Ο Τραμπ έχρισε τον πρέσβη στο Βερολίνο Ρίτσαρντ Γκρενέλ υπηρεσιακό διευθυντή DNI

Φωτογραφία αρχείου: Ο Ρίτσαρντ Γκρενέλ υποδέχεται τον Μάικ Πομπέο στο Μόναχο. (Andrew Caballero-Reynolds/Pool via AP)

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε ότι ονομάζει τον μέχρι την Τετάρτη πρεσβευτή των ΗΠΑ στη Γερμανία, τον Ρίτσαρντ Γκρενέλ (Richard Grenell) υπηρεσιακό διευθυντή των Υπηρεσιών Πληροφοριών της χώρας (Director of National Intelligence, DNI), που ιδρύθηκε από τον Τζορτζ Μπους μετά το χτύπημα των Διδύμων.

Την πληροφορία ότι ο Τραμπ ετοιμαζόταν να προχωρήσει στον διορισμό μετέδωσαν νωρίτερα η εφημερίδα «New York Times» στην ηλεκτρονική της έκδοση και το πρακτορείο ειδήσεων «Reuters».

Ο Γκρενέλ, ανεπιφύλακτος υποστηρικτής των πολιτικών του Τραμπ, θα αντικαταστήσει τον Τζόζεφ Μαγκουάιρ, ο οποίος βρισκόταν στον θώκο -και αυτός ως υπηρεσιακός- του συντονιστή των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπείας από τον Αύγουστο.

Η κίνηση σηματοδοτεί την προσθήκη άλλου ενός έμπειρου διπλωμάτη, που όμως δεν διστάζει να εκφράζεται με οξύτητα, στον στενό κύκλο του Τραμπ. Ο Γκρενέλ, που έχει φήμη οξύθυμου ανθρώπου, βρισκόταν ασυνήθιστα συχνά σε σύγκρουση με την γερμανική κυβέρνηση, ενώ έχει παραμείνει απόλυτα πιστός στον Ρεπουμπλικανό Πρόεδρο, που αντιμετωπίζει με σκεπτικισμό τις υπηρεσίες πληροφοριών.

Ο Τραμπ είχε πολύ τεταμένη σχέση με τον Νταν Κόουτς, ο οποίος παραιτήθηκε από το αξίωμα τον Αύγουστο, διότι ενστερνιζόταν την εκτίμηση των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών πως η Ρωσία παρενέβη στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές το 2016 για να βοηθήσει τον Ρεπουμπλικανό να νικήσει τη Δημοκρατική αντίπαλό του Χίλαρι Κλίντον.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος έχει εξάλλου απορρίψει αναλύσεις των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών για μείζονα ζητήματα, όπως το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας του Ιράν ή οι εξοπλισμοί της Βόρειας Κορέας, διότι δεν συνάδουν με δικές του απόψεις.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available