Ο Τραμπ δηλώνει νικητής και ξεκινάει «πόλεμο» με τους αντιπάλους του

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Evan Vucci, FILE)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ο πρόεδρος Τραμπ ήταν στα ιδιαίτερά του διαμερίσματα στο Παλμ Μπιτς της Φλόριδας, το απόγευμα της Κυριακής, όταν δύο δικηγόροι του Λευκού Οίκου τον ενημέρωσαν πάνω στις λεπτομέρειες της επιστολής του υπουργού Δικαιοσύνης Ουίλιαμ Μπαρ, που περιείχε την περίληψη του πορίσματος Μόλερ. Και ο κ. Τραμπ, όπως γράφει η εφημερίδα «New York Times», που μόλις είχε γυρίσει από γκολφ, εξέφρασε δικαίωση αλλά χωρίς κάποια εκδήλωση συναισθήματος, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που ήταν παρόντες.

Μία ώρα μετά, όμως, που επιβιβάστηκε στο Air Force One για την Ουάσιγκτον, ήταν ένας πολύ διαφορετικός Τραμπ. Μιλώντας στους δημοσιογράφους με οργή που δύσκολα συγκρατούσε, είπε πως «είναι κρίμα που η χώρα μας έπρεπε να περάσει από αυτό. Για να είμαι ειλικρινής, είναι κρίμα που ο πρόεδρός σας έπρεπε να περάσει από αυτό». Και δυσφήμησε την έρευνα του ειδικού ανακριτή Μόλερ, χαρακτηρίζοντάς την ως μία απόπειρα σε βάρος του που απέτυχε και πως οι υπεύθυνοι για αυτό θα πρέπει να ελεγχθούν.

Διαβάστε επίσης: ΗΠΑ: Τα κύρια ευρήματα του πορίσματος Μόλερ

Οι συνεργάτες του τον συμβούλευσαν να αντιδράσει στο πόρισμα με αίσθηση θριάμβου, ανέφεραν άνθρωποι του περιβάλλοντός του, σύμφωνα με την «ΝΥΤ». Ωστόσο, ο Πρόεδρος που για πολύ καιρό αισθανότανε ως θύμα της έρευνας για τη Ρωσία και με τη σκιά που είχε σκεπάσει την αξιοπιστία του, παρουσίασε την ανακοίνωση του κ. Μπαρ ως μία απόλυτη νίκη.

«Καμία συμπαιγνία με τη Ρωσία», ανέφερε. «Καμία παρακώλυση, τίποτα μέχρι τώρα. Ηταν μία πλήρης και ολική εξιλέωση». Στην πραγματικότητα όμως ο κ. Μπαρ στην περίληψή του αναφέρει ότι «ενώ στο πόρισμα δεν συμπεραίνεται ότι ο Πρόεδρος διέπραξε έγκλημα, εν τούτοις δεν τον απαλλάσσει».

Για τον κ. Τραμπ, ήταν ένα τέλος βαθιά ικανοποιητικό. Σαν οποιονδήποτε στη χώρα, ήταν υποχρεωμένος να περιμένει, ενώ στην Ουάσιγκτον ο κ. Μπαρ και ένας μικρός κύκλος ανθρώπων του υπουργείου Δικαιοσύνης είχαν σκύψει πάνω στο πόρισμα, προκειμένου να αποφασίσουν τι θα δημοσιοποιούσαν.

Τα σχόλια του κ. Τραμπ, ανέφεραν συνεργάτες του, ήταν ένα πρώιμο δείγμα για το πώς αναμένεται να αντιδράσει στη νέα πολιτική πραγματικότητα. Σκοπεύει να παραβρεθεί σε μία προεκλογική εκστρατεία στο Grand Rapids του Μίσιγκαν, το βράδυ της Πέμπτης, που θα του προσφέρει το πεδίο να περάσει στην επίθεση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available