφ Ντενκτάς για δύο χωριστά κράτη». Και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και η Ευρωομάδα της Αριστεράς, η ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Πρωθυπουργός και Υπουργός Εξωτερικών Αλέξης Τσίπρας στηρίζουν σταθερά την πάγια θέση της Κύπρου, που είναι και θέση διατυπωμένη σε ψηφίσματα του ΟΗΕ, για μία δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, με βάση τις αρχές και τους κανόνες της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Αναφέρει εξάλλου ότι στο Κραν Μοντάνα υπήρξε ναυάγιο, αλλά οι πάντες ομολογούν ότι είχαν φτάσει αρκετά κοντά σε μια λύση, με βάση το πλαίσιο Γκουτέρες. «Από εκεί θα πρέπει να ξαναπιαστεί το νήμα για να επανεκκινήσει μια προσπάθεια για τη λύση του Κυπριακού», σημειώνει.

Ως προς τις προσδοκίες λέει στο ΚΥΠΕ: «κρατώ μικρό καλάθι γιατί γνωρίζω πόσο δύσκολος συνομιλητής είναι η Τουρκία του Ερντογάν», αλλά «δεν θα πρέπει η ε/κ πλευρά να σταματήσει να παίρνει πρωτοβουλίες για την επίλυση του Κυπριακού», με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και το πλαίσιο Γκουτέρες.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδημούλη, «θα ήταν τεράστιο πολιτικό και διπλωματικό λάθος να θεωρηθούν και οι δύο πλευρές εξίσου συνυπεύθυνες για το ναυάγιο».

Αναφέρει ακόμη ότι «χρειάζεται τόλμη για να αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα και να επιλυθεί και αυτό το επισημαίνω και προς τον κ. Αναστασιάδη και προς τον κύριο Ακιντζί».

Συνεχίζει, λέγοντας ότι ο Τ/κ ηγέτης δεν πρέπει να αφήσει την πλευρά του να «καπελώνεται από την Άγκυρα». Παράλληλα, λέει ότι ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «πρέπει να εγκαταλείψει ιδέες που του εισηγούνται διάφοροι σύμβουλοί του ότι θα πρέπει να φύγουμε από τη λύση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας και να αναζητήσουμε ένα νεφέλωμα νέων ιδεών περί χαλαρής συνομοσπονδίας που προσομοιάζει και προσεγγίζει την ιδέα των δύο χωριστών κρατών».

«Χρειάζεται τόλμη, εμμονή και συνέχεια και νομίζω ότι έχουν και οι δύο ηγέτες ένα θετικό παράδειγμα. Το παράδειγμα της συμφωνίας Τσίπρα-Ζάεφ για τις Πρέσπες και τη μακρά και πολύ έντονη και δύσκολη διαμάχη για το Μακεδονικό», αναφέρει ο κ. Παπαδημούλης.

«Αν δεν λυθεί το Κυπριακό, αυτό θα είναι κακό για όλες τις πλευρές, αλλά πρωτίστως για την Κύπρο, για το νησί», συμπληρώνει.

Αναφέρει επίσης ότι «μια Κύπρος επανενωμένη, με τις αρχές και τους κανόνες της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και την πάγια θέση της ε/κ πλευράς, όπως επανειλημμένα έχει αποτυπωθεί και σε θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου, θα ήταν λάθος να μπει στο ντουλάπι, να εγκαταλειφθεί ή πολύ περισσότερο να αλλάξει».

Στο σημείο αυτό, ο κ. Παπαδημούλης λέει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συμμερίζεται σε μεγάλο βαθμό την ανάλυση και τις προτάσεις που κάνει το ΑΚΕΛ για το Κυπριακό, κάτι που όπως ανέφερε, είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει και από τη συζήτηση που είχε με το Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ Άντρο Κυπριανού στη Λευκωσία.

Αναφέρεται εξάλλου και στα ενεργειακά κοιτάσματα που από πηγή εντάσεων λόγω των τουρκικών προκλήσεων «θα μπορούσαν ίσως να γίνουν και μια ευκαιρία, ένας επιταχυντής για τη λύση. Οφέλη οικονομικά και γεωπολιτικά από αυτά τα κοιτάσματα μπορούν να αποκτήσουν και οι Τ/κ από τη στιγμή που θα προχωρήσει μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού», παρατητηρεί.

«Θεωρώ λάθος εντελώς και προκλητική τη στάση της τουρκικής ηγεσίας με τις προκλήσεις, με την αμφισβήτηση του διεθνούς δικαίου», αναφέρει, ενώ παραπέμπει και στην αναφορά του Αμερικανού Υφυπουργού Εξωτερικών Γουες Μίτσελ, ο οποίος χαρακτήρισε την τουρκική συμπεριφορά ως «μειοψηφία του ενός».

Σύμφωνα με τον Ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, η ΕΕ στηρίζει απολύτως τη θέση της Ελλάδας και της Κύπρου για την ΑΟΖ, η οποία είναι απολύτως σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο. «Αυτά τα οικόπεδα ανήκουν στην ΑΟΖ της Κύπρου και υπάρχει το απόλυτο δικαίωμά της [Λευκωσίας] να κάνει έρευνες» παρατηρεί, ενώ αναφέρεται και στον άξονα με τις τριμερείς συνεργασίες Κύπρου, Ελλάδας και χωρών της περιοχής, όπως το Ισραήλ και η Αίγυπτος που, όπως αναφέρει, «βοηθά προς αυτή την κατεύθυνση».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available