Ο πρόεδρος Τραμπ κατά των κατασκόπων του

(AP Photo/Jacquelyn Martin, FILE)

Αυτή είναι από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες ανάμεσα στις τόσες πολλές της προεδρίας του Τραμπ. Και από τις πιο παράδοξες. Τόσο παράδοξες που δημιουργούν πολλά ερωτήματα για τον Πρόεδρό μας. Που πιθανόν μόνο ο ειδικός εισαγγελέας Ρόμπερτ Μόλερ μπορέσει να απαντήσει. Αν μπορέσει.

Είναι περισσότερο από παράδοξο ότι ο Πρόεδρος της χώρας βρίσκεται σε διαρκή πόλεμο με τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας του.

Αυτοί που είναι επιφορτισμένοι με την ευθύνη να γνωρίζουν τι γίνεται στον Κόσμο και να ενημερώνουν τον Πρόεδρο έτσι ώστε να τον βοηθούν στη σωστή λήψη αποφάσεων στην εξωτερική του πολιτική.

Σημειώστε δε ότι αυτός διόρισε την ηγεσία των υπηρεσιών αυτών.

Κι όμως, βρίσκεται σε διαρκεί πόλεμο μαζί τους, δηλαδή με την κυβέρνησή του, με τον εαυτό του. Και το ερώτημα είναι γιατί;

Τους θεωρεί ότι του στερούν την αναγνώριση, το credit που δικαιούται για τις επιτυχίες που έχει σημειώσει, μήπως δεν καταλαβαίνει τη σημασία τους για την ασφάλεια της χώρας ή μήπως συμβαίνει κάτι άλλο πολύ πιο επικίνδυνο;

Την Τετάρτη, οι αρχηγοί των μυστικών υπηρεσιών κατέθεσαν στη Βουλή σαν μέρος μιας ετήσιας ανάλυσης ρουτίνας τη γνωστή ως «Παγκόσμια ανάλυση των κινδύνων».

Η ανάλυσή τους διέφερε από τις θέσεις του Προέδρου κυρίως όσον αφορά το Ιράν, τη Β. Κορέα και το ISIS.

Την άλλη ημέρα, το πρωί, ποιος είδε τον Θεό και δεν τον φοβήθηκε;

Είναι «παθητικοί και αφελείς στα θέματα του κινδύνου του Ιράν. Εχουν άδικο», έγραψε ο πρόεδρος στο twitter του. «Οταν έγινα Πρόεδρος -πρόσθεσε- το Ιράν δημιουργούσε προβλήματα σε όλη τη Μέση Ανατολή και πιο πέρα. Από τότε που τερμάτισα την πολύ κακή συμφωνία με το Ιράν για πυρηνικά όπλα συμπεριφέρονται με πολύ διαφορετικό τρόπο».

Και ο Μπρέναν, ο πρώην αρχηγός της CIA, απάντησε στον Πρόεδρο ως εξής: «Η άρνησή σας να δεχτείτε τα ομόφωνα συμπεράσματα των μυστικών μας υπηρεσιών για το Ιράν, τη Β. Κορέα, το ISIS και τη Ρωσία και τόσα άλλα δείχνει το μέγεθος της πνευματικής σας χρεοκοπίας. Ολοι οι Αμερικανοί και κυρίως τα μέλη του Κογκρέσου πρέπει να καταλάβουν τον κίνδυνο που αποτελείτε για την εθνική μας ασφάλεια».

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Πρόεδρος προσβάλλει δημόσια τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Το ίδιο είχε κάνει και πριν καιρό όταν σε κοινές δηλώσεις του με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε ότι στο θέμα της ρωσικής παρέμβασης στις εκλογές του 2016 πίστευε τις διαβεβαιώσεις που του έδωσε ο Πούτιν αντί για τις υπηρεσίες του.

Πρωτοφανή πράγματα.

Μια πιθανή εξήγηση είναι ότι επιχειρεί να τους αφαιρέσει την εγκυρότητα προκαταβολικά για να μετριάσει τον αντίκτυπο από πιθανές μελλοντικές αποκαλύψεις σε βάρος του.

Και πάντως, αυτό περιέχει επικινδυνότητα, ότι αν όντως ο Πρόεδρος δεν τις εμπιστεύεται, τότε μπορεί να έρθει η ώρα που θα τον ενημερώσουν για ένα σοβαρό κίνδυνο για τη χώρα κι εκείνος να τον αγνοήσει.

Στο τέλος της ημέρας έχει ενδιαφέρον να δούμε ποιος θα επιβληθεί: Ο Πρόεδρος ή οι κατάσκοποι;

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available