Ο Τσιτσιπάς μας δείχνει το δρόμο…

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς (AP Photo/Andy Brownbill

Το όμορφο παραμύθι που ξεκίνησε με τη νίκη του Στέφανου Τσιτσιπά επί του κορυφαίου σύγχρονου τενίστα, του Ρότζερ Φέντερερ στο Αυστραλιανό Open, συνεχίζεται. Το ψιλόλιγνο αγόρι με τα ξανθά μαλλιά από τα Νότια Προάστια της Αθήνας κατατρόπωσε και τον Ισπανό Αγκούτ, προκρίθηκε στα ημιτελικά του σπουδαίου τουρνουά και καλπάζει προς την κορυφή του κόσμου. Ο Τσιτσιπάς εξελίσσεται ως το νέο είδωλο του τένις, είναι το «next big thing» του αθλήματος όπως λένε οι ειδικοί. Τα όρια του 20χρονου τενίστα δεν έχουν ταβάνι, φτάνουν ως τον ουρανό. Το δείχνει άλλωστε με το πάθος, το ταλέντο και την εκπληκτική του προσήλωση σε αυτό που κάνει. Ο Τσιτσιπάς με τις ιστορικές επιτυχίες που ήδη καταγάγει στον στίβο του παγκόσμιου τένις, έχει καταφέρει κάτι πολύ σημαντικό. Να ενώσει εν μία νυκτί όλους τους Ελληνες που με αγωνία, θαυμασμό και προσμονή στέκονται μπροστά από τις τηλεοράσεις τους και παρακολουθούν τις μεγάλες μάχες που δίνει στα κορτ της Μελβούρνης. Τους κάνει να πανηγυρίζουν και να αισθάνονται περηφάνια που ένα «δικό» τους παιδί, διαφημίζει με τον καλύτερο τρόπο την χώρα τους σε όλο τον πλανήτη.

Σε μια δύσκολη περίοδο που διέρχεται η χώρα, ο Τσιτσιπάς, δείχνει σε όλους μας τον δρόμο της προσπάθειας, της συνέπειας και της υπομονής. Ο Τσιτσιπάς δεν είναι ένας απρόσιτος και σνομπ πρωταθλητής που ενδεχομένως να ταίριαζε κατά πολλούς στην ελιτίστικη φυσιογνωμία που χαρακτηρίζει μάλλον λανθασμένα το άθλημα του τένις. Ο Τσιτσιπάς είναι ένα καθημερινό παιδί που ζει έντονα αυτό που κάνει. Φωνάζει και ο ίδιος τα συνθήματα που ακούει από τους ομογενείς της Αυστραλίας οι οποίοι έχουν σταθεί από την πρώτη στιγμή που πάτησε το πόδι του στην μακρινή ήπειρο δίπλα του, δημιουργώντας μια πρωτόγνωρη ατμόσφαιρα για αγώνες τένις, διαμαρτύρεται έντονα προς τον επόπτη γραμμής όποτε θεωρεί ότι αδικείται και συμπεριφέρεται ακριβώς όπως ένα παιδί της ηλικίας του.

Κι αυτό ακριβώς είναι που τον κάνει ακόμη περισσότερο αγαπητό και δημοφιλή στους Ελληνες. Ο Τσιτσιπάς είναι ένας… ωραίος Ελληνας που ήρθε να ξανά… θυμίσει σε όλους μας τα προτερήματα της φυλή μας. Αυτά που συνήθως τα ξεχνάμε προβάλλοντας ως λαός τις περισσότερες φορές τα μειονεκτήματα και τα κουσούρια μας. Είναι δεδομένο ότι όλα και περισσότερα μικρά παιδιά θα θελήσουν τώρα λόγω του «φαινόμενου Τσιτσιπά» να ασχοληθούν με το τένις όπως έγινε παλαιότερα λόγω Γκάλη με το μπάσκετ και όπως συνεχίζει να γίνεται με το ίδιο άθλημα λόγω του εκπληκτικού Γιάννη Αντετοκούνμπο. Ας το εκμεταλλευτούμε ως χώρα δημιουργώντας όχι κατ’ ανάγκη μια νέα φουρνιά πρωταθλητών, αλλά παιδιά με αρχές, αξίες και ιδανικά. Η Ελλάδα μπορεί να απελευθερώσει τις υγιείς δυνάμεις της, να αλλάξει νοοτροπία κυρίως η νέα γενιά και να πιστέψει στην προσπάθεια, στο ταλέντο και στη δημιουργία. Οι επιτυχίες του Τσιτσιπά πρέπει να αποτελέσουν πηγή έμπνευσης και μια νότα ελπίδας σε αυτό το γκρίζο σκηνικό που ζούμε και το οποίο… απειλεί να μας κάνει να ξεχάσουμε ότι Ελλάδα σημαίνει φως, ελπίδα και θέληση.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available