Ο Τραμπ ισχυρίζεται ότι είναι ο νόμος του κράτους

(AP Photo/Evan Vucci)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. («ΝΥΤ»). Ενώ ο Πρόεδρος διακήρυξε γενικά την εξουσία του επάνω στο σύστημα ποινικής δικαιοσύνης, επιτίθεται σε αξιωματούχους του νόμου και απονέμει χάρες, ο Υπουργός Δικαιοσύνης όλο και εκνευρίζεται. Βεβαίως συμφωνούν και οι δύο σε ένα πράγμα: Ο Πρόεδρος κάνει την δουλειά του Υπουργού πολύ δύσκολη. Σε αυτό που δεν συμφωνούν είναι ότι ο κ. Τραμπ δεν βλέπει το λόγο να σταματήσει.

Αψηφώντας τις εκκλήσεις του κ. Μπαρ, ο Αμερικανός Πρόεδρος ανανέωσε τις δημόσιες επιθέσεις του κατά της επιβολής του νόμου την Τρίτη, καταγγέλλοντας εισαγγελείς, δικαστές και την επικεφαλής του Δικαστηρίου στην περίπτωση του μακρόχρονου φίλου του Ρότζερ Στόουν και υπερασπιζόμενος τον καταδικασθέντα πρώην σύμβουλό του Μάικλ Φλιν, σε βάρος του υπουργείου Δικαιοσύνης της ίδιας της κυβέρνησής του.

Οι υποθέσεις παραίτησης ήρθαν στο τέλος μιας ημέρας, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος διακήρυξε την κυριαρχία του σε ένα δικαστικό σύστημα που από καιρό προσπάθησε να απομονωθεί από πολιτικές πιέσεις. Ο κ. Τραμπ, αποκαλώντας τον εαυτό του «κύριο αξιωματικό επιβολής του νόμου της χώρας», ζήτησε μια νέα δίκη για τον κ. Στόουν, κάλεσε τους ομοσπονδιακούς δικαστές να αντιμετωπίσουν την «τεράστια» κατάχρηση από την έρευνα του ειδικού συμβούλου για την προεκλογική εκστρατεία του 2016 και παρέκαμψε την παραδοσιακή διαδικασία χάριτος που απένειμε σε όσους του είχαν συστήσει πολιτικοί φίλοι, χορηγοί και συνεργάτες.

Ο κ. Τραμπ επέμεινε ότι δεν παρενέβη άμεσα στη δίωξη συμβούλων όπως του Στόουν και του Φλιν, αλλά δήλωσε ξανά ότι έχει την εξουσία αν το θέλει και τουλάχιστον σχεδιάζει να μιλήσει γι’ αυτούς. «Ρίχνεις μια ματιά στο τι συμβαίνει σε αυτούς τους ανθρώπους», είπε στους δημοσιογράφους. «Κάποιος πρέπει να σταθεί σε αυτούς τους ανθρώπους» συμπλήρωσε.

Ο υπουργός Δικαιοσύνης Γουίλιαμ Μπαρ. (AP Photo/Cliff Owen, File)

Με τον τρόπο αυτό, ο κ. Τραμπ αναγνώρισε ότι ο κ. Μπαρ είχε δίκιο την περασμένη εβδομάδα όταν είπε ότι ο Πρόεδρος του καθιστούσε «αδύνατο» να κάνει τη δουλειά του. «Πράγματι δυσκολεύω τη δουλειά του. Συμφωνώ με αυτό. Νομίζω ότι είναι αλήθεια», είπε ο Τραμπ.

Ξεκάθαρα ανήσυχος, ο κ. Μπαρ έφυγε την Τρίτη από το υπουργείο για να εξετάσει το μέλλον του. Εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του σε συνεργάτες και ο εκνευρισμός του ξεσήκωσε τα ειδησεογραφικά πρακτορεία. Ουσιαστικά, ο Υπουργός Δικαιοσύνης εξετάζει το ενδεχόμενο να υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο, εξαιτίας των αλλεπάλληλων αναρτήσεων του Ντόναλντ Τραμπ στο Twitter με αντικείμενο ποινικές έρευνες που διενεργεί το υπουργείο.

Ο Μπαρ έχει εκφράσει τις ανησυχίες του σε πρόσωπα στο περιβάλλον του Τραμπ, αλλά δεν είναι σαφές εάν έχει μιλήσει απευθείας στον ένοικο του Λευκού Οίκου, κατά πληροφορίες της εφημερίδας «The Washington Post».

«Εχει τα όριά του», φέρεται να είπε πηγή ενήμερη για το σκεπτικό του Μπαρ στην «Post». Η εφημερίδα εκτιμά ότι μπορεί να μίλησε σε ανθρώπους κοντά στον πρόεδρο με την ελπίδα ότι ο Πρόεδρος θα λάβει το μήνυμα και θα πάψει να κάνει αναρτήσεις που συνδέονται με ποινικές έρευνες του υπουργείου Δικαιοσύνης, αναφέρεται στο ρεπορτάζ της εφημερίδας.

«Ο υπουργός Δικαιοσύνης είναι άνθρωπος με μεγάλη ακεραιότητα», πρόσθεσε.

Με πληροφορίες «ΑΠΕ-ΜΠΕ», «Reuters»

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available