Επέμεινε στο τείχος ο Τραμπ – Για ρητορική φόβου τον κατηγορούν οι Δημοκρατικοί (βίντεο)

(Carlos Barria/Pool Photo via AP)

OYAΣΙΓΚΤΟΝ. Αμετακίνητος στη θέση του για την κατασκευή τείχους στα σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό εμφανίστηκε ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα προς τον αμερικανικό λαό, το βράδυ της Τρίτης, με τους Δημοκρατικούς να τον κατηγορούν για ρητορική μίσους και να μην δείχνουν επίσης σημάδια υποχώρησης από τις δικές τους θέσεις.

Ο Τραμπ επέμεινε στην χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους (που είναι και ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση έχει αναστείλει μερικώς τη λειτουργία της για 20 και πλέον ημέρες σήμερα), υποστηρίζοντας ότι είναι τα στελέχη των υπηρεσιών επιβολής του νόμου που απαιτούν την κατασκευή ενός τέτοιου φυσικού εμποδίου.
Παρά τη φημολογία, ωστόσο, που είχε αναπτυχθεί, ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν εξήγγειλε την επιβολή μιας

κατάστασης εθνικής έκτακτης ανάγκης, η οποία θα του επέτρεπε να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για την κατασκευή του τείχους παρακάμπτοντας το Κογκρέσο, ενώ θα ενεργοποιούσε και μια δύσκολη δικαστική διαμάχη.

Από την άλλη μεριά, στο μεγαλύτερο μέρος του διαγγέλματός του, ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε στους παράνομους μετανάστες για πολλά από τα δεινά που ταλαιπωρούν την αμερικανική κοινωνία. Μεταξύ αυτών, ο εθισμός στις οπιώδεις ουσίες, αλλά και η εγκληματικότητα, ενώ οι ισχυρισμοί αυτοί έχουν πολλές φορές καταρριφθεί.

«Πρόκειται για μία ανθρωπιστική κρίση. Μία κρίση καρδιάς και μία κρίση ψυχής», ανέφερε ο Τραμπ στο τηλεοπτικό του διάγγελμα από το Οβάλ Γραφείο. Ο ίδιος άρχισε το διάγγελμά του αναφέροντας ότι οι ΗΠΑ υποφέρουν από μία ανθρωπιστική κρίση και μία κρίση ασφάλειας στα σύνορα, ενώ παρότρυνε το Κογκρέσο να εγκρίνει την δαπάνη δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή ενός χαλύβδινου φράχτη, τον οποίο και χαρακτήρισε ως «αποφασιστικής σημασίας».

«Στο πλαίσιο μιας συνολικής προσέγγισης στην συνοριακή ασφάλεια, οι επαγγελματίες των υπηρεσιών επιβολής του νόμου, έχουν αιτηθεί το ποσό των 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων για ένα φυσικό εμπόδιο», πρόσθεσε ο Τραμπ, παρά το γεγονός ότι η πρόταση για την κατασκευή του τείχους αποτελεί μία κομβική προεκλογική του υπόσχεση, την οποία και πασχίζει να υλοποιήσει.

Παράλληλα, ο Αμερικανός Πρόεδρος προσπάθησε να παρουσιάσει τον εαυτό του, ως κάποιον που επιδιώκει την επίτευξη συμφωνίας, απορρίπτοντας την ευθύνη στους Δημοκρατικούς, οι οποίοι έχουν αρνηθεί να εγκρίνουν την χρηματοδότηση της δαπάνης για την κατασκευή του τείχους.

«Μετά από αίτημα των Δημοκρατικών θα είναι ένας ατσάλινος φράχτης κι όχι ένα τσιμεντένιο τείχος», πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος Τραμπ εξακολουθεί να προωθεί την πρότασή του για την κατασκευή του τείχους και την διάθεση κονδυλίου 5,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ενώ οι Δημοκρατικοί, συμπεριλαμβανομένης και της πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, χαρακτηρίζουν την πρόταση αυτή, ως «ανήθικη».

Το πολιτικό αδιέξοδο που προκλήθηκε από την στάση των δύο κομμάτων έχει προκαλέσει μία από τις μεγαλύτερες -σε χρονική διάρκεια- μερική διακοπή λειτουργίας των υπηρεσιών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, στην αμερικανική Ιστορία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Τραμπ στη διάρκεια του διαγγέλματός του δεν άφησε αναπάντητη την κριτική που δέχεται. «Μερικοί αφήνουν να εννοηθεί ότι ο φράχτης είναι ανήθικος. Τότε, γιατί οι πλούσιοι πολιτικοί χτίζουν τοίχους, φράχτες και πύλες γύρω από τα σπίτια τους;» αναρωτήθηκε ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Ο ίδιος συνέχισε: «Το μόνο πράγμα που είναι ανήθικο είναι οι πολιτικοί να μην κάνουν τίποτα και να συνεχίζουν να επιτρέπουν σε αθώους ανθρώπους να γίνονται θύματα με τρομερό τρόπο».

Την Τετάρτη, ο Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να έχει νέα συνάντηση στον Λευκό Οίκο με τους επικεφαλής των Δημοκρατικών στο Κογκρέσο, χωρίς όμως να υπάρχουν πολλές προσδοκίες από τη συνάντηση αυτή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available