Ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα» τίμησε τον Δ. Μαλλά (βίντεο)

O Δημήτριος Μαλλάς, μετά την παραλαβή της τιμητικής πλακέτας, στο περιθώριο της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίττας του Συλλόγου «Πελιναίον». Στην φωτογραφία διακρίνονται ακόμη οι Δημήτρης Μουτάφης (πρόεδρος Πελιναίον), Ευγενία Μαλλά, Κώστας Ράλλης (Γραμματέας), Μαριάνα Μπουγιούκα (Ταμίας), Νίκος Πουλής, Μαρία Σκυργιώτης, Μαρία Κουτσουρά, Γιάννης Κοντολιός (πρόεδρος Χιακής Ομοσπονδίας), Κώστας Γωνιάς, Γεωργία Δοντά, Ελένη Τσαμπλάκου και τα εγγόνια του ζεύγους Μαλλά. Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» - Κώστας Μπέη.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο δραστήριος ομογενής Χιώτης, Δημήτριος Μαλλάς, ήταν το τιμώμενο πρόσωπο της φετινής χοροεσπερίδας για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, που διοργάνωσε ο Σύλλογος Βορειοχωριτών Χίου «Πελιναίον – Αγία Μαρκέλλα», που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων της Χιακής Ομοσπονδίας, στην Αστόρια της Νέας Υόρκης.

Ο κ. Μαλλάς, ο οποίος είναι ιστορικό στέλεχος του Συλλόγου αλλά και βετεράνος του Βιετνάμ, παρέλαβε την τιμητική πλακέτα μαζί με την σύζυγό του, Ευγενία και τα επτά εγγόνια τους, τα οποία έχει φέρει, από πολύ μικρή ηλικία, σε επαφή με τις εκδηλώσεις των Χιωτών της Νέας Υόρκης.

Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

«Η προσφορά του Συλλόγου είναι ταπεινή, αλλά θέλω, κύριε Δημήτρη Μαλλά, να την εκλάβεις ως μεγάλη. Να ξέρεις ότι σας αγαπάμε όλους, οικογενειακώς», ανέφερε ο πρόεδρος του Συλλόγου, Δημήτρης Μουτάφης, παραδίδοντας το βραβείο στον κ. Μαλλά.

Οπως δήλωσε ο κ. Μουτάφης στον «Ε.Κ.», ο Δημήτριος Μαλλάς τιμάται ως ένας από τους πρωτεργάτες του Πελιναίου, με διαχρονική προσφορά, τόσο από τον ίδιο, όσο και την οικογένειά του.

«Η σημερινή εκδήλωση είναι πολύ σημαντική και αυτό οφείλεται σε ένα από τα βασικά στελέχη και πρωτεργάτες του Συλλόγου, τον κ. Μαλλά, που έχει προσφέρει τεράστια βοήθεια, ιδίως στο εκκλησάκι της Αγίας Μαρκέλλας, που έχουμε στο Upstate της Νέας Υόρκης», ανέφερε ο κ. Μουτάφης, τονίζοντας ότι ο Δημήτρης Μαλλάς «έχει δώσει τις υπηρεσίες του στην Αμερική, την Ελλάδα και την Αρχιεπισκοπή».

Φωτογραφία: «Εθνικός Κήρυξ» – Κώστας Μπέη.

Η εκδήλωση του Σαββάτου σηματοδότησε την 69η χοροεσπερίδα για κοπή πίτας στην ιστορία του Συλλόγου «Πελιναίον». Στην πραγματικότητα, το «Πελιναίον» είναι μια σύμπραξη 25 Συλλόγων από χωριά της Βόρειας Χίου, τα οποία έχουν αναπτύξει πρωτοβάθμια δραστηριότητα, έχοντας υπό την ιδιοκτησία τους ένα ιδιόκτητο κτήμα στην περιοχή Upstate New York, όπου έχει ανεγερθεί το μικρό εκκλησάκι της Αγίας Μαρκέλλας, προς τιμήν της προστάτιδας της Χίου.

«Οι άνθρωποι εδώ στον Σύλλογο δουλεύουν σκληρά για να διατηρήσουν τον πολιτισμό μας και να προωθήσουν τις παραδόσεις της Βορείου Χίου. Θέλουμε να αξιοποιήσουμε το κτήμα μας και το εκκλησάκι της Αγίας Μαρκέλλας, φέρνοντας κατασκηνώσεις με παιδιά από τη Νέα Υόρκη και τη Νέα Ιερσέη. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος μας», επεσήμανε στον «Ε.Κ.» το μέλος της Ομοσπονδίας, Νίκος Πουλής.

Η προσέλευση στην εκδήλωση ήταν σημαντική, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν φόβοι πως ο καιρός ενδεχομένως να αποθάρρυνε πολλούς. Το μουσικό πρόγραμμα επιμελήθηκε η ορχήστρα του Γιάννη Λιγνού, με τον ίδιο στο κλαρίνο, τον Βασίλη Πατρίκη στο βιολί, τον Ανδρέα Γωνιά στο μπουζούκι και τον Βαγγέλη Στρουμπάκη σε τραγούδι και κιθάρα.

Εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια της Αγίας Μαρκέλλας

Κατά το ξεκίνημα της εκδήλωσης, ο κ. Μουτάφης ανακοίνωσε στους παρευρισκόμενους ότι ο π. Βασίλειος Λούρος, ο οποίος ευλόγησε την εκδήλωση, θα είναι ο επόμενος ιερατικός προϊστάμενος της μικρής εκκλησίας της Αγίας Μαρκέλλας στο Upstate, που αποτελεί κληροδότημα – ιδιοκτησία του Συλλόγου Πελιναίον.

«Με τιμάει που βρίσκομαι εδώ σήμερα μαζί σας ως Βορειοχωρίτης, μαζί με τους συμπολίτες και τους συγχωριανούς μου, να γιορτάσουμε αυτόν τον χρόνο την εκκλησία μας, την Αγία Μαρκέλλα, το Πελιναίον και ασφαλώς, μέσω αυτής της συνάντησης, να αισθανθούμε και πάλι οικογένεια», είπε ο π. Βασίλειος κατά τον χαιρετισμό του.

Τέλος, ανακοινώθηκε ότι με αφορμή τον φετινό εορτασμό των 40 ετών από την ίδρυση της Αγίας Μαρκέλλας, θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση, στην οποία αναμένεται να δώσει το «παρών», μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Χίου, Ψαρών και Οινουσών κ. Μάρκος και, ενδεχομένως, ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available