Ο Τραμπ απέπεμψε τον Σέσιονς – Ερωτηματικά σχετικά με την έρευνα για την Ρωσία (βίντεο)

Ο κ. Τραμπ με τον κ. Σέσιονς τον Δεκέμβριο του 2017. (AP Photo/Evan Vucci, File)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Τζεφ Σέσιονς (Jeff Sessions) υπέβαλε την παραίτησή του στον πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, όπως αναφέρεται στην σχετική επιστολή του, δημιουργώντας ερωτηματικά σχετικά με την έρευνα που είναι σε εξέλιξη από τον ειδικό ανακριτή, Ρόμπερτ Μόλερ, για ενδεχόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Κατόπιν αιτήματός σας, υποβάλλω την παραίτησή μου», αναφέρει ο Σέσιονς που αποχωρεί έπειτα από μήνες αδιάκοπης κριτικής του Τραμπ για την αυτοεξαίρεση του Υπουργού Δικαιοσύνης από την έρευνα Μόλερ.

Η απομάκρυνση Σέσιονς αναμενόταν να συμβεί λίγο μετά τις ενδιάμεσες εκλογές της Τρίτης. Ο Τραμπ ανακοίνωσε την αποχώρηση με ανάρτηση στο Twitter.

Ο Προσωπάρχης, Μάθιου Γουαϊτέικερ (Matthew G. Whitaker), στενός συνεργάτης του Τραμπ, αναλαμβάνει προσωρινά τα καθήκοντα του υπουργού Δικαιοσύνης. Την ίδια ώρα οι Δημοκρατικοί αντιδρούν και ζητούν να μην υπάρξει παρέμβαση στην έρευνα για Ρωσία.

Η αποπομπή του Σέσιονς από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ είναι μια «κατάφωρη απόπειρα» υπονόμευσης και τερματισμού της έρευνας του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μόλερ για την ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016, δήλωσε η επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι.

Με ανακοίνωσή της που ανήρτησε στο twitter, η Πελόζι κάλεσε τον προσωρινό υπουργό Δικαιοσύνης Μάθιου Γουίτακερ να αυτοεξαιρεθεί από κάθε εμπλοκή στην έρευνα, επικαλούμενη «τις απειλές για να υπονομεύσει και να την αποδυναμώσει». «Το Κογκρέσο πρέπει να λάβει άμεση δράση να προστατέψει το κράτος δικαίους και την αξιοπιστία της έρευνας», συμπλήρωσε.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ υποστήριξε ότι ο ασκών καθήκοντα υπουργού Δικαιοσύνης, που ορίστηκε στο πόστο αυτό από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ μετά την αποπομπή του Τζεφ Σέσιονς, θα πρέπει να αυτοεξαιρεθεί από την εποπτεία της έρευνας για τη ρωσική ανάμιξη στις εκλογές.

«Δεδομένων των προηγούμενων δηλώσεων που στήριζαν τη διακοπή χρηματοδότησης και την επιβολή περιορισμών στην έρευνα Μιούλερ, ο κος Γουίτακερ θα πρέπει να αυτοεξαιρεθεί από την εποπτεία της έρευνας κατά τη διάρκεια της θητείας του ως προσωρινός υπουργός Δικαιοσύνης», τόνισε ο Σούμερ σε ανακοίνωση του.

Η επιστολή παραίτησης του κ. Σέσιονς

Προ μερικών εβδομάδων, υπενθυμίζεται, ο Ν. Τραμπ εξαπέλυσε νέα πυρά δηλώνοντας «απογοητευμένος» με το έργο του Τζ. Σέσιονς, εκφράζοντας ξανά την οργή του για την απόφαση του Υπουργού να αυτοεξαιρεθεί από την έρευνα όσον αφορά τη φερόμενη ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Δεν έχω υπουργό Δικαιοσύνης. Είναι πολύ θλιβερό», είπε ο Τραμπ σε μια συνέντευξή του στην ειδησεογραφική ιστοσελίδα The Hill, που δόθηκε στη δημοσιότητα. «Είμαι απογοητευμένος με τον υπουργό Δικαιοσύνης για πολλούς λόγους», είπε και σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο.

Στη συνέντευξη που παραχώρησε  στην Hill.TV, ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος εξέφρασε την λύπη του ότι ο υπουργός του υποσχέθηκε να μην παρέμβει σε οποιαδήποτε έρευνα για τη ρωσική υπόθεση. Στο ενοχλητικό «πρώτο ερώτημα», «απάντησε: ‘εξαιρώ τον εαυτό μου, εξαιρώ τον εαυτό’, κορόιδεψε ο Τραμπ. «Στην πραγματικότητα, δεν χρειαζόταν να αυτοεξαιρεθεί».

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος συνέχισε την κριτική του στον Σέσιονς πέραν από την αυτοεξαίρεσή του, αναφερόμενος στο έργο της αστυνομίας να περιορίσει την παράνομη μετανάστευση. «Δεν είμαι ικανοποιημένος για τα σύνορα. Δεν είμαι ικανοποιημένος για μια σειρά πραγμάτων, όχι μόνο αυτό», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενας νέος υπουργός μπορεί να επηρεάσει άμεσα την ρωσική έρευνα, με τον κίνδυνο να προκαλέσει ένα πολιτικό σκάνδαλο, ενώ ο Ντόναλντ Τραμπ βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με υποψίες παρακώλυσης του έργου της Δικαιοσύνης απολύοντας τον πρώην διευθυντή του FBI Τζέιμς Κόμεϊ.

«Θα δούμε τι θα συμβεί», είπε τότε στη συνέντευξή του στο The Hill. «Πολλοί άνθρωποι μου έχουν ζητήσει να το κάνω, αλλά εξετάζω τι έχει γίνει στο παρελθόν και νομίζω ότι προτιμώ προς το παρόν να αφήσω τα πράγματα όπως είναι, αλλά είναι πολύ άδικο αυτό που έχει κάνει».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available