Κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα κήρυξε ο Τραμπ – Αντιδρούν οι Δημοκρατικοί

(AP Photo/Susan Walsh, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ τελικά κήρυξε την Παρασκευή κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα σύνορα, προκειμένου να έχει πρόσβαση σε δισ. δολάρια για να χτιστεί το συνοριακό τείχος που το Κογκρέσο αρνήθηκε να του δώσει.

Κάτι που, όπως έγραψε η «New York Times», μεταβάλει μία έντονα φορτισμένη πολιτική διαμάχη σε μία θεμελιώδη αντιπαράθεση για το διαχωρισμό των εξουσιών.

Οι ηγέτες των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο χαρακτήρισαν «παράνομη» την ενέργεια του κ. Τραμπ τονίζοντας ότι η ενέργεια αυτή συνιστά ένα «βίαιο πλήγμα» στο Σύνταγμα των ΗΠΑ.

«Η παράνομη κήρυξη (έκτακτης ανάγκης) εκ μέρος του προέδρου, απόρροια μιας ανύπαρκτης κρίσης, επιφέρει ένα βίαιο πλήγμα στο Σύνταγμά μας και καθιστά την Αμερική λιγότερο ασφαλή, κλέβοντας από τη χρηματότηση για την Άμυνα, την οποία χρειαζόμαστε κατεπειγόντως για την ασφάλεια των στρατιωτών και του έθνους μας» γράφουν στην ανακοίνωσή τους η Νάνσι Πελόζι, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων και ο Τσακ Σούμερ, ο επικεφαλής της μειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία.

«Οι ενέργειες του προέδρου παραβιάζουν σαφώς την αποκλειστική εξουσία του Κογκρέσου όσον αφορά τα οικονομικά, την οποία οι Πατέρες του Έθνους κατοχύρωσαν στο Σύνταγμα. Το Κογκρέσο θα υπερασπιστεί τις συνταγματικές εξουσίες του Κογκρέσουο, στα δικαστήρια και στον λαό, χρησιμοποιώντας κάθε διαθέσιμο μέσο», πρόσθεσαν.

Σχεδόν ταυτόχρονα, η γενική εισαγγελέας της Πολιτείας της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, ανακοίνωσε θα προσφύγει στα δικαστήρια εναντίον της απόφασης του Τραμπ. «Δεν θα ανεχτούμε αυτήν την κατάχρηση εξουσίας και θα αντισταθούμε με κάθε ένδικο μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας» ανέφερε.

Σε μία ανακοίνωση από τον Κήπο των Ρόδων, που μεταδόθηκε τηλεοπτικά, ο κ. Τραμπ δήλωσε ότι υπογράφει την ανακήρυξη για να προστατέψει τη χώρα από τη ροή των ναρκωτικών, εγκληματιών και παράνομων μεταναστών που έρχονται από τα νοτιοδυτικά σύνορα με το Μεξικό, και τα οποία χαρακτήρισε ως βασική απειλή στην εθνική ασφάλεια.

Η κατάσταση ανάγκης θα επιτρέψει στον κ. Τραμπ να εκτρέψει 3,6 δισ. δολάρια που προορίζονται για κατασκευές στρατιωτικών έργων προς τον συνοριακό τείχος, όπως ανέφεραν αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου.

Ο κ. Τραμπ θα έχει επίσης μία πιο παραδοσιακή προεδρική δημοσιονομική διακριτική ευχέρεια να εκμεταλλευτεί 2,5 δισ. δολάρια από τα προγράμματα κατά της τρομοκρατίας και 600 εκατομμύρια δολάρια από ένα ταμείο απομείωσης περιουσιακών στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών.

Σε συνδυασμό με τα $1.375 δισεκατομμύρια που ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης το Κογκρέσο για κατασκευή φράκτη στα σύνορα, ο κ. Τραμπ θα έχει στη διάθεσή του περίπου 8 δισ. δολάρια για να προωθήσει την κατασκευή νέων φρακτών, επισκευών ή και αντικατάσταση των υφιστάμενων φρακτών κατά μήκος των συνόρων φέτος. Δηλαδή, περισσότερα από τα 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια που το Κογκρέσο αρνήθηκε να του δώσει.

Οι Δημοκρατικοί της Βουλής σχεδιάζουν να εισαγάγουν νομοθεσία για να εμποδίσουν την κίνηση του Προέδρου, η οποία θα μπορούσε να περάσει και από τα δύο Σώματα, αν κερδίσει τις ψήφους μισής ντουζίνας Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών που έχουν επικρίνει τη δήλωση Τραμπ. Αυτό θα έδινε στον Πρόεδρο τη θέση να εκδώσει το πρώτο βέτο της προεδρίας του.

Εάν μία τέτοια νομοθετική στρατηγική αποτύχει να σταματήσει τον Τραμπ, το θέμα θα μπορούσε να μεταφερθεί στο δικαστήριο, είτε από τους Δημοκρατικούς βουλευτές, οργανώσεις φιλελευθέρων, είτε και από τους δύο. Νομικοί εμπειρογνώμονες δήλωσαν ότι η διοίκηση μπορεί να έχει σοβαρά επιχειρήματα για να δικαιολογήσει την πράξη της, αλλά πρόσθεσαν ότι τα δικαστήρια μπορούν να αποφασίσουν ότι υπερβαίνει την πρόθεση του νόμου.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available