Ο πρώην δικηγόρος του Τραμπ, Μάικλ Κόεν θα καταθέσει σε δημόσια ακρόαση στο Κογκρέσο

O άλλοτε προσωπικός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Μάικλ Κόεν. (AP Photo/Mary Altaffer, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Μάικλ Κόεν (Michael Cohen), πρώην προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, συμφώνησε να καταθέσει σε δημόσια ακρόαση ενώπιον μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων στις 7 Φεβρουαρίου.

Ο Κόεν τον Δεκέμβριο καταδικάσθηκε σε τριετή φυλάκιση διότι απέκρυψε τις επαφές με τη Ρωσία σχετικά με κατασκευαστικό σχέδιο στη Μόσχα το 2016, στην κορύφωση της προεκλογικής εκστρατείας των εκλογών του 2016.

Με ανακοίνωσή του ο τέως δικηγόρος του Ρεπουμπλικανού Προέδρου τονίζει ότι αποδέχτηκε την πρόσκληση του Δημοκρατικού βουλευτή Ελάιτζα Κάμινγκς, επικεφαλής στην Επιτροπή Εποπτείας και Κυβερνητικής Μεταρρύθμισης, να εμφανιστεί δημοσίως ενώπιον των μελών της Επιτροπής.

«Προσμένω να έχω το προνόμιο μέσα από τη δυνατότητα ενός βήματος να δώσω μια πλήρη και αξιόπιστη εικόνα των γεγονότων που έχουν συμβεί» ανέφερε ο Κόεν στην ανακοίνωσή του.

Υπενθυμίζεται ότι από τις αρχές του τρέχοντος μηνός η Βουλή των Αντιπροσώπων βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Δημοκρατικών, οι οποίοι έχουν δεσμευθεί δημοσίως να χρησιμοποιήσουν τις εξουσίες που τους παρέχει ο νόμος για να ερευνήσουν μια σειρά από υποθέσεις που αφορούν τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και την κυβέρνησή του.

Η απόφαση, εξάλλου, του Κόεν να καταθέσει ενώπιον της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής καταδεικνύει ανάγλυφα τη μεταστροφή του από στενό συνεργάτη του Τραμπ σε έντονο επικριτή του και άτομο που συνιστά ενδεχομένως και νομική απειλή για τον Πρόεδρο.

Η κατάθεση του Κόεν θα έρθει περίπου 2,5 μήνες μετά την ανακοίνωση της ποινής των 3 χρόνων φυλάκισης που του επεβλήθη για τον ρόλο του στην πληρωμή για εξαγορά της σιωπής δύο γυναικών ώστε να βοηθήσει τον Ντόναλντ Τραμπ να κερδίσει τις προεδρικές εκλογές του 2016 και για τα ψέματα που είπε στο Κογκρέσο για τις συζητήσεις που είχε σχετικά με την κατασκευή ενός ουρανοξύστη του Οργανισμού Τραμπ στη Μόσχα.

Πριν την ανακοίνωση της ποινής του, ο άλλοτε έμπιστος του Τραμπ, κατηγόρησε ευθέως τον Αμερικανό Πρόεδρο, υποστηρίζοντας ότι «κάλυπτε» τις «βρωμιές» του.

Ο δικαστής Ουίλιαμ Πέιλι από το ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν καταδίκασε τον Κόεν σε τρία χρόνια φυλάκισης για τις πληρωμές που παραβιάζουν τη νομοθεσία περί χρηματοδότησης προεκλογικής εκστρατείας και σε δύο μήνες για την ψευδή του κατάθεση στο Κογκρέσο.

«Σε πολλές περιπτώσεις, είχα την αίσθηση ότι ήταν καθήκον μου να καλύπτω τις βρωμιές του» είχε πει ο Κόεν στις αρχές Δεκεμβρίου κατά την ανακοίνωση της ποινής του.

Ο Κόεν παραδέχθηκε τον Αύγουστο ότι εξαγόρασε τη σιωπή της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και της πρώην πλέι μέιτ Κάρεν ΜακΝτούγκαλ, «κατ’ απαίτηση του υποψηφίου» του Τραμπ για να αποφευχθεί ο κίνδυνος ο τελευταίος να υποστεί ζημία πριν από τις προεδρικές εκλογές του 2016.

Τον Νοέμβριο ομολόγησε τις ψευδείς του δηλώσεις στο Κογκρέσο.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available