Ο Τσίπρας στην Τουρκία, ευκαιρίες και κίνδυνοι

Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Φωτογραφία: ΓΤ ΝΔ/Δημήτρης Παπαμήτσος.

Πολλά τα σημαντικά σημεία της αποκλειστικής συνέντευξης που ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης παραχώρησε στον «Εθνικό Κήρυκα» που δημοσιεύτηκε και στις δυο μας εκδόσεις, Ελληνική και Αγγλική, το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε.

Ηταν μια συνέντευξη που την αναδημοσίευσαν και αρκετά ΜΜΕ της Ελλάδας χαροποιώντας πολλούς αναγνώστες και φίλους των εφημερίδων μας στη γενέτειρά μας.

Από τη συνέντευξη ξεχωρίζω την εξής ερμηνεία που έδωσε ο κ. Μητσοτάκης για τον λόγο που ο κ. Τσίπρας υπέγραψε τη συμφωνία με τα Σκόπια, μια ερμηνεία που και συνεχίζει να παραμένει ενεργή και αφορά και την αυριανή επίσκεψη του Πρωθυπουργού στην Τουρκία.

Είπε ο κ. Μητσοτάκης:

«Παράλληλα, ο στόχος του ήταν η αποκατάσταση της προσωπικής του αξιοπιστίας προς τους διεθνείς εταίρους της Ελλάδας, με δεδομένο ότι η συμφωνία με τα Σκόπια ήταν πολύ ψηλά στην ατζέντα τους».

Αυτό, με διάφορες διατυπώσεις, έχει λεχθεί και από άλλους.

Εχει όμως άλλη βαρύτητα όταν λέγεται από τον προσεκτικό στις εκφράσεις του αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Το ίδιο σύνδρομο, αυτό του να εξαλείψει από τις μνήμες των ξένων ηγετών την περίοδο του 2015, του να «αποκαταστήσει την προσωπική του αξιοπιστία» κατά την έκφραση του κ. Μητσοτάκη, ισχύει και όσον αφορά τις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία.

Η διεθνής συγκυρία είναι τέτοια που και τα ελληνοτουρκικά «είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα τους» και όλα δείχνουν προς την κατεύθυνση ότι οι μεγάλες δυνάμεις δεν ανέχονται πλέον τη συνέχιση μακροχρόνιων άλυτων προβλημάτων στους κόλπους τους.

Και τα δικά μας τα προβλήματα, αυτά στο Αιγαίο και στο Κυπριακό, πέφτουν στην κατηγορία αυτή. Το δε Κυπριακό είναι το μακροβιότερο θέμα που απασχολεί τον ΟΗΕ.

Μέσα σε αυτές τις διεθνείς συνθήκες, με το Κυπριακό σε αδιέξοδο, με την Τουρκία να πιέζει όλο και περισσότερο, με λόγια και πράξεις, με μια αδύναμη κυβέρνηση πίσω του λίγο πριν το τέλος της θητείας της, επισκέπτεται την Τρίτη ο κ. Τσίπρας την Αγκυρα για να συναντηθεί με τον απρόβλεπτο ηγέτη της Ταγίπ Ερντογάν.

Χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Γιατί ενώ ευχόμαστε στον κ. Τσίπρα καλή επιτυχία, και ενώ όλοι μας θα πρέπει να θέλουμε διπλωματικές λύσεις στα προβλήματά μας η χώρα και το Εθνος δεν θα μπορέσει να αντέξει μια συμφωνία με τους Τούρκους αλά Πρέσπες.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available