Ο Τραμπ απέκρυψε στοιχεία από τη συνάντησή του με τον Πούτιν

Ο κ. Πούτιν και ο κ. Τραμπ το Νοέμβριο του 2017. (AP Photo/Hau Dinh, φωτ. αρχείου).

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ φέρεται πως θέλησε να αποκρύψει λεπτομέρειες από τις κατά πρόσωπο συναντήσεις που είχε με τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα «Washington Post», επικαλούμενη νυν, αλλά και πρώην Αμερικανούς αξιωματούχους.

Οπως γράφει η εφημερίδα, σε τουλάχιστον μια περίπτωση ο Τραμπ πήρε τις σημειώσεις του δικού του μεταφραστή που παρίστατο στη συνάντηση με τον Πούτιν και του είπε να μην συζητήσει με άλλους κυβερνητικούς αξιωματούχους τι μετέφρασε.

Ο Τραμπ προχώρησε σε αυτή την ενέργεια μετά από μια συνάντηση που είχε το 2017 με τον Πούτιν στο Αμβούργο της Γερμανίας. Στη συνάντηση αυτή παρίστατο και ο τότε υπουργός Εξωτερικών, Ρεξ Τίλερσον.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι έμαθαν για τις ενέργειες του Τραμπ όταν ένας σύμβουλος του Λευκού Οίκου και ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επεδίωξαν να λάβουν πληροφορίες από τον μεταφραστή – πέρα από την ανακοίνωση που είχε εκδώσει ο Τίλερσον.

Οι περιορισμοί που επέβαλε ο Τραμπ αποτελούν μέρος ενός ευρύτερου τρόπου λειτουργίας από τον Πρόεδρο να προστατεύει τις επικοινωνίες του με τον Πούτιν από τον δημόσιο έλεγχο και να εμποδίζει ακόμα και υψηλόβαθμους αξιωματούχους της δικής του κυβέρνησης να γνωρίζουν πλήρως τι έχει πει σε έναν από τους κύριους αντιπάλους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Ως αποτέλεσμα, αξιωματούχοι των ΗΠΑ δήλωσαν ότι δεν υπάρχει λεπτομερές αρχείο, ακόμα και σε διαβαθμισμένα αρχεία, των αλληλεπιδράσεων πρόσωπο με πρόσωπο του Τραμπ με τον Ρώσο ηγέτη σε πέντε τοποθεσίες τα τελευταία δύο χρόνια. Ενα τέτοιο χάσμα θα ήταν ασυνήθιστο σε οποιαδήποτε προεδρία, πόσο μάλλον σε μια κατά την οποία η Ρωσία προσπάθησε να παρέμβει στις προεδρικές εκλογές.

Ο ειδικός ανακριτής Ρόμπερτ Μόλερ θεωρείται ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια μιας έρευνας που έχει επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στο κατά πόσο ο Τραμπ ή οι συνεργάτες του συνωμότησαν με τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του 2016.

Μετά την δημοσίευση αυτής της ιστορίας στον διαδικτυακό τόπο της εφημερίδας «Washington Post», το Σάββατο, ο Τραμπ δήλωσε σε συνέντευξή του αργά την ίδια μέρα στην Τζανίν Πιρό, ότι δεν προέβη σε ιδιαίτερες ενέργειες για να αποκρύψει τις ιδιωτικές του συναντήσεις με τον Πούτιν και επιτέθηκε στην «Washington Post» και στον ιδιοκτήτη του Τζεφ Μπέζος.

Είπε ότι μίλησε με τον Πούτιν για το Ισραήλ, μεταξύ άλλων θεμάτων.

Οταν η Πιρό ρώτησε αν εργάζεται ή αν είχε εργαστεί για τη Ρωσία, ο Τραμπ απάντησε: «Νομίζω ότι είναι το πιο προσβλητικό πράγμα που με έχουν ρωτήσει ποτέ».

Πρώην Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η συμπεριφορά του Τρμαπ έρχεται σε αντίθεση με τις γνωστές πρακτικές προηγούμενων προέδρων, οι οποίοι βασίστηκαν σε συνεργάτες τους για να παρακολουθήσουν συναντήσεις και να πάρουν περιεκτικές σημειώσεις και να τις μοιραστούν με άλλους αξιωματούχους και τις υπηρεσίες.

Η μυστικότητα του Τραμπ που περιβάλλει τον Πούτιν «δεν είναι μόνο ασυνήθιστη από ιστορικά πρότυπα, είναι εξωφρενική», δήλωσε ο Στρόουμπ Τάλμποτ, πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος είναι τώρα στο Brookings Institution, ο οποίος συμμετείχε σε περισσότερες από δώδεκα συναντήσεις μεταξύ του προέδρου Μπιλ Κλίντον και του τότε Ρώσου προέδρου, Μπόρις Γιέλτσιν.

«Εμποδίζει την κυβέρνηση των ΗΠΑ -τους εμπειρογνώμονες και τους συμβούλους και τους αξιωματούχους του Υπουργικού Συμβουλίου που είναι εκεί για να υπηρετήσουν τον Πρόεδρο- και σίγουρα δίνει στον Πούτιν πολύ περισσότερα περιθώρια για να χειριστεί τον Τραμπ», συνέχισε ο ίδιος.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available