Ο φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης θα δώσει διάλεξη στο Πανεπιστήμιο Tufts

Ο βραβευμένος φωτογράφος Γιάννης Μπεχράκης. Φωτογραφία: Facebook.

ΒΟΣΤΩΝΗ. Ο βραβευμένος κορυφαίος φωτορεπόρτερ κ. Γιάννης Μπεχράκης, θα δώσει διάλεξη στη Σχολή Fletcher Νομικής και Διπλωματίας του Πανεπιστημίου Tufts Βοστώνης τη Δευτέρα 24 Απριλίου 2017, στις 5:30 το απόγευμα, στο αμφιθέατρο ASEAN Auditorium.

Ο κ. Μπεχράκης θα παρουσιάσει το θέμα με τίτλο «Αυτόπτης» (Eyewitness) για την προσφυγική κρίση της Συρίας. Εχει συλλάβει με τον φωτογραφικό του φακό τους κατάκαρδα λυπημένους και φοβισμένους πρόσφυγες οι οποίοι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και παρακολουθούν τα αποτελέσματα της αναστάτωσης στην Ελλάδα εν μέσω της δικής της οικονομικής, πολιτικής και πολιτιστικής κρίσης.

Η παρουσίαση του κ. Μπεχράκη στο Tufts καθίσταται δυνατή με την οικονομική στήριξη του Ιδρύματος της οικογένειας Μπεχράκη, The Behrakis Family Foundation. Ο κ. Γιάννης Μπεχράκης έχει συγγενικό δεσμό με τον ομογενή επιχειρηματία και φιλάνθρωπο κ. Γεώργιο Μπεχράκη, του οποίου το Ιδρυμα χρηματοδοτεί τη Σειρά Διαλέξεων εντός της Εδρας Κωνσταντίνου Καραμανλή του Tufts.

O κ. Γιάννης Μπεχράκης γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα, είναι ένας από τους κορυφαίους φωτορεπόρτερ στον Κόσμο και διευθυντής του φωτογραφικού τμήματος του ειδησεογραφικού πρακτορείου «Reuters» στην Ελλάδα. Με τον φακό του έχει απαθανατίσει τα σημαντικότερα πολιτικά, πολεμικά, αθλητικά και κοινωνικά γεγονότα των τελευταίων 25 ετών.

Σπούδασε φωτογραφία και το 1987 ξεκίνησε να δουλεύει για το «Reuters». Μόλις ένα χρόνο αργότερα του προσφέρθηκε μόνιμη θέση στο πρακτορείο με βάση την Αθήνα. Η πρώτη του αποστολή ήταν τον Ιανουάριο του 1989 στη Λιβύη. Εκτοτε ήταν παρών στα μεγαλύτερα γεγονότα παγκοσμίως.

Ηταν παρών στην κηδεία του Χομεϊνί στο Ιράν, στις αλλαγές στην Ανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια, στους πολέμους στην Κροατία, στο Κόσοβο, στην Τσετσενία, στη Σιέρρα Λεόνε, στη Σομαλία, στο Αφγανιστάν, στην Αραβική Ανοιξη στην Αίγυπτο, στη Λιβύη και την Τυνησία. Επίσης, κάλυψε τη διαμάχη Ισραηλινών-Παλαιστινίων.

Το 2000 τραυματίστηκε σε μία ενέδρα στη Σιέρρα Λεόνε, κατάφερε όμως μαζί με έναν Νοτιο-Αφρικανό κάμεραμαν να ξεφύγουν από τους αντάρτες, οι οποίοι τους επιτέθηκαν. Στην αιφνιδιαστική αυτή επίθεση έχασαν τη ζωή τους ο Αμερικανός ρεπόρτερ Schork και ο Ισπανός κάμεραμαν Moreno de Mora του Associated Press, αλλά και τέσσερις εκ των δέκα στρατιωτών της δυτικοαφρικανικής χώρας που συνόδευαν την ομάδα των δημοσιογράφων.

Εχει διακριθεί με πολλά βραβεία, μεταξύ των οποίων του «Ελληνα φωτορεπόρτερ της χρονιάς» που έλαβε 7 φορές από την Fuji. Το 1999, το 2002 και το 2003 αναγορεύτηκε κορυφαίος Ευρωπαίος Φωτορεπόρτερ της Χρονιάς από την Fuji στο Λονδίνο, τη Βαρκελώνη και τη Ρώμη, αντίστοιχα.

Το 2000 στο Αμστερνταμ του απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο στην κατηγορία «Ειδήσεις» στον παγκόσμιο φωτογραφικό διαγωνισμό World Press Photo ανάμεσα σε 4.000 φωτογράφους από 122 χώρες και 40.000 φωτογραφίες. Eίναι η πιο σημαντική παγκόσμια διάκριση στο χώρο της φωτογραφίας.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *