Ο Σαββίδης αρνείται κάθε εμπλοκή σε ΠΓΔΜ – Χαρακτηρίζει συκοφαντικό το άρθρο της «ΝΥΤ»

Ο κ. Ιβάν Σαββίδης (φωτογραφία: Ευρωκίνηση).

«Ο επιχειρηματίας κ. Ιβάν Σαββίδης ουδεμία σχέση ή εμπλοκή έχει με τα ευφάνταστα σενάρια που αναμασά το κακόβουλο, υποβολιμαίο και συκοφαντικό δημοσίευμα των ‘New York Times’», υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του το «DIMERA Group», την Πέμπτη, με αφορμή δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας περί εμπλοκής του επιχειρηματία σε προσπάθεια υπονόμευσης της Συμφωνίας των Πρεσπών για λογαριασμό της Ρωσίας.

Σε εκτενές δημοσίευμα της «ΝΥΤ» αναφερόταν ότι ο κ. Ιβάν Σαββίδης δούλευε για λογαριασμό της Ρωσίας προκειμένου να υπονομεύσει μια συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και ΠΓΔΜ που θα άνοιγε το δρόμο για την ένταξη της «Μακεδονίας» στο ΝΑΤΟ, σύμφωνα με στοιχεία από υποκλοπές συνομιλιών που είχαν στη διάθεσή τους οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες.

«Μία κακοπαιγμένη φαρσοκωμωδία, βασισμένη σε σενάρια ψυχροπολεμικού μυθιστορήματος άλλων εποχών, εξελίσσεται η εμμονική και ταυτοχρόνως αποτυχημένη προσπάθεια συγκεκριμένων κέντρων να εμπλέξουν τον επιχειρηματία κ. Ιβάν Σαββίδη στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς στην περιοχή μας» χαρακτηρίζει το δημοσίευμα η εταιρεία του κ. Σαββίδη και διαψεύδει κάθε σχέση ή εμπλοκή του επιχειρηματία με όσα αναφέρονται σε αυτό.

«Σε αυτό το πλαίσιο», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «οι νομικοί μας σύμβουλοι εξετάζουν ήδη τη δυνατότητα κοινοποίησης εξωδίκου προς τη διεύθυνση του συγκεκριμένου μέσου καθώς και τις μετέπειτα νομικές ενέργειες για την προστασία των νόμιμων δικαιωμάτων μας».

Υπογραμμίζεται ακόμα, ότι ο κ. Σαββίδης «παραμένει αποκλειστικά και μόνον αφοσιωμένος στην αποτελεσματική υλοποίηση και περαιτέρω ανάπτυξη των επιχειρηματικών του σχεδίων στην Ελλάδα, συμβάλλοντας εμπράκτως στη στήριξη της ελληνικής οικονομίας και στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης».

Πριν την ανακοίνωση του «DIMERA Group», η αθηναϊκή «Εφημερίδα των Συντακτών» ισχυρίστηκε ότι τα στοιχεία για εμπλοκή Ρώσων αξιωματούχων δεν τα είχε δώσει ο πρέσβης Τζέφρι Πάιατ, όπως ισχυρίστηκε η «ΝΥΤ», αλλά ο επικεφαλής της ΕΥΠ και πως ο Ιβάν Σαββίδης δεν είχε καμία σχέση.

Ειδικότερα, στο δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών», που υπογράφει ο κ. Νικόλας Ζηργάνος, εισαγωγικά αναφέρεται ότι:

«Το δημοσίευμα των ‘Νew York Times’ (των Ελεν Κούπερ και Ερικ Σμιτ, δύο διακεκριμένων δημοσιογράφων, οι οποίοι καλύπτουν θέματα Αμυνας και τρομοκρατίας), προκάλεσε θύελλα στην Αθήνα, αν και επί της ουσίας δεν έφερε στο προσκήνιο κάτι καινούργιο από όσα είχαν ισχυριστεί προ μηνών άλλα ΜΜΕ, τα οποία έβαζαν στο στόχαστρο τον Ιβάν Σαββίδη και τον ενέπλεκαν σε ένα ατεκμηρίωτο αφήγημα περί ανάμιξής του στη διαμάχη για το ζήτημα της ένταξης της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Ισως το μόνο νέο ήταν ο ισχυρισμός ότι ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα έδωσε στις ελληνικές Αρχές στοιχεία για τη ρωσική ανάμιξη στην Ελλάδα, αλλά και στην ΠΓΔΜ προκαλώντας την απέλαση δύο Ρώσων διπλωματών. Αυτός ο ισχυρισμός είναι ψευδής και ανυπόστατος, σύμφωνα με πολλές πηγές στην Αθήνα, ενώ διασταυρωμένο ρεπορτάζ αναφέρει πως τα επιβαρυντικά στοιχεία για τη δράση των δύο Ρώσων διπλωματών τα συνέλλεξαν αποκλειστικά στελέχη της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών χωρίς την ανάμιξη οποιουδήποτε ξένου παράγοντα.

Τα στοιχεία τα παρουσίασε, ως όφειλε, ο διοικητής της ΕΥΠ, Γιάννης Ρουμπάτης, στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος έλαβε την απόφαση να ζητήσει από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά να προχωρήσει στην απέλαση των δύο Ρώσων και στην απαγόρευση εισόδου στη χώρα άλλων δύο.

Κύκλοι του Μαξίμου υποστήριξαν με κατηγορηματικό τρόπο ότι ‘η ελληνική κυβέρνηση ουδέποτε έχει λάβει τα στοιχεία που επικαλείται το δημοσίευμα των New York Times. Επιπροσθέτως -και σύμφωνα με πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν- οι αμερικανικές υπηρεσίες δεν έδωσαν στις ελληνικές υπηρεσίες ασφαλείας ή πληροφοριών, σε καμία περίπτωση, τα τελευταία χρόνια (επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ) οτιδήποτε αφορά τον Ιβάν Σαββίδη (αυτό αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά και την πΓΔΜ)».

Στο αθηναϊκό δημοσίευμα αναφέρεται ακόμη ότι «το αφήγημα της αμερικανικής εφημερίδας δεν πείθει -επίσης- γιατί αν πράγματι ο Σαββίδης ήταν ‘κόκκινο πανί’ για τις αμερικανικές Αρχές, τότε δεν θα του είχαν επιτρέψει να ταξιδέψει στις Ηνωμένες Πολιτείες και μάλιστα να έχει σημαντική παρουσία, πόσο μάλλον να είναι προσκεκλημένος σε τελετή εντός του Λευκού Οίκου παρουσία του προέδρου Τραμπ, καθώς και τελετάρχης στην παρέλαση των ομογενών για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, την άνοιξη του 2017 στη Νέα Υόρκη, αλλά και κεντρικός ομιλητής στην πανομογενειακή συγκέντρωση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Σταθάκειο Κέντρο.

Μάλιστα, ο συντάκτης της αθηναϊκής εφημερίδας αναρωτιέται, αν ο Σαββίδης είναι ο εύκολος ‘δράκος’ σε ένα παραμύθι που εντάσσεται στις ευρύτερες γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή’».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available