x
 

Πολιτική

Ο Τατάρ δεν είναι μαριονέτα αλλά… φίλος του Ερντογάν

26 Οκτωβρίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Δεν παραδέχεται ότι είναι μαριονέττα του Ερντογάν ο κατοχικός ηγέτης, Ερσίν Τατάρ. Αν και δεν απαντά στο ερώτημα, που του έθεσε Γερμανός δημοσιογράφος παραπέμπει στο… σεβασμό που τρέφει για το πρόσωπο του ο Τούρκος Πρόεδρος! Στη συνέντευξή του στην εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (Φρανκφούρτερ Αλγκεμάινα Ζάιτουνγκ) ο δημοσιογράφος ερωτά ευθέως τον Ερσίν Τατάρ ποια ακριβώς είναι η σχέση του με τον Ταγίπ Ερντογάν, παρατηρώντας ότι οι «Ελληνοκύπριοι τον αποκαλούν μαριονέτα του Ερντογάν». Ο ίδιος απαντά: «Έχουμε μια σχέση σεβασμού. O Tούρκος πρόεδρος με υποστηρίζει γιατί θεωρεί ότι ακολουθώ μια νόμιμη πολιτική. Δεν ήταν πάντα έτσι (…) Όποιος με αποκαλεί μαριονέτα ξεχνά επίσης ότι έχω παραμείνει πιστός στη γραμμή μου, την οποία έχω εκθέσει όλα αυτά τα χρόνια σε βιβλία και άρθρα (…) Συντονίζομαι πάντα με την Τουρκία για σημαντικά θέματα. Αν έλεγα το αντίθετο, θα ήταν ψέμα».

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό ο Τατάρ είπε πως «επιμένουμε στη λύση με δύο κυρίαρχα κράτη, γιατί σε αυτό το νησί ζουν δύο διαφορετικοί λαοί, ο καθένας με διαφορετικό πολιτισμό, γλώσσα και θρησκεία».

Σχετικά με το άνοιγμα των Βαρωσίων, που επί δεκαετίες ήταν πόλη φάντασμα, ο Ερσίν Τατάρ αναφέρει: «Από το 1974 υπήρξαν πολλά σχέδια για το άνοιγμα των Βαρωσίων, όπως το Σχέδιο Ανάν, το οποίο απέρριψαν οι Ελληνοκύπριοι. Δεν μπορούμε να κρατήσουμε την πόλη κλειστή για άλλα 47 χρόνια, ιδίως από τη στιγμή που ορισμένοι ιδιοκτήτες έχουν προσφύγει κατά της Τουρκίας στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, διότι δεν έχουν πρόσβαση στις ιδιοκτησίες τους». Όσο για το περιστατικό της κάλυψης ελληνικών επιγραφών σε πρώην δημόσια κτήρια των Βαρωσίων κατά την επίσκεψη Ερντογάν πέρυσι, ο Τατάρ σημειώνει ότι «δεν γνωρίζει ποιος είναι υπεύθυνος, αλλά αυτό μπορεί να βρεθεί. Ο Ερντογάν δεν είχε καμία σχέση με αυτό. Πρόκειται για τοπικά ζητήματα».

Ροζ κρίση συνεχίζεται στα κατεχόμενα

Τον ανθυποψήφιο του Ερσάν Σανέρ στο εκλογικό συνέδριο του ΚΕΕ, Φαϊζ Σουτσιούογλου ενέπλεξε στην υπόθεση του ροζ βίντεο η συλληφθείσα γυναίκα που εμφανίζεται σε αυτό, κατά την 4ωρη διαδικασία ανανέωσης των διαταγμάτων κράτησης και των 5 συλληφθέντων, χθες, στο «επαρχιακό δικαστήριο» της Αμμοχώστου. Η γυναίκα ανέφερε ότι είχε συνάντηση με τον κ. Σουτσιούογλου πριν 4 μήνες για το συγκεκριμένο βίντεο σε ένα εστιατόριο, κάτι που ο κ. Σουτσιούογλου παραδέχθηκε αλλά αντέδρασε έντονα στους ισχυρισμούς για την εμπλοκή του στη δημιουργία αυτού του βίντεο, λέγοντας «εάν το αποδείξουν εγώ θα εγκαταλείψω τη χώρα».

Ανέφερε ότι αυτά είναι παιχνίδια ενόψει του εκλογικού συνεδρίου και τα αποκάλεσε ντροπή. «Τέτοιο ρεζίλι η χώρα δεν ξανάζησε. Κρίμα». Ο κ. Σουτσιούογλου διερωτήθηκε γιατί ο ίδιος που έχει το 60% των ψήφων στο συνέδριο να ασχοληθεί με τον κ. Σανέρ που έχει το 15%. «Δεν έχω καμία σχέση με αυτό το βίντεο και ούτε θα μπορούσα να έχω. Με τίποτα».

Σε τηλεοπτική εκπομπή του καναλιού Ντιαλόγκ ο κ. Σουτσιούογλου παραδέχθηκε ότι συνάντησε την εν λόγω γυναίκα μαζί με έναν από τους άλλους συλληφθέντες, λέγοντας πως στο τραπέζι ήταν 3 – 4 άτομα εκτός του ιδίου. Η εν λόγω γυναίκα, είπε ο κ. Σουτσιούογλου, του ανέφερε ότι είχε βρεθεί με έναν πολιτικό, της έταξε δουλειά και της βρήκε στον «δήμο» Αμμοχώστου με μισθό 1500 ΤΛ και θα τον κάνει να πληρώσει γι’ αυτό. «Της είπα να μην χρησιμοποιήσουν εμένα και σηκώθηκα έφυγα».

Η διαδικασία ενώπιον του «επαρχιακού δικαστηρίου» Αμμοχώστου με τους 5 συνολικά συλληφθέντες, διήρκεσε 4 ώρες με ένα δίωρο διάλειμμα στο ενδιάμεσο. Ο τελών υπό κράτηση C.S, που φέρεται να ήταν παρών και στη συνάντηση της γυναίκας με τον Σουτσιούογλου, φέρεται να είναι αυτός που ανάκτησε το υλικό που είχε σβηστεί από το κινητό της, να το πέρασε σε ένα USB και να το έδωσε στον Φαϊζ Σουτσιούογλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Γενί Ντουζέν» για τη διαδικασία στο «δικαστήριο», το βίντεο φαίνεται ότι λήφθηκε τον Δεκέμβριο του 2020.

Αναφέρθηκε επίσης στο «δικαστήριο» ότι όσον αφορά τον αριθμό από τον οποίο αποστάληκε το βίντεο έχει σταλεί σχετική επιστολή στο «νότο».

Μεταξύ των νέων στοιχείων που προέκυψαν στη δίκη, γράφει η «Γενί Ντουζέν», ήταν ο ισχυρισμός του δικηγόρου της γυναίκας ότι η σχέση της με τον ενάγοντα, Ερσάν Σανέρ διαρκούσε ενάμιση χρόνο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Οι διμερείς σχέσεις, το Κυπριακό, η ευρωπαϊκή ατζέντα, η κατάσταση στη Μέση Ανατολή και στην Ουκρανία ήταν στην ατζέντα των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Χάγη στο πλαίσιο μονοήμερης επίσκεψης εργασίας την Τετάρτη, κατόπιν πρόσκλησης του Ολλανδού Πρωθυπουργού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ