Ο Τόμας Φρίντμαν καλεί τους Ρεπουμπλικανούς να διώξουν τον Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ (AP Photo/Evan Vucci, FILE)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα πρέπει να αναλάβει δράση και να απειλήσει τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ ακόμα και με απομάκρυνση από το αξίωμά του. Αυτό αναφέρει σε άρθρο του ο γνωστός αρθρογράφος της «New York Times», Τόμας Φρίντμαν.

«Μέχρι τώρα δεν είχα ταχθεί υπέρ της απομάκρυνσης του προέδρου Τραμπ από το αξίωμά του», ξεκινά το άρθρο και συνεχίζει: «Ενιωθα έντονα ότι θα ήταν καλύτερο για τη χώρα να φύγει με τον τρόπο που ήρθε, μέσα από εκλογική διαδικασία. Αλλά η περασμένη εβδομάδα ήταν καθοριστική για μένα, και νομίζω για πολλούς Αμερικανούς, συμπεριλαμβανομένων κάποιων Ρεπουμπλικανών.

Ηταν η στιγμή που έπρεπε να αναρωτηθούμε αν μπορούμε πραγματικά να επιβιώσουμε για δύο ακόμα χρόνια θητείας Τραμπ, αν αυτός ο άνθρωπος και η παρανοϊκή του συμπεριφορά -η οποία θα επιδεινωθεί πολύ, καθώς ολοκληρώνεται η έρευνα του Μόλερ- πρόκειται να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα μας, τα βασικά μας θεσμικά όργανα και, κατ’ επέκταση, τον Κόσμο. Επομένως, η απομάκρυνσή του από το αξίωμα πρέπει τώρα να βρίσκεται στο τραπέζι.

Πιστεύω ότι η μόνη υπεύθυνη επιλογή για το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα σήμερα είναι μια παρέμβαση που θα καθιστά σαφές στον Πρόεδρο ότι εάν δεν υπάρξει ριζική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρεται και νομίζω ότι είναι απίθανο – η ηγεσία του κόμματος δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να πιέσει για την παραίτησή του ή να ενωθεί με τις φωνές που ζητούν την εκδίωξή του (impeachment).

Αυτό πρέπει να ξεκινήσει με τους Ρεπουμπλικανούς, λαμβάνοντας υπόψη τόσο τους αριθμούς που απαιτούνται στη Γερουσία όσο και την πολιτική πραγματικότητα. Η απομάκρυνση αυτού του Προέδρου πρέπει να είναι πράξη εθνικής ενότητας όσο το δυνατόν περισσότερο – διαφορετικά θα διχάσει τη χώρα ακόμα περισσότερο.

Γνωρίζω ότι μια τέτοια δράση είναι πολύ δύσκολη για το σημερινό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, αλλά ο χρόνος έχει περάσει για να ανέλθει για να αντιμετωπίσει αυτήν την κρίση της αμερικανικής ηγεσίας.

Η συμπεριφορά του Τραμπ έχει γίνει τόσο ασταθής, τα ψέματά του τόσο έντονα, η προθυμία του να εκπληρώσει τις βασικές λειτουργίες της Προεδρίας -όπως να διαβάζει τα μπρίφινγκς, να συμβουλεύεται τους κυβερνητικούς εμπειρογνώμονες προτού προβεί σε σημαντικές αλλαγές και να διορίζει ικανό προσωπικό- τόσο απούσα, η ετοιμότητά του να ικανοποιεί τη Ρωσία και να απορρίπτει τους συμμάχους τόσο ενοχλητική, η εμμονή του με τον εαυτό του και το εγώ του πάνω από οτιδήποτε άλλο τόσο επαναλαμβανόμενη που δύο ακόμα χρόνια του Τραμπ στην προεδρία αποτελούν μια πραγματική απειλή για το Εθνος μας. Ο αντιπρόεδρος Μάικ Πενς δεν μπορεί πιθανότατα να είναι χειρότερος».

Και ο Τόμας Φρίντμαν κλείνει το άρθρο του λέγοντας: «Αν η Αμερική αρχίσει να συμπεριφέρεται ως εγωιστής, ξεδιάντροπος ψεύτης, όπως ο Τραμπ, απλά δεν μπορείτε να φανταστείτε πόσο ασταθείς -πόσο διαταραγμένες- οι παγκόσμιες αγορές και η γεωπολιτική μπορεί να γίνουν. Δεν θα μπορούμε να το διαχειριστούμε όταν το μάθουμε».

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available