Παρουσία Κυριάκου η απονομή του Αθηναγόρειου Βραβείου σε Κουόμο (βίντεο + φωτογραφίες)

Από αριστερά οι Μάικλ Ψαρός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντριου Κουόμο, Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος και Δρ. Αντονι Λυμπεράκης. Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, το βράδυ του Σαββάτου παρέστη στο ετήσιο δείπνο του Τάγματος των Αρχόντων του Αποστόλου Ανδρέου του Οικουμενικού Πατριαρχείου και στην απονομή του Αθηναγόρειου Βραβείου στον κυβερνήτη της Νέας Υόρκης Αντριου Κουόμο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν εξακόσιοι περίπου ομογενείς από όλη την επικράτεια των ΗΠΑ, οι οποίοι τόσο κατά τη διάρκεια της εισόδου του κ. Μητσοτάκη στην αίθουσα, όσο και κατά τη διάρκεια της αναφοράς του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου στην παρουσία του ανταποκρίθηκαν με παρατεταμένα χειροκροτήματα.

Ενδεικτικό αυτής της εκτίμησης ήταν και το γεγονός ότι ο κυβερνήτης της Νέας Υόρκης κάθισε μεταξύ του κ. Μητσοτάκη και του Αρχιεπισκόπου Δημητρίου και οι τρεις άνδρες είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν και μεταξύ τους.

Ο κ. Μάικλ Ψαρός, ο οποίος ήταν και ο μέγας χορηγός της εκδήλωσης, παρουσίασε τους επίσημους προσκεκλημένους και τόνισε ότι συνεορτάζουν την 25η επέτειο της ενθρονίσεως του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου και την 50ή επέτειο της ιδρύσεως του Τάγματος των Αρχόντων. Αναφέρθηκε επίσης και στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο που συνήλθε το καλοκαίρι στην Κρήτη.

Ο κ. Ερνι Ανάστος, ο οποίος ήταν και ο παρουσιαστής της βραδιάς, συνεχάρη τον κυβερνήτη και εστίασε την προσοχή του στους δεσμούς του αείμνηστου πατέρα του Μάριο Κουόμο και της οικογένειάς του με την Ομογένεια.

Ο διοικητής του Τάγματος, Δρ. Αντονι Λυμπεράκης, παρουσίασε τους νέους άρχοντες και τόνισε ότι εντάσσονται στο τάγμα των αγωνιστών για τις θρησκευτικές ελευθερίες. Στη συνέχεια, μίλησε για τη διπλή επέτειο, υπογραμμίζοντας ότι εξέδωσαν τη βιογραφία του Οικουμενικού Πατριάρχη.

Από αριστερά οι Μάικλ Ψαρός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντριου Κουόμο και Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος
Από αριστερά οι Μάικλ Ψαρός, Κυριάκος Μητσοτάκης, Αντριου Κουόμο και Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος

Αναφερόμενος στον τιμώμενο, επεσήμανε ότι ήταν στο πλευρό της κοινότητας στον αγώνα για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν και τόνισε ότι «απέδωσε δικαιοσύνη».

Ο κυβερνήτης ανέφερε την παρουσία του Πάτρικ Φόι, εκτελεστικού διευθυντή της Λιμενικής Αρχής της Νέας Υόρκης και Νέας Ιερσέης και πρόσθεσε ότι μια ημέρα πριν υπογράφηκαν τα συμβόλαια που θα επιτρέπουν την ανέγερση του Αγίου Νικολάου.

Μίλησε για τις σχέσεις του πατέρα του και της οικογένειάς του με την Ομογένεια και σημείωσε ότι στηρίζονταν στις κοινές αξίες που πρεσβεύουν η Ιταλική και Ελληνική Κοινότητα και στο ρόλο της Παιδείας.

Τόνισε ότι η Πολιτεία επένδυσε 25 δισεκατομμύρια δολάρια για τα δημόσια σχολεία και ότι στόχος είναι η απόδοση αυτής της επένδυσης. Ακολούθως, αναφέρθηκε στις επενδύσεις σε έργα υποδομής τα οποία έχουν ήδη ξεκινήσει, συμπληρώνοντας ότι θα αφήσουμε καλύτερη Νέα Υόρκη στα παιδιά μας.

Από αριστερά οι Μερκούριος Αγγελιάδης, Αντώνης Η. Διαματάρης και Κυριάκος Μητσοτάκης.
Από αριστερά οι Μερκούριος Αγγελιάδης, Αντώνης Η. Διαματάρης και Κυριάκος Μητσοτάκης.

Εκτενή αναφορά έκανε και στις σχέσεις του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Ιακώβου και του αείμνηστου πατέρα του Μάριο Κουόμο και εξέφρασε την επιθυμία όπως σε μια γωνία του νέου ναού να τοποθετηθεί και η φωτογραφία του Ιακώβου με τον Μάριο Κουόμο.

Ο Αρχιεπίσκοπος είπε για τον τιμώμενο πως είναι ένας πολιτικός που λέει την αλήθεια στον λαό, ενώ υπογράμμισε πως απόψε «τιμούμε» και αποδεικνύουμε ότι «δεν λησμονούμε». Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στον ρόλο του στην απόφαση για την ανέγερση του Αγίου Νικολάου και τόνισε ότι «χωρίς εσάς δε θα είχε χτιστεί».

archons-of-the-ecumenical-patriarchate-in-america-50th-anniversary-dsc_0842

Δηλώσεις Κυριάκου

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης παραχώρησε συνέντευξη στον «Ε.Κ.» και στο ραδιοφωνικό πρόγραμμα «Cosmos-FM».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το διήμερο συνέδριο στη Βοστώνη, επεσήμανε: «Είχα την ευκαιρία να συμμετάσχω και να είμαι κεντρικός ομιλητής σε ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον συνέδριο που διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο Tufts για την Ελλάδα, η οποία βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι.

Είναι πάντα ευχάριστη για μένα η επιστροφή στη Βοστώνη. Πριν από τριάντα χρόνια είχα φτάσει ως νέος φοιτητής και τώρα επιστρέφω με την ιδιότητα του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας οπότε τα αισθήματα είναι πάντα αισθήματα ικανοποίησης».

Ερωτηθείς για το θέμα της ψήφου των ομογενών, επεσήμανε: «Θέλω να επαναλάβω την προσωπική μου δέσμευση για την παροχή ψήφου στους Ελληνες που κατοικούν εκτός Ελλάδος. Είναι ένα αίτημα πολλών δεκαετιών και ένα αίτημα το οποίο θα ικανοποιηθεί από την επόμενη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η ΝΔ έχει ήδη καταθέσει επεξεργασμένη πρόταση νόμου στο κοινοβούλιο. Η πρόταση αυτή δεν έχει καν ακόμη συζητηθεί με ευθύνη του προεδρείου της Βουλής».

«Επειδή όμως είμαι βέβαιος ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές και θα υλοποιήσει αυτό το πάγιο αίτημα των ομογενών πιστεύω ότι από τις μεθεπόμενες εκλογές οι Ελληνες ομογενείς εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίζουν στον νόμιμο τόπο κατοικίας τους», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση Ολάντ σχετικά με τη δραχμή, είπε: «Αυτό το οποίο έχουμε πει εμείς είναι να γίνει μια εξεταστική επιτροπή η οποία να διερευνήσει τι ακριβώς έγινε τους πρώτους έξι μήνες του 2015.

Γνωρίζουμε ήδη ότι το κόστος για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία ήταν και παραμένει πάρα πολύ μεγάλο από αυτούς τους καταστροφικούς χειρισμούς της κυβέρνησης που οδήγησαν στο τραγικό δημοψήφισμα, στο κλείσιμο των τραπεζών και τελικά στην υπογραφή του τρίτου μνημονίου.

Δεν μπορώ να γνωρίζω την ακρίβεια αυτών των ισχυρισμών, αλλά γνωρίζω ότι πρέπει να μάθουμε την αλήθεια. Και η Νέα Δημοκρατία ως η επόμενη κυβέρνηση θα προχωρήσει στη σύσταση αυτής της εξεταστικής επιτροπής ώστε να μάθουμε εάν πραγματικά υπήρχε σχέδιο ‘Β’, εάν υπήρχε παράλληλο πρόγραμμα επιστροφής στη δραχμή και τελικά ποιος είναι υπεύθυνος για το τι έγινε τους πρώτους έξι μήνες».

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available