Ενταση δημιουργεί ο Πατριάρχης Μόσχας – Διακόπτει την μνημόνευση του κ. Βαρθολομαίου

Οι Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος (δεξιά) με τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο σε συνάντησή τους στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης στις 31 Αυγούστου, 2018. (AP Photo/Lefteris Pitarakis)

ΜΟΣΧΑ. Ενταση προκαλεί στις σχέσεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Πατριαρχείο της Μόσχας ο Πατριάρχης Μόσχας κ. Κύριλλος, με την απόφαση να διακόψει την μνημόνευση του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, όχι όμως και την επικοινωνία μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Πρόκειται για μία περίεργη απόφαση, την οποία έλαβε η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας με αφορμή την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου και φυσικά του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου χορήγησης καθεστώτος Αυτοκεφαλίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία της Ουκρανίας και να αποστείλει στις 7 Σεπτεμβρίου δύο ιεράρχες του εκκλησιαστικού κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Κίεβο, όπως έγραψε λεπτομερώς ο «Εθνικός Κήρυκας», το οποίο το Πατριαρχείο της Μόσχας θεωρεί ότι υπάγεται στην δική εκκλησιαστική δικαιοδοσία.

Κατά τη διάρκεια ενημέρωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου της Μόσχας, Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίων δήλωσε, ανάμεσα στα άλλα, πως «η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην σημερινή της συνεδρίαση έλαβε την απόφαση να σταματήσει την μνημόνευση του Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως (σ.σ.: Οικουμενικού Πατριάρχη) κατά την τέλεση της Θείας Λειτουργίας στην Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία».

Η απόφαση αυτή, όπως διευκρίνισε ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, ιερέας Αλεξάντρ Βολκόφ, δεν στερεί τη δυνατότητα των κληρικών του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως (σ.σ.:ΓΟικουμενικού Πατριαρχείου) και της Ρωσικής ορθόδοξης Εκκλησίας να συλλειτουργούν από κοινού».

Ωστόσο, όπως μετέδωσε αργότερα το πρακτορείο «TASS», ο εκπρόσωπος Τύπου του Πατριάρχη Μόσχας κ. Κυρίλλου, ιερέας Αλεξάντρ Βολκόφ, επεξηγώντας την απόφαση αυτή, δήλωσε ότι το Πατριαρχείο της Μόσχας αποφάσισε να μη μνημονεύεται το όνομα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας, όπως και να αναστείλει το συλλείτουργο με τους ιεράρχες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως, θεωρώντας ότι αυτό συνιστά το τελευταίο προειδοποιητικό μέτρο και την ελπίδα για διάλογο.

Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, με αφορμή τη απόφαση αυτή του Οικουμενικού Πατριαρχείου να εγκρίνει την Αυτοκεφαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Ουκρανία, είχε εκφράσει τότε την «έντονη διαμαρτυρία και τη βαθειά της δυσαρέσκεια» δηλώνοντας ότι οι ενέργειες της Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως (σ.σ.: του Οικουμενικού Πατριαρχείου) «συνιστούν κατάφωρη παραβίαση των εκκλησιαστικών κανόνων».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μητροπολίτης Γαλλίας κ. Εμμανουήλ, εκ των στενότερων συνεργατών του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος είχε ενημερώσει δεόντως τον Πατριάρχη Μόσχας κ. Κύριλλο, στην συνέντευξή του που παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» το Σαββατοκύριακο 15-16 Σεπτεμβρίου 2018, ανάμεσα στα άλλα τόνισε:

«Εκείνος ο οποίος απειλεί και κόβει την Ευχαριστιακή κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, απειλείται ο ίδιος με αποκοπή του από τον κορμό της Ορθοδόξου Εκκλησίας και για τον λόγο αυτό θεωρούμε ότι αυτού του είδους οι απειλές προέρχονται από έλλειψη γνώσεων Κανονικού Δικαίου. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο υπηρετεί και διασφαλίζει την ενότητα των Ορθοδόξων με πνεύμα θυσιαστικής διακονίας και όχι απολυταρχίας. Να μην ξεχνούμε εξάλλου ότι, βασική προτεραιότητα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου υπήρξε η διακήρυξη της ενότητος της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Στηριγμένη στη θεία Ευχαριστία και την Αποστολική Διαδοχή των Επισκόπων, η υφισταμένη ενότητα είναι ανάγκη να ενισχύεται και να φέρνει νέους καρπούς (Μήνυμα της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου)».

Τονίζεται ότι ο Πατριάρχης Μόσχας επεδίωξε χωρίς επιτυχία να τορπιλίσει την διεξαγωγή της Μεγάλης Συνόδου της Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κρήτη τον Ιούνιο του 2016.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available