Ο Τραμπ διέταξε στρατιωτικά πλήγματα εναντίον του Ιράν, αλλά κατόπιν ακύρωσε τη διαταγή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Evan Vucci, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες και οπλισμένες να ανταποδώσουν την κατάρριψη του αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους από το Ιράν, αλλά ο πρόεδρος Τραμπ ακύρωσε, όπως είπε, τις επιθέσεις δέκα λεπτά πριν γίνουν, καθώς του ειπώθηκε ότι περί τους 150 ανθρώπους μπορούσαν να πεθάνουν.

Για τη ακύρωση της επίθεσης λίγο μετά που είχε δώσει την εντολή, ο πρόεδρος Τραμπ εξήγησε, σε μια σειρά πρωινών μηνυμάτων του στο Twitter την Παρασκευή, «είχαμε οπλίσει και ήμασταν έτοιμοι να ανταποδώσουμε την περασμένη νύκτα σε 3 διαφορετικούς στόχους, όταν ρώτησα, πόσοι θα πεθάνουν. 150 άνθρωποι, κύριε, ήταν η απάντηση από έναν Στρατηγό.

«10 λεπτά πριν από το πλήγμα το σταμάτησα, ήταν δυσανάλογη απάντηση στην κατάρριψη ενός μη επανδρωμένου drone. Δεν βιάζομαι, ο Στρατός μας έχει ανοικοδομηθεί και είναι έτοιμος να αναλάβει δράση, μακράν ο καλύτερος στον Κόσμο».

Ο Τραμπ έγραψε ακόμη πως οι αμερικανικές κυρώσεις που επιβάλλονται στο Ιράν έχουν αποτέλεσμα και, χωρίς να αναφέρει λεπτομέρειες, αποκάλυψε πως περαιτέρω κυρώσεις προστέθηκαν την Πέμπτη το βράδυ.

Σύμφωνα με τη «New York Times», μέχρι τις 7 το βράδυ της Πέμπτης διπλωματικοί και στρατιωτικοί αξιωματούχοι ανέμεναν την επίθεση, μετά από έντονες συζητήσεις στον Λευκό Οίκο μεταξύ των κορυφαίων συμβούλων Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου και ηγέτες του Κογκρέσου, σύμφωνα με πολλούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους που συμμετείχαν ή ενημερώθηκαν για τις διαβουλεύσεις.

Οπως είπαν, αρχικά ο Τραμπ ενέκρινε τις επιθέσεις σε μερικούς ιρανικούς στόχους, όπως ραντάρ και μπαταρίες πυραύλων.

Η στρατιωτική επιχείρηση ήταν σε εξέλιξη στα πρώτα της στάδια όταν ακυρώθηκε. Αεροσκάφη στον αέρα και πλοία στη θέση τους, αλλά δεν εκτοξεύθηκαν πύραυλοι όταν έφτασε η εντολή να αποσυρθούν.

Η απότομη αντιστροφή έθεσε τέρμα σε ό,τι θα αποτελούσε την τρίτη στρατιωτική δράση του Προέδρου εναντίον στόχων στη Μέση Ανατολή. Ο κ. Τραμπ είχε χτυπήσει δύο φορές σε στόχους στη Συρία, το 2017 και το 2018.

Σε σχετική ερώτηση της «ΝΥΤ», ο Λευκός Οίκος δεν σχολίασε, όπως και το Πεντάγωνο. Δεν ζητήθηκε επίσης από κυβερνητικούς να μη δημοσιευθεί το άρθρο της εφημερίδας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, παρέμενε ασαφές το εάν θα γίνουν αμερικανικές επιθέσεις εναντίον του Ιράν ή όχι, εξηγώντας ότι δεν είναι γνωστό εάν η ακύρωση των επιδρομών οφείλεται στο ότι ο Τραμπ άλλαξε γνώμη ή στο ότι η κυβέρνηση είχε επιφυλάξεις που αφορούσαν τον εφοδιασμό ή τη στρατηγική της στρατιωτικής επιχείρησης.

Εντούτοις, ο ίδιος ο Πρόεδρος την Παρασκευή έδωσε την δική του εξήγηση για την ακύρωση της επίθεσης.

Να σημειωθεί πάντως ότι την Πέμπτη κλήθηκαν στον Λευκό Οίκο κορυφαία στελέχη του Κογκρέσου για μια ενημέρωση για τις εξελίξεις στο Ιράν μετά την κατάρριψη ενός αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους. Η σύσκεψη, παρουσία των τεσσάρων ηγετών του Κογκρέσου, αλλά και των επικεφαλής των Επιτροπών Ενόπλων Δυνάμεων και Πληροφοριών έγινε για το απόγευμα.

Ο επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία των ΗΠΑ, ο Τσακ Σούμερ, εξέφρασε την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ να οδηγήσει τη χώρα «κινούμενος αδέξια» σε πόλεμο με το Ιράν και πρόσθεσε ότι είναι ανάγκη να διεξαχθεί ανοικτός διάλογος και να υπάρξει απόφαση του Κογκρέσου για τη χρηματοδότηση πριν αρχίσει οποιαδήποτε στρατιωτική επιχείρηση.

«Είπα στον Πρόεδρο ότι αυτές οι συγκρούσεις έχουν έναν τρόπο να κλιμακώνονται», σημείωσε ο επικεφαλής της μειοψηφούσας ΚΟ των Δημοκρατικών στη Γερουσία. «Ο Πρόεδρος μπορεί να μην έχει την πρόθεση να μας πάει σε πόλεμο σε αυτή την περίπτωση, αλλά ανησυχούμε ότι ο ίδιος και η κυβέρνηση μπορεί με αδέξιες κινήσεις να οδηγηθούν σε έναν πόλεμο», πρόσθεσε ο Σούμερ.

Από την πλευρά της, η επικεφαλής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας των Δημοκρατικών και πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον πρέπει να αποκλιμακώσει επειγόντως την ένταση με την Τεχεράνη, έπειτα από τη συνάντηση στην αμερικανική προεδρία μετά την κατάρριψη αμερικανικού τηλεκατευθυνόμενου, μη επανδρωμένου αεροσκάφους από τις Ενοπλες Δυνάμεις του Ιράν.

«Είναι ουσιώδες να συνεχίσουμε τον διάλογο και τη συνεργασία με τους συμμάχους μας, να αναγνωρίσουμε ότι δεν αντιμετωπίζουμε έναν υπεύθυνο αντίπαλο και να κάνουμε το παν εντός των δυνάμεών μας για να υπάρξει αποκλιμάκωση», ανέφερε η Πελόζι σε ανακοίνωση που δημοσιοποίησε. «Αυτή είναι μια επικίνδυνη κατάσταση υψηλής έντασης που απαιτεί σθεναρή, έξυπνη και στρατηγική, όχι ριψοκίνδυνη, προσέγγιση», συμπλήρωσε η Πελόζι.

Στο μεταξύ, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας των ΗΠΑ (Federal Aviation Administration -FAA) εξέδωσε την Πέμπτη κατεπείγουσα ειδοποίηση με την οποία απαγορεύει σε όλες τις αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες να εκτελούν πτήσεις που περνούν από τμήματα μιας περιοχής πάνω από τη θάλασσα στο στενό του Χορμούζ και στον Κόλπο του Ομάν, που ελέγχεται από τις ιρανικές Αρχές, εν μέσω της ανόδου της έντασης μεταξύ της αμερικανικής κυβέρνησης και αυτής του Ιράν.

«Υπήρχαν πολυάριθμα πολιτικά αεροσκάφη που πετούσαν στην περιοχή τη στιγμή της αναχαίτισης» και της κατάρριψης, υπογράμμισε η FAA.

Πηγές: «ΝΥΤ», «ΑΡ», «ΑΠΕ-ΜΠΕ»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available