Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακύρωσε επίσκεψη στη Δανία (βίντεο)

Η πρωθυπουργός της Δανίας, Mette Frederiksen (Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Δύο μέρες μετά τη δήλωσή του ότι η αγορά της Γροιλανδίας δεν είναι προτεραιότητα, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ματαίωσε επίσκεψή του στη Δανία, επειδή η Πρωθυπουργός της χώρας απέρριψε την ιδέα. Η Γροιλανδία είναι αυτόνομη, αλλά ανήκει στη Δανία.

Η Δανέζα πρωθυπουργός, Μέτε Φρέντερικσεν (Mette Frederiksen), είχε αποκαλέσει την σκέψη του Τραμπ ως «παράλογη συζήτηση».

Λίγες ώρες πριν ανακοινωθεί η ματαίωση της επίσκεψης, ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στη Δανία σχολίασε σε tweet ότι ήταν «έτοιμος για την επίσκεψη».

Ο κ. Τραμπ έγραψε σε tweet: «Η Δανία είναι μια πολύ ιδιαίτερη χώρα με απίστευτους ανθρώπους, αλλά με βάση τα σχόλια της πρωθυπουργού Μέτε Φρέντερισκεν, ότι δεν θα έχει κανένα ενδιαφέρον να συζητήσει την αγορά της Γροιλανδίας, θα αναβάλω τη συνάντησή μας, προγραμματισμένη σε δύο εβδομάδες, για άλλη φορά. Η Πρωθυπουργός μπόρεσε να εξοικονομήσει πολύτιμες δαπάνες και προσπάθειες τόσο για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και για τη Δανία, επειδή ήταν τόσο άμεση, την ευχαριστώ γι’ αυτό και προσβλέπουμε να αναπρογραμματίσουμε κάποια στιγμή στο μέλλον!».

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζαντ Ντιρί (Judd Deere), είπε αργότερα ότι η επίσκεψη στη Δανία ματαιώθηκε.

Η πρόσκληση είχε γίνει στα τέλη Ιουλίου από την βασίλισσα της Δανίας Μαγκρέτε (Queen Margrethe) και την είχε αποδεχθεί ο Τραμπ, ενώ θα συμμετείχε σε μία σειρά συναντήσεων με την πρωθυπουργό Φρέντερικσεν και ηγέτες της επιχειρηματικής αγοράς.

Η επίσκεψη θα γινόταν στα τέλη Αυγούστου και θα συμπεριελάμβανε και ένα ταξίδι στην Πολωνία στην εκδήλωση για την 80ή έναρξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Τραμπ αναμένεται να υλοποιήσει την επίσκεψη στη Βαρσοβία.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available