Ο Τραμπ τάσσεται υπέρ του Στόουν λέγοντας ότι έχει «αρκετές πιθανότητες να αθωωθεί»

Υποστηρικτές του Ρότζερ Στόουν άπλωσαν ένα πανό στήριξής του που έγραφε « PardonRogerStone» έξω από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον την Πέμπτη. (AP Photo/Manuel Balce Ceneta)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Ο Ντόναλντ Τραμπ διαβεβαίωσε ότι ο φίλος του Ρότζερ Στόουν, που καταδικάστηκε σε φυλάκιση 40 μηνών, έχει «μεγάλες πιθανότητες να αθωωθεί», χωρίς ο Αμερικανός πρόεδρος να αναφέρει αν θα χρησιμοποιήσει την προεδρική χάρη για να αποκαταστήσει τον πρώην σύμβουλό του.
Επαναλαμβάνοντας ότι ο Στόουν δεν έτυχε δίκαιης δίκης, ο Τραμπ δήλωσε ότι θα εξετάσει αργότερα την απονομή χάριτος στον πρώην συνεργάτη του. «Θα αποφασίσω σε κάποιο χρονικό σημείο» τόνισε ο Αμερικανός Πρόεδρος, ο οποίος πρόσφατα συνέχισε τις δημόσιες δηλώσεις του για την υπόθεση, επικρίνοντας την ποινή που πρότειναν αρχικά οι εισαγγελείς.

Οπως έγραψε χθες ο «Εθνικός Κήρυξ», ο Ρότζερ Στόουν, πρώην σύμβουλος και μακρόχρονος στενός φίλος του προέδρου Τραμπ, καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών ετών και τεσσάρων μηνών από Ομοσπονδιακό Δικαστήριο, με την κατηγορία της ψευδούς κατάθεσης στο Κογκρέσο που ερευνούσε την ανάμιξη της Ρωσίας στις προεδρικές εκλογές του 2016.

Την περασμένη εβδομάδα το υπουργείο Δικαιοσύνης, διαψεύδοντας ότι ενεργεί κατόπιν εντολής του Τραμπ, είχε ζητήσει να επιβληθεί στον Στόουν μικρότερη ποινή από εκείνη που ζητούσαν οι εισαγγελείς που είχαν αναλάβει την υπόθεση. Το υπουργείο στην ανακοίνωσή του έκανε λόγο για ποινή 3-4 ετών, η οποία «αντιστοιχεί περισσότερο στις ποινές που επιβάλλονται συνήθως για το αδίκημα της παρακώλυσης».

Οι τέσσερις εισαγγελείς, οι οποίοι είχαν προτείνει να επιβληθεί ποινή κάθειρξης 7-9 ετών, αποσύρθηκαν από την υπόθεση και μάλιστα ο ένας παραιτήθηκε από τη θέση του.

Ο Ρότζερ Στόουν αναχωρεί από το ομοσπονδιακό δικαστήριο της Ουάσιγκτον την Πέμπτη. (AP Photo/Alex Brandon)

Η δικαστής Εϊμι Μπέρμαν Τζάκσον ανακοίνωσε την ποινή, η οποία συνάδει με την πρόταση του υπουργείου, λίγη ώρα αφότου ο δικηγόρος του Στόουν ζήτησε να μην επιβληθεί ποινή φυλάκισης στον πελάτη του για μια υπόθεση που έχει προκαλέσει την οργή του Προέδρου.

Η επιθετική στάση του κατηγορούμενου και τα ψέματά του συνιστούν «απειλή για τη δημοκρατία μας», σχολίασε η δικαστής. «Δεν του ασκήθηκε δίωξη, όπως κάποιοι διαμαρτύρονται, επειδή υπερασπίστηκε τον Πρόεδρο. Του ασκήθηκε δίωξη επειδή προχώρησε σε συγκάλυψη για τον Πρόεδρο», συνέχισε η Τζάκσον. «Δεν υπήρξε τίποτα το αθέμιτο, το κίβδηλο ή το αισχρό στην έρευνα ή τη δίωξη» πρόσθεσε, επαναλαμβάνοντας λέξεις που έχει χρησιμοποιήσει ο Ντόναλντ Τραμπ για την υπόθεση του πρώην συνεργάτη του.

Η δικαστής είπε επίσης ότι ο Στόουν «ήξερε ακριβώς τι έκανε» όταν ανήρτησε πέρσι σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης μια φωτογραφία της με ένα στόχαστρο στο κεφάλι της. Σχολίασε μάλιστα ότι η συμπεριφορά του απέναντι στο δικαστήριο ήταν «απειλητική και εκφοβιστική», κάτι που δεν είναι ανεκτό στην απονομή δικαιοσύνης.

Ο Στόουν δεν μίλησε καθόλου κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης του δικαστηρίου.

Η δικαστής επισήμανε επίσης ότι ο Στόουν δεν κατηγορήθηκε, ούτε καταδικάστηκε για συνωμοσία με τη Ρωσία. Ομως η προσπάθειά του να παρεμποδίσει την κοινοβουλευτική έρευνα για την ανάμιξη της Ρωσίας στις εκλογές «ήταν σκόπιμη, σχεδιασμένη, όχι ένα μεμονωμένο επεισόδιο». Οι ερευνητές δεν ήταν κάποια «μυστική, αντι-Τραμπική οργάνωση», αλλά μέλη του Κογκρέσου και από τα δύο κόμματα και μάλιστα την εποχή εκείνη η Επιτροπή στην οποία κατέθεσε ο Στόουν ελεγχόταν από τους Ρεπουμπλικανούς, το κόμμα του Προέδρου.

Νωρίτερα, ο Στόουν έφτασε στο δικαστήριο φορώντας γυαλιά ηλίου και καπέλο, αγκαζέ με την σύζυγό του και περιστοιχισμένος από συγγενείς, φίλους και δικηγόρους. Πέρασε, χωρίς να σταματήσει, από έναν τεράστιο φουσκωτό αρουραίο ντυμένο Τραμπ, με κόκκινη γραβάτα και κίτρινα μαλλιά, και από ένα πλακάτ που έγραφε ότι πρέπει να του δοθεί χάρη.

Ενας από τους συγκεντρωμένους έξω από το δικαστήριο τον αποκάλεσε «προδότη».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available